Πώς θα εξοικονομήσουμε ενέργεια στο σπίτι;

Οι τιμές της ενέργειας έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ το 2022. Πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια στο σπίτι μας κάνοντας ταυτόχρονα καλό τόσο στην τσέπη μας όσο και στο περιβάλλον; Η Ecogeneia μας δίνει μερικά πολύ χρήσιμα tips.

Περιβάλλον + Βιωσιμότητα

23/11/2022

Κατανόηση του λογαριασμού

Τα στοιχεία και οι πληροφορίες του λογαριασμού ρεύματος είναι λίγο δυσνόητα με μία πρώτη ανάγνωση. Αν αφιερώσουμε λίγο χρόνο στην κατανόησή τους όμως, θα είναι πιο εύκολο να παρακολουθούμε την κατανάλωσή μας. Όπως και να έχει, υπάρχουν αρκετοί τρόποι να περιορίσουμε την κατανάλωσή μας και να μειώσουμε τον λογαριασμό μας, και γι’ αυτό ετοιμάσαμε μια λίστα με συμβουλές.

Ομαδοποιήσαμε τις συμβουλές μας σε δύο κύριες κατηγορίες (κτήριο και συσκευές) και στο τέλος προσθέσαμε μία γενική κατηγορία (μερικά tips ακόμα).

Κτήριο

Ας αρχίσουμε με τα βασικά και ακριβότερα. Η ενεργειακή κλάση της κατοικίας σου παίζει σημαντικό ρόλο στην ενέργεια που καταναλώνεις. Αν το κτήριο είναι παλιό θα χρειαστεί να επενδύσεις κάποια χρήματα για θερμομόνωση (θερμοπρόσοψη). Από αυτήν την κίνηση και μόνο θα υπάρξει σαφής βελτίωση της κατανάλωσης ενέργειας. Η αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα (θερμομονωτικά) θα ολοκληρώσει τη βασική μόνωση του σπιτιού.

Ένα πιθανό σημείο ενεργειακής απώλειας είναι εκεί που ακουμπά το αλουμίνιο του παραθύρου με το κτήριο. Το χειμώνα, αν η μόνωση έχει χαλάσει, θα νιώθεις τον κρύο αέρα να μπαίνει στο σπίτι. Κάθε λίγα χρόνια χρειάζεται αντικατάσταση της σιλικόνης ή του μονωτικού που χρησιμοποιείς. Αν πληρώσεις κάποιον μάστορα, το κόστος μπορεί να φτάσει και τα 200€. Αν επιλέξεις να το κάνεις εσύ, θα ξοδέψεις μέχρι 30€ και 2-3 ώρες από τον χρόνο σου. Μην ξεχνάς και τον αέρα που μπαίνει κάτω από πόρτες ή μπαλκονόπορτες.

Το επόμενο βήμα – με αξιοπρόσεκτη συνεισφορά στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας – είναι η αγορά ενός ηλεκτρονικού θερμοστάτη. Σε σχέση με τους αναλογικούς θερμοστάτες, προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια στις αλλαγές της θερμοκρασίας. Έτσι ο καυστήρας (είτε πετρελαίου, είτε φυσικού αερίου) δουλεύει αισθητά λιγότερο και η θερμοκρασία του σπιτιού παρουσιάζει μικρότερες διακυμάνσεις. Δεν χρειάζεται να αγοράσεις κάτι ακριβό. Υπάρχουν αξιόλογες επιλογές στο εύρος 40-60€, που θα πετύχουν τουλάχιστον 15-20% χαμηλότερη κατανάλωση. Στο δικό μας σπίτι βάλαμε ηλεκτρονικό θερμοστάτη πριν από 3 χρόνια και είδαμε 30% μείωση στον λογαριασμό μας χωρίς να κάνουμε κάποια άλλη αλλαγή! 

Μην καλύπτεις τα θερμαντικά σώματα! Ολόκληρη η επιφάνειά τους πρέπει να είναι ελεύθερη. Η μόδα με τα σεμεδάκια της γιαγιάς έχει ξεπεραστεί, οπότε δεν υπάρχει δικαιολογία! Άφησε τουλάχιστον 15 εκατοστά απόσταση γύρω τους χωρίς έπιπλα ή άλλα αντικείμενα. Τοποθέτησε ανακλαστήρες θερμότητας (ή αλουμινόχαρτο) μεταξύ του σώματος και του τοίχου. Έτσι διαχέεις τη θερμότητα προς το δωμάτιο (ζεσταίνεις δηλαδή το δωμάτιο και όχι τους τοίχους!).

Το σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης έχει υψηλό κόστος κατασκευής, αλλά η απόσβεση μπορεί να γίνει σε πολύ λίγα χρόνια, ειδικά αν καις το καλοριφέρ περισσότερες από 5-6 ώρες την ημέρα. Η κατανάλωση, σε σχέση με τα συμβατικά σώματα, είναι μέχρι 20% χαμηλότερη. Έτσι, γλιτώνεις και την αγορά χαλιών (και το καθάρισμά τους, όπως και την αποθήκευσή τους). Αν όμως δεν έχεις ενδοδαπέδια θέρμανση, τα χαλιά βοηθούν να παραμείνει το σπίτι ζεστό.

Συσκευές

Χρησιμοποίησε το νυχτερινό ρεύμα, αν έχεις. Η θέσπιση του νυχτερινού ρεύματος έγινε με σκοπό να μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας την ημέρα και να υπάρξει καλύτερη κατανομή της χρήσης ενέργειας μέσα σε ένα 24ωρο. Ως κίνητρο δόθηκε η μειωμένη τιμή. Αν χρησιμοποιείς τις ενεργοβόρες συσκευές (πλυντήρια ρούχων και πιάτων) κατά τις νυχτερινές ώρες, το οικονομικό όφελος μπορεί να φτάσει 10-20%. Οι περισσότερες συσκευές πλέον έχουν δυνατότητα ρύθμισης της ώρας έναρξης, οπότε δεν θα σε ξαναπάρει ο ύπνος στον καναπέ περιμένοντας να ξεκινήσει το νυχτερινό ρεύμα. Μιας και ζούμε στην Ελλάδα, η ύπαρξη ηλιακού θερμοσίφωνα θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη. Είναι μία επένδυση που θα σου επιστρέψει το αρχικό κεφάλαιο το πολύ σε 5 χρόνια. Η εξοικονόμηση στον λογαριασμό ρεύματος μπορεί να ξεπεράσει τα 200€ το χρόνο.

Οι περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές δεν κλείνουν ποτέ εντελώς. Παραμένουν σε κατάσταση αναμονής όταν δεν τις χρησιμοποιούμε. Το ίδιο και οι φορτιστές που παραμένουν στην πρίζα μετά τη φόρτιση της συσκευής. Αυτή η χαμένη ενέργεια μπορεί να αποτελέσει το 10-15% της κατανάλωσης ενός νοικοκυριού. Επομένως, βγάλε από την πρίζα τους φορτιστές ή τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείς. Μία έξυπνη λύση είναι τα πολύπριζα με διακόπτη. Έτσι κλείνεις εντελώς την παροχή ρεύματος χωρίς να κινδυνεύεις να καταστρέψεις την πρίζα και το καλώδιο με το “βάλε-βγάλε”.

Μία από τις πιο προφανείς και πολυδιαφημισμένες λύσεις είναι η αλλαγή των παλιών λαμπτήρων, με νέους λαμπτήρες LED. Σε σχέση με τις παραδοσιακές λάμπες, η εξοικονόμηση ρεύματος μπορεί να είναι πάνω από 80%. Δηλαδή, μία λάμπα LED που καίει 5 watts είναι εξίσου φωτεινή με μία συμβατική λάμπα που καίει 50 watts. Ταυτόχρονα προσπάθησε να υιοθετήσεις την καλή συνήθεια να κλείνεις τα φώτα από τους χώρους που δεν χρησιμοποιείς.

Το ψυγείο θα πρέπει να βρίσκεται σε σημείο που δεν το “βλέπει” ο ήλιος. Εννοείται μακριά από πηγές θερμότητας (καλοριφέρ και ηλεκτρική κουζίνα). Αν το ψυγείο σου είναι παλιό, φρόντισε να κάνεις απόψυξη τακτικά ώστε να μην μαζεύεται πάγος στην κατάψυξη. Για να πετύχεις βέλτιστη λειτουργία απαιτείται σταθερή θερμοκρασία (3-5ο Κελσίου) στο εσωτερικό του. Ίσως είναι ενάντια στη διαίσθησή μας, αλλά είναι καλύτερα το ψυγείο να είναι αρκετά γεμάτο ώστε να μην μεταβάλλεται εύκολα η θερμοκρασία του. Τις ημέρες που δεν είναι πολύ γεμάτο, φρόντισε να βάζεις μερικά μπουκάλια γεμάτα νερό. Τέλος, χρειάζεται τακτικό ξεσκόνισμα στις αντιστάσεις στο πίσω μέρος. Η σκόνη στις αντιστάσεις αυξάνει την κατανάλωση. Επίσης, όταν πεινάς πολύ να θυμάσαι πως όσες φορές και να ανοίξεις το ψυγείο, αν δεν το γεμίσεις εσύ αυτό θα είναι το ίδιο άδειο κάθε φορά. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να απογοητευτείς και πάλι, αλλά και να ανεβάσεις τη θερμοκρασία του ψυγείου. Σε όλους μας έχει τύχει να ελπίζουμε να δούμε κάτι πεντανόστιμο που δεν φαινόταν την προηγούμενη φορά, αλλά κάποτε πρέπει να αποδεχτούμε την αλήθεια και να φροντίζουμε να υπάρχει μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο, κάθε ώρα.

Όταν φτιάχνεις ένα ρόφημα, φρόντισε να θερμαίνεις μόνο την ποσότητα νερού που θα χρειαστείς. Χρησιμοποίησε βραστήρα αντί για το μάτι της κουζίνας, εκτός και αν έχεις επαγωγικές εστίες. 

Όταν μαγειρεύεις, επίλεξε σκεύος ταιριαστό με το μέγεθος του ματιού και σίγουρα όχι μικρότερο. Αλλιώς θα καταναλώσεις 20-30% περισσότερο ρεύμα. Φρόντισε επίσης να κρατάς τα μάτια της κουζίνας καθαρά. Απόφυγε να ανοίξεις την πόρτα του φούρνου όσο ψήνεις το φαγητό καθώς θα χαθεί το 30% περίπου της θερμότητας και έτσι θα αυξηθεί η κατανάλωση.

Να βάζεις πλύσεις πλυντηρίου μόνο αν είναι γεμάτο. Αυτό ισχύει και για τα ρούχα και για τα πιάτα. Στο πλυντήριο ρούχων, ρύθμισε τη θερμοκρασία στους 30ο και όχι παραπάνω. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείς ρεύμα αλλά προστατεύεις και τα ρούχα. Η διαδικασία της θέρμανσης του νερού μπορεί να ευθύνεται μέχρι και για το 90% της κατανάλωσης ενέργειας!

Το στεγνωτήριο καλό είναι να το αποφύγεις. Η κατανάλωσή του είναι πολύ υψηλή και η εναλλακτική λύση είναι δωρεάν και χωρίς απόβλητα! Ο ήλιος και ο αέρας μπορούν να αναλάβουν το στέγνωμα των ρούχων σου.

Αν έχεις φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποίησέ τον όποτε μπορείς αντί για τον φούρνο. Για παράδειγμα, αν θέλεις να μαγειρέψεις πατάτες, γλυκοπατάτες, μπρόκολα, κουνουπίδια, μελιτζάνες, ο φούρνος μικροκυμάτων είναι η καλύτερη επιλογή. Αν θέλεις να ροδίσεις στον φούρνο τα λαχανικά σου, μαγείρεψέ τα πρώτα στα μικροκύματα και ρόδισέ τα μετά στον φούρνο.

Μερικά tips ακόμα

Τον χειμώνα άνοιξε τα παντζούρια και τις κουρτίνες μέσα στην ημέρα ώστε να μπει στο σπίτι ήλιος. Όταν σουρουπώσει, κλείσε τα πάντα ώστε να διατηρήσεις τη θερμοκρασία.

Ντύσου κατάλληλα όσο είσαι στο σπίτι. Φόρεσε τα παλιά σου πουλόβερ για να διατηρείς το σώμα σου ζεστό (και τα καινούρια σου πουλόβερ σαν καινούρια) ή χρησιμοποίησε μια κουβέρτα όσο κάθεσαι. Εμείς συχνά ξεχνάμε πόσα layers έχουμε φορέσει. Το γνωστό “ντύσιμο του κρεμμυδιού” απογειώνει το στυλ μας και θα το ζήλευε κάθε πασίγνωστος οίκος μόδας.

Αν διαθέτεις ανεμιστήρα οροφής, χρησιμοποίησέ τον παράλληλα με κάποια πηγή θέρμανσης. Τον χειμώνα επίλεξε δεξιόστροφη περιστροφή (ίδια με τη φορά των δεικτών του ρολογιού), στην χαμηλή ένταση. Με αυτόν τον τρόπο, σπρώχνεις αέρα προς τα πάνω κι έτσι διαχέεται ομοιόμορφα ο θερμός αέρας που συσσωρεύεται στο ταβάνι.

Τον χειμώνα μείωσε το χρόνο που κάνεις ντους. Θα μειώσεις με αυτό τον τρόπο τη χρήση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα. Απόφυγε να ακούσεις όλη την 3η συμφωνία του Mahler όσο κάνεις ντους και προτίμησε κάτι πιο σύντομο. Ιδανική επιλογή: Το θέμα του Benny Hill.

Αν διαθέτεις χύτρα ταχύτητας, μπορείς να πετύχεις μέχρι και 60% εξοικονόμηση ρεύματος, αφού χρειάζεται το μισό χρόνο ή και λιγότερο σε σχέση με τις συμβατικές κατσαρόλες. Αν όμως χρησιμοποιείς συμβατικές κατσαρόλες, εξοικονομείς ενέργεια και χρόνο αν μαγειρεύεις με κλειστό καπάκι.

Ενημερώσου για τις ενεργειακές κοινότητες. Αν γίνεις μέλος τους, θα χρησιμοποιείς ηλιακή ενέργεια για τις ανάγκες σου και ο λογαριασμός σου μπορεί να μηδενιστεί!

© Ecogeneia & Vegan Times 17-11-2022


Ecogeneia

Είμαστε η Χαρά, ο Παναγιώτης, και ο μικρός Αλέξανδρος – η ecogeneia. Η οικογένειά μας έχει ένα όραμα. Θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο αυτόν καλύτερο για τις επόμενες γενιές. Καλύτερο, ομορφότερο και με περισσότερη αγάπη και ενσυναίσθηση.Πολύ πριν έρθει στη ζωή μας ο Αλέξανδρος, διαπιστώσαμε πως ο τρόπος ζωής μας δεν ήταν αρκετός για να πετύχουμε αυτό που θέλαμε, παρόλες τις (μικρές) προσπάθειες που κάναμε και τότε. Καταλάβαμε πως τα πάντα είναι θέμα γνώσης και ξεκινήσαμε να μαθαίνουμε γύρω από τον πλανήτη, τη φύση, την ανακύκλωση, τις τροφές, τα υλικά, την επαναχρησιμοποίηση, και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα ζητήματα που τελικά δεν είναι και τόσο προφανή, σε μια κοινωνία που μας αποπροσανατολίζει.Στόχος μας είναι να αφήνουμε το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στον πλανήτη και να βελτιώνουμε όσα μπορούμε γύρω μας. Χρησιμοποιούμε λιγότερα. Αγαπάμε τους ανθρώπους, τη φύση και τα ζώα. Συνεχώς μαθαίνουμε, συζητάμε, αμφισβητούμε, δοκιμάζουμε και αλλάζουμε. Μεγαλώνουμε μαζί.

Ecogeneia

Δημοσιεύτηκε: 17/11/2022
Ενημερώθηκε:
23/11/2022

Πηγές:

  1. Πηγή κύριας εικόνας: Riccardo Annandale