Garam Masala (γκαράμ μασάλα): 10 τρόποι απόλαυσης
Αν με ρωτούσατε τί είναι αυτό που θυμάμαι πιο έντονα από το πρώτο μου ταξίδι στην Ινδία, θα σας έλεγα πως είναι εκείνη η ζεστή μυρωδιά μπαχαρικών που διαχεόταν από τα σπίτια σε όλο το χωριό, και πότιζε τα ρούχα μας, το δέρμα μας και την καρδιά μας.
Κείμενο της Ελένης Πρίφτη, PhD.
Η κυριολεκτική μετάφραση του garam masala είναι “ζεστό μείγμα μπαχαρικών”, ένα μείγμα που στη Βόρεια Ινδία θεωρείται η κορωνίδα των μπαχαρικών.
Το γκαράμ μασάλα μπορεί να φτιάχνεται από 7-8 έως και 15 διαφορετικά μπαχαρικά σε διάφορες αναλογίες, ανάλογα με την περιοχή ή, όπως λέει η πεθερά μου, ανάλογα με το πόσο καλός στη μαγειρική είναι εκείνος που το φτιάχνει…! Tα βασικά συστατικά είναι το κύμινο, ο κόλιανδρος, η κανέλα, το γαρίφαλο, το κάρδαμο, το μαύρο πιπέρι, και το μοσχοκάρυδο.
Ταιριάζει σχεδόν παντού, θα μας πουν οι λάτρεις της ινδικής κουζίνας. Μαζί με την υπέροχή του γεύση, θα δώσει στα φαγητά μας και πολλά υγιεινά μικροθρεπτικά, όπως αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία, αντιμικροβιακά μόρια, κ.ά.
Παρακάτω αναγράφω τους 10 τρόπους που αυτό το υπέροχο μίγμα “ζεσταίνει” τα γεύματα της δικής μας τετραμελούς βίγκαν οικογένειας. Οι ιδέες αποτελούν το προϊόν ανάμειξης της ελληνικής και της ινδικής κουζίνας, με λίγο άρωμα αγγλικής και ολλανδικής κουλτούρας… ένα Garam (ζεστό) Multicultural (πολυπολιτισμικό) Masala (μίγμα) όπως εμείς!
Σε σάλτσες ντομάτας μαγειρευτών κατσαρόλας
Είτε είναι όσπρια όπως ρεβίθια, φασόλια (λευκά ή κόκκινα), φακές, είτε μαγειρευτά λαχανικά όπως αρακάς ή φασολάκια με πατάτες και καρότα, 1-1,5 κουταλάκι του γλυκού από το μπαχαρικό στη σάλτσα ντομάτας μπορεί να μας δώσει ένα υπέροχο γεύμα που δεν θυμίζει σε τίποτα την κλασική ελληνική εκδοχή. Είναι καλύτερα να παραλείψουμε τα συνήθη ελληνικά μυρωδικά (π.χ. άνηθο, μαϊντανό) όπως και το μπαχάρι, ενώ μπορούμε στο τέλος να προσθέσουμε λίγο φρέσκο κόλιανδρο.
Τα δικά μας αγαπημένα σε σάλτσα με το μπαχαρικό: α) ρεβίθια με πατάτες και β) αρακάς με απλό τόφου και καρότα.
Σε τηγανιτό ρύζι με λαχανικά (stir fried rice)
Το μπαχαρικό μπορεί να απογειώσει όλες τις stir fried συνταγές μας, ειδικά το ρύζι με λαχανικά. Χρησιμοποιούμε ρύζι που δεν κολλάει (π.χ. basmati) με μια μικρή (1 κ.γ.) ποσότητα ελαιολάδου και 1,5-2 κ.γ. (ή και παραπάνω) garam masala (για περίπου 4-5 μερίδες).
Η δική μας αγαπημένη πρόταση: stir fried ρύζι με μανιτάρια, τριμμένο καρότο, και πολύχρωμες πιπεριές.
Σε πουρέ πατάτας
Το χρησιμοποιούμε σε πουρέ πατάτας με άλλα λαχανικά (π.χ. αρακάς, καρότο, καλαμπόκι) και απολαμβάνουμε τη θαυμάσια γέμιση των πιο γνωστών ορεκτικών της Ινδίας, των samosas. Aν έχουμε όρεξη και χρόνο μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας με σπιτικό χωριάτικο φύλλο και απολαμβάνουμε τον υπέροχο συνδυασμό σε “πατατοπιτάκι”.
Η δική μας αγαπημένη πρόταση: samosas γεμιστά με πουρέ πατάτας, αρακά, καρότο και καλαμπόκι αρωματισμένο με γκαράμ μασάλα.
Σε μαρινάρες φυτικού γιαουρτιού (barbeque coatings)
Προσθέτουμε μια γενναία ποσότητα μπαχαρικού σε 1 κούπα φυτικού γιαουρτιού, προσθέτουμε λίγο νερό ή ακουφάμπα ή ελαιόλαδο και φτιάχνουμε ένα μείγμα στο οποίο μπορούμε να μαρινάρουμε λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, κουνουπίδι, μανιτάρια) πριν τα ψήσουμε στον φούρνο ή τον air fryer.
Η δική μας αγαπημένη πρόταση: ψητά λαχανάκια Βρυξελλών με κρούστα από κουρκούτι γιαουρτιού, γκαράμ μασάλα και αλεύρι αμυγδάλου.
Ως dressing για σαλάτες
Αναμειγνύουμε 1 κ.γ. μπαχαρικού σε 3-4 κ.σ. φυτικό γιαούρτι και περιχύνουμε σαλάτες όπως μαρουλοσαλάτα, πατατοσαλάτα, παvτζαροσαλάτα.
Η δική μας αγαπημένη πρόταση: σαλάτα λάχανο καρότο με σως από (άγλυκο) γιαούρτι σόγιας, γκαράμ μασάλα, λεμόνι και καυτερό κόκκινο πιπέρι.
Σε κρέπες (τύπου flatbreads)
Κρέπες από κόκκινες φακές ή κρέπες ρεβιθάλευρου ή κρέπες από ροβίτσα γίνονται υπέροχες αν προσθέσουμε το μπαχαρικό στη ζύμη.
Η δική μας αγαπημένη πρόταση: κρέπες (paratha) από ρεβιθάλευρο και αλεύρι βρώμης με σπανάκι (λιωμένο στη ζύμη) και γκαράμ μασάλα.
Σε βελουτέ σούπες
Μπορούμε να το δοκιμάσουμε σε βελουτέ χειμωνιάτικες σούπες με τη ζεστασιά του να κάνει τη σούπα μας ακόμα πιο απολαυστική στον κρύο καιρό. Ντοματόσουπες, μανιταρόσουπες, μπροκολόσουπες, καροτόσουπες γίνονται υπέροχες αν αντικαταστήσουμε τα μπαχαρικά της συνταγής με το αγαπημένο μπαχαρικό.
Η δική μας αγαπημένη πρόταση: κολοκυθόσουπα με σκόρδο, τζίντζερ, κουρκουμά και το μπαχαρικό μας.
Σε αλείμματα (spreads/dips)
Kάθε συνταγή για χούμους μπορεί να αναβαθμιστεί με προσθήκη του μπαχαρικού. Επίσης, ταιριάζει υπέροχα σε spreads από τόφου (τύπου “τυροκαυτερή”).
Η δική μας αγαπημένη πρόταση: μελιτζανοσαλάτα με σκόρδο και γκαράμ μασάλα.
Σε σφαιρίδια οσπρίων
Μπορούμε να το προσθέσουμε σε σφαιρίδια οσπρίων ή λαχανικών, όπως φαλάφελ, κεφτεδάκια φακής, κεφτεδάκια λαχανικών κ.τ.λ.
Η δική μας αγαπημένη πρόταση: φαλάφελ ρεβιθιών με σκόρδο, γκαράμ μασάλα και φρέσκο κόλιανδο.
Και φυσικά, άφησα την καλύτερη ιδέα για το τέλος…
Σε ωμά λαχανικά
Χωρίς πολλά λόγια, γιατί η γεύση δεν περιγράφεται… Ωμό κουνουπίδι ψιλοκομμένο με λίγο αλάτι, μπόλικο λεμόνι, και γκαράμ μασάλα. Tα παιδιά μας το τρώνε ως popcorn!
Προσοχή:
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα παιδιά να αγαπήσουν τόσο τις γεύσεις αυτές που μετά να βρίσκουν τις ελληνικές συνταγές πολύ άγευστες… Αυτό συνέβη στη δική μας οικογένεια!
Tips
- Αν τα μείγματα που βρίσκετε στο εμπόριο σας φαίνονται πολύ καυτερά ή πολύ έντονα σε ένα συγκεκριμένο μπαχαρικό, δοκιμάστε να φτιάξετε το δικό σας μείγμα garam masala. Έτσι το μείγμα θα είναι ακόμα πιο μυρωδάτο, μιας και τα τριμμένα μπαχαρικά χάνουν γρήγορα την ένταση και την φρεσκάδα τους.
- Μπορείτε να το αποθηκεύσετε σε αεροστεγές δοχείο για να προστατεύσετε τα αρώματά του.
© Ελένη Πρίφτη & Vegan Times 19-05-2022
Η Ελένη Πρίφτη είναι χημικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιβαλλοντική Χημεία, διδάκτορας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ. Μεταξύ 2008-2015 εργάστηκε στο Εργαστήριο Βαρέων Μετάλλων του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με κυριότερο ερευνητικό στόχο την μελέτη της δυναμικής και της βιοδιαθεσιμότητας των βαρέων μετάλλων στον Σαρωνικό Κόλπο. Ζει και εργάζεται στην Ολλανδία ως Health Coach (Σύμβουλος Υγείας) στην IASIS Health Coaching. Είναι έγγαμη με δύο παιδιά. Είναι συνδιαχειρίστρια στην ομάδα “Χορτοφάγοι γονείς | Vegan parents” όπου συνεισφέρει στην εκπαίδευση του κοινού σχετικά με υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής.
Πηγές:
- Πηγή κύριας εικόνας: Prchi Palwe | Unsplash.