Ο 10λογος του καλού vegan διακοπιστή

Μία ώρα προετοιμασίας μπορεί να μας αυξήσει τις ώρες που μπορούμε να χαλαρώσουμε όταν είμαστε στις διακοπές μας και να αυξήσει την ποιότητα των διακοπών μας. Οι παροιμίες “των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”, “όπως στρώσεις θα κοιμηθείς”, “ένα γραμμάριο πρόληψης αξίζει όσο ένα κιλό θεραπείας” ισχύουν για όλους, vegan και μη. Πάρε ιδέες για το πώς να προετοιμάσεις καλύτερα τις διακοπές σου με τον παρακάτω 10λογο του καλού vegan “διακοπιστή”.

Vegan Life

11/08/2022

Επίλεξε την τοποθεσία και το είδος του καταλύματος

Για την επιλογή του μέρους και του είδους του καταλύματος πρέπει να λάβεις υπόψη τις ανάγκες όλης της παρέας ή της οικογένειας. Μπορεί να θέλεις να μπορείς να μαγειρεύεις, ή να έχεις άμεση πρόσβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, ή σε νεροτσουλήθρες, ή να μην υπάρχουν αυτοκίνητα εκεί που θα μένεις, ή να φτάσεις γρήγορα χωρίς πολλή ώρα σε μέσα μεταφοράς ή να υπάρχει ένας ασφαλής χώρος για να παίζει ένα μωρό μέσα στο κατάλυμα. Ο/η κάθε ένας μας έχει τις δικές του/της προτεραιότητες. Κάθε γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου προσφέρει τον δικό του συνδυασμό από εμπειρίες.

Παρόμοια ισχύουν για το είδος του καταλύματος. Κάθε τύπος έχει διαφορετικό σετ πλεονεκτημάτων και κάθε άνθρωπος σε κάθε φάση της ζωής του έχει το δικό του ιδανικό κατάλυμα:

  • Ξενοδοχεία. Βρίσκεις έτοιμο φαγητό και δεν ασχολείσαι με καθαριότητα.
  • Καταλύματα που έχουν κουζίνα και σκεύη. Μαγειρεύεις ό,τι θέλεις και απολαμβάνεις το φαγητό και τα φρούτα σου όπως τα θέλεις και την ώρα που τα θέλεις.
  • Κάμπινγκ. Έχεις άμεση πρόσβαση στη φύση και ζεις με μεγαλύτερη απλότητα.
  • Σπίτι φίλων ή οικογενειακό εξοχικό. Έχεις πολλές ανέσεις αλλά και περισσότερες υποχρεώσεις, ειδικά πριν φύγεις ώστε να το αφήσεις καθαρό και περιποιημένο.

Ό,τι και να διαλέξεις, με λίγο προγραμματισμό από πριν, θα μπορέσεις να χαλαρώσεις και να γεμίσεις τις μπαταρίες σου με (βίγκαν) ενέργεια.

Ου ποιήσεις λάθος διαλογίν παρέας

Λένε πως οι άνθρωποι κάνουν τα μέρη και πώς ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που χρειάζεσαι για να περάσεις ωραία είναι η καλή παρέα. Γι'αυτό και φροντίζουμε να ταξιδεύουμε μαζί με ανθρώπους που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και επικοινωνούμε στο ίδιο μήκος κύματος ώστε να αποφύγουμε προστριβές και να έχουμε σύμπνοια. Πρέπει να είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα που θα το απολαύσουν όλοι ή/και να σεβαστούμε στιγμές μοναχικότητας.

Λαβέ ιδέες και πληροφορίες πριν κλείσεις κατάλυμα

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να βρεθείς σε ένα μέρος το οποίο δεν είναι συμβατό με τις ανάγκες σου. Για παράδειγμα, να λατρεύεις την πίτσα και όλες οι πιτσαρίες να έχουν ορό γάλακτος στο ζυμάρι, ή να θέλεις να πίνεις το ουζάκι σου δίπλα στη θάλασσα με βίγκαν μεζεδάκια και να μην υπάρχει ουζερί δίπλα στη θάλασσα ή να μην υπάρχουν βίγκαν μεζεδάκια (αν υποθέσουμε ότι υπάρχει θάλασσα 😊).

Πριν κλείσεις κατάλυμα, αναζήτησε πληροφορίες για την περιοχή, τα εστιατόρια και τις ταβέρνες, τα καφέ, τα σούπερ μάρκετ, και τις όμορφες γωνιές που έχει κάθε περιοχή.

Στο ευρετήριο της Vegan Times θα βρεις εστιατόρια για τα οποία έχουμε κάνει εμείς τις κατάλληλες ερωτήσεις για να μην χρειαστεί να ρωτήσεις εσύ. Βέβαια έχεις την επιλογή να κάνεις την έρευνά σου τηλεφωνώντας σε ορισμένα από αυτά, για να ρωτήσεις αυτά που ρωτούν οι βίγκαν σε ένα εστιατόριο. Στο ευρετήριο θα βρεις επίσης αν στην περιοχή που σκοπεύεις να κάνεις διακοπές υπάρχουν καταστήματα με βίγκαν τρόφιμα και καλλυντικά. Είπαμε, δεν θέλουμε εκπλήξεις, κάνουμε αυτή τη δουλειά από πριν ώστε όταν είμαστε διακοπές να απολαύσουμε αυτό που θέλουμε!

Ου λησμονήσεις να προμηθευτείς αντηλιακόν

Καλοκαιρινές διακοπές χωρίς ήλιο δεν γίνονται. Για να μην χάνουμε πολύτιμο χρόνο από τη χαλάρωσή μας, και για να μην ψάχνουμε vegan αντηλιακά μέσα στην κάψα, ψωνίζουμε τα vegan αντηλιακά μας από πριν.

Τίμα την ξηράν τροφήν

Με λίγα παξιμάδια και ξηρούς καρπούς καλύπτεις τις ανάγκες σου για το ταξίδι και γλυτώνεις τις ουρές (το junk food και τα έξοδα) στα καράβια και τα αεροδρόμια.

Αν ταξιδεύεις με αυτοκίνητο στην ελληνική επαρχία, η εμπειρία του να αγοράζεις φρούτα από τον δρόμο είναι απαράμιλλη και προτείνουμε να μην την χάσεις! Αγοράζεις τα φρούτα από τον παραγωγό, τα πλένεις στη βρύση που υπάρχει στο “κατάστημα”, τα τρως επιτόπου, πετάς τα κουκούτσια στο χώμα, ξεπλένεις τα χέρια σου και φεύγεις. Η απόλυτη on the road εμπειρία. Αν θέλεις να τρως φρούτα και στο αυτοκίνητο, είναι χρήσιμο ένα μαχαίρι (ή ελβετικός σουγιάς), ένα καθαρό μπωλ, και ένα χαρτί κουζίνας.

Ου λησμονήσεις αυτά τα τρία μικρά απαραίτητα

Θα σου γλυτώσει χρόνο να πάρεις μαζί σου μερικά είδη που δεν θα είναι διαθέσιμα στο κατάλυμα μόλις φτάσεις και πιθανώς θα είναι χρονοβόρο να βρεις εκεί που θα είσαι. Για παράδειγμα, μαζί με τα καλλυντικά σου, μπορείς να πακετάρεις σε μικρές συσκευασίες τα ακόλουθα:

Ουκ επιθυμήσεις να χρησιμοποιήσεις προϊόντα μίας χρήσεως

Το να είσαι βίγκαν μειώνει πάρα πολύ το αποτύπωμά σου στον πλανήτη. Οι παρακάτω φίλοι μας κάνουν ακόμα πιο μικρό το αποτύπωμά μας.

  • Ένα παγούρι νερού ανά άτομο
  • Επαναχρησιμοποιούμενη κούπα καφέ/τσαγιού
  • Επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια και το βουρτσάκι τους
  • Ένα σετ “κανονικών” μαχαιροπήρουνων ανά άτομο
  • Δοχεία μεταφοράς φαγητού (για το φαγητό που αγοράζουμε από εστιατόρια για να καταναλώσουμε στο σπίτι, ή για να πάρουμε στο σπίτι ό,τι δεν φάγαμε).
  • Τσάντες για ψώνια
  • Βιοδιασπώμενες σακούλες για τα σκουπίδια που θα δημιουργήσουμε

Τα δοχεία μεταφοράς φαγητού είναι πολύ χρήσιμα σαν δοχεία μεταφοράς μικροπραγμάτων (παιχνίδια, μικρά σκεύη).

Μνήσθητι τα βιβλία και σημειωματάρια

Καλοκαίρι χωρίς βιβλίο γίνεται; Δεν γίνεται!

Καλοκαίρι χωρίς τη δική μας ποίηση γίνεται; Δεν γίνεται! Και για όσους/ες νομίζουν ότι δεν έχουν βρει ακόμα την ποιητική τους φλέβα, το σημειωματάριο ενδείκνυται για την καταγραφή σκέψεων, εμπειριών, στιγμών.

Απόλαυσε! (Θού Κύριε)

Ένα ταξίδι που έχει προγραμματιστεί σωστά σου προσφέρει αυτό που ήθελες. Έτσι λοιπόν, αφού βρεθείς στο μέρος που διάλεξες, στον τύπο του καταλύματος που διάλεξες, και – το σημαντικότερο – με την παρέα που διάλεξες, οι πιθανότητες είναι ότι θα περάσεις υπέροχα, ακριβώς όπως το φαντάστηκες.

Εχμ… και ακριβώς όπως το οργάνωσες – γιατί είπαμε, δεν αρκεί μόνο η φαντασία· χρειάζεται και λίγη προετοιμασία.

Μα… αυτός δεν είναι δεκάλογος!

Όχι δεν μας έσπασαν οι μαρμάρινες πλάκες αλλά περιμένουμε τις δικές σου χρήσιμες ιδέες και συμβουλές για να φέρουμε τον δεκάλογο “στο ύψος του”. Γράψε μας στο Messenger, σε σχόλιο στο Facebook post, στο Instagram ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

© Vegan Times 10-08-2022


Ακόμα μία εντολή αναφέρει,"Ου κλέψεις" γι'αυτό κι εμείς ευχαριστούμε τον πολύ καλό φίλο Χ.Π. που είναι ο καλύτερος "διακοπιστής" και από αυτόν μάθαμε τον όρο.

Δημοσιεύτηκε: 10/08/2022
Ενημερώθηκε:
11/08/2022

Πηγές:

  1. Πηγή κύριας εικόνας: S'well | Unsplash.