Φρούτα, λαχανικά και μυρωδικά Απριλίου

Ο Απρίλιος ή Απρίλης έρχεται και μας φτιάχνει τη διάθεση με τη ζεστασιά του ανοιξιάτικου ήλιου και με τη φύση που έχει ανθίσει. Οι ημέρες είναι μεγαλύτερες, έχει αλλάξει η ώρα, νυχτώνει αργότερα, και μπορούμε να απολαμβάνουμε όμορφες βόλτες και εκδρομές στην γεμάτη με λουλούδια ύπαιθρο.
Μας φέρνει και τα εποχιακά του φρούτα και λαχανικά, που είναι ιδανικά για να φτιάχνουμε νοστιμιές για πικνίκ, τραπέζια γιορτινά, τραπέζια με φίλους, αλλά και για τα καθημερινά μας γεύματα.

Vegan Life

03/04/2023

Φρούτα Απριλίου

Αβοκάντο από Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο:
Προέρχεται από το Μεξικό, όπου εκεί ονομάζεται βουτυρόδεντρο. Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως σε περιοχές της Κρήτης.
• Φτιάξε ωραίες σαλάτες με αβοκάντο και δοκίμασέ το σε σάντουιτς που μπορείς να πάρεις στη δουλειά ή στο σχολείο μαζί με πράσινη σαλάτα.
• Χρησιμοποίησε ώριμο αβοκάντο σε γλυκές παρασκευές με κρέμα αντί για μαργαρίνη ή βούτυρο.
• Φτιάξε σάντουιτς με λιωμένο αβοκάντο, μαρούλι, και ξερό βασιλικό.
• Φτιάξε γκουακαμόλε (ή γουακαμόλε) με λιωμένο αβοκάντο, ψιλοκομμένα καρύδια, ξερό κρεμμύδι, και λεμόνι.


Πορτοκάλια από Οκτώβριο μέχρι Μάιο:
Προτιμάμε να τρώμε τα πορτοκάλια και αποφεύγουμε να τα κάνουμε χυμό για να κερδίζουμε τα οφέλη που προσφέρουν τα ολόκληρα φρούτα.
• Φτιάξε αρωματικό κέικ με πορτοκάλι.
• Δοκίμασε τα biscotti με χυμό πορτοκάλι και φιστίκια Αιγίνης.
• Ταιριάζουν υπέροχα σε πράσινες σαλάτες με όσπρια, ιδιαίτερα με ρεβίθια και φακές.


Φράουλες από Μάρτιο μέχρι Ιούλιο:
• Ταιριάζουν πολύ στις πράσινες σαλάτες με μαρούλι, άισμπερκ, ρόκα, κ.λπ.
• Ιδανικές και για σνακ για το σχολείο, τη δουλειά, ή τη βόλτα.
• Φτιάξε δροσερή vegan γρανίτα χτυπώντας στο μπλέντερ 1 ώριμη μπανάνα με 1 κούπα φράουλες φρέσκιες ή κατεψυγμένες. Βάλε το μείγμα σε φορμάκια παγωτού και έπειτα στην κατάψυξη για 2-3 ώρες. Αν χρησιμοποιήσεις κατεψυγμένες φράουλες σερβίρεται και αμέσως σαν γρανίτα.

Λαχανικά Απριλίου

Αγκινάρες από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο

Αρακάς από Απρίλιο μέχρι Αύγουστο
• Δοκίμασε να φτιάξεις αρακά με πράσα

Κουκιά από Απρίλιο μέχρι Ιούνιο
• Μαγειρεύονται παραδοσιακά με μυρωδικά, κοκκινιστά ή με λεμόνι.
• Χρησιμοποιούνται για φαλάφελ αντί για ρεβίθια και είναι νόστιμα και σε μπιφτέκια ή κεφτεδάκια οσπρίων.

Κουνουπίδι από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο
• Ωμό κομμένο σε μικρές φουντίτσες με λεμόνι και λίγο αλάτι, πιπέρι, κύμινο, ή όποιο μυρωδικό προτιμάς είναι μια γρήγορη και νόστιμη σαλάτα ή σνακ.
• Δοκίμασέ το ψητό. Κόψε το κουνουπίδι σε φέτες, βάλε μυρωδικά και λίγο λεμόνι, και ψήσε στο φούρνο ή στο γκριλ μέχρι να ξεροψηθεί ελαφρά.
• Δοκίμασέ το κοκκινιστό με κανέλα στην κατσαρόλα.

Κρεμμύδια ξερά από Απρίλιο μέχρι Σεπτέμβριο
• Δοκίμασε να φτιάξεις φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια

Λαχανάκια Βρυξελλών από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο
• Γίνονται πολύ ωραία ψητά στο φούρνο ή στο γκριλ με λεμόνι.

Λάχανο από Σεπτέμβριο μέχρι Μάιο
• Διατηρείται για πολλές μέρες στο ψυγείο και έτσι είναι βολικό να το έχουμε για γρήγορες σαλάτες, αλλά και να το προσθέτουμε σε σάντουιτς.
• Στη χύτρα μαγειρεύεται σε 6 λεπτά υπό πίεση (αν είναι ολόκληρο) και σε 2 λεπτά αν το χωρίσουμε σε φύλλα. Αφήνουμε τη χύτρα να κρυώσει φυσικά.
• Ταιριάζει πολύ σε σούπες με λαχανικά και δημητριακά. Δοκίμασέ την σε μια δυναμωτική σούπα με κόκκινα φασόλια.
• Δοκίμασε το παστίτσιο με λάχανο και ροζ φακές.
• Φτιάξε απλό και αγαπημένο λαχανόρυζο με λεμόνι και άνηθο ή με τοματοχυμό.

Μπρόκολο από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο
Ήξερες ότι κατάγεται από την Ιταλία και προέρχεται από το άγριο λάχανο (που λέγεται και άγρια μουστάρδα);
• Εκτός από τέλεια βραστή σαλάτα για τα γεύματά μας είναι και ένα καλό σνακ για τη δουλειά και το σχολείο.
• Είναι υπέροχο και σε σούπες. Για να μην παραβράσει πρόσθεσέ το σε μικρά κομμάτια προς το τέλος να βράσει μόνο για 4-5’.

Πράσα από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο
• Δοκίμασέ τα ψητά στο φούρνο ή στη σχάρα. Συνοδεύουν υπέροχα τα περισσότερα γεύματα.
• Ταιριάζουν και δίνουν γεύση στα περισσότερα μαγειρευτά φαγητά, όπως στη φασολάδα, στους γίγαντες, στον αρακά, και στις πατάτες γιαχνί.
• Δοκίμασέ τα μαγειρεμένα με αρακά, καθώς και σε πρασόπιτα “του δρόμου”.
• Ταιριάζει σε πολλές σούπες. Δοκίμασέ το σε σούπα με πατάτες και σπανάκι ή πρόσθεσέ το στο φρικασέ με ρεβίθια.

Ραδίκια από Ιανουάριο μέχρι Οκτώβριο
• Μαγειρεύονται όπως τα μακαρόνια. Είναι έτοιμα σε 5-10 λεπτά, αναλόγως πόσο al dente τα θέλεις.

Φτιάξε μια μεγάλη ποσότητα χόρτα, διατήρησέ τα στο ψυγείο για να έχεις καθημερινά έτοιμη σαλάτα για τις επόμενες 3-4 μέρες.

Ραπανάκια από Μάρτιο μέχρι Νοέμβριο

Σπανάκι από Σεπτέμβριο μέχρι Μάιο
• Φτιάξε σπανακόπιτα με μυρωδικά και χόρτα εποχής.
• Δοκίμασε τα νηστίσιμα πουγκιά Πάτμου με χόρτα.
• Απόλαυσέ τα στην πατατόσουπα με μανιτάρια.
• Αντικατάστησε το μισό μάραθο με σπανάκι στις μαραθόπιτες.
• Σπανακόρυζο, σε χορτόπιτα, σε σούπες, σε φρικασέ, ωμό σε σαλάτα, βρασμένο σε buddha bowls... οι χρήσεις του είναι πάρα πολλές. Δοκίμασέ το αντί για μαρούλια σε φρικασέ με ρεβίθια.

Σπαράγγια από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο
Αν βρεθούμε στην ύπαιθρο μπορούμε αν βρούμε να μαζέψουμε άγρια σπαράγγια που είναι ακόμα πιο νόστιμα.

Φασολάκια από Απρίλιο μέχρι Νοέμβριο

Φινόκιο από Σεπτέμβριο μέχρι Ιούνιο
• Ιδανική προσθήκη σε ψητά λαχανικά φούρνου, όπως πατάτες, καρότα, πράσα, κουνουπίδι, κ.ά.
• Ταιριάζει σε όλες τις σούπες, σε πουρέδες, και σε μείγματα ψητών λαχανικών.

Και φυσικά δεν ξεχνάμε τα λαχανικά, τα χορταρικά, και τα μυρωδικά που βρίσκουμε όλο τον χρόνο: Άνηθο, μαϊντανό, μαρούλια, σαλάτες, σέλινο, καρότα, πατάτες, παντζάρια, ξερά κρεμμύδια, μανιτάρια. Επίσης, ειδικά την άνοιξη βρίσκουμε πολλών ειδών φρέσκα χόρτα.

Δημοσιεύτηκε: 03/04/2023
Ενημερώθηκε:
03/04/2023

Πηγές:

Εικόνα: Couleur, Pexels