Τα πρόσθετα Ε στα τρόφιμα που δεν είναι vegan

Οι ουσίες Ε υπάρχουν στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα ενώ σε άλλα προϊόντα όπως καλλυντικά, αναγράφονται συνήθως με την ονομασία τους και όχι ως Ε.

Vegan Διατροφή + Υγεία

23/12/2023

Τί είναι τα πρόσθετα Ε;

Πρόκειται για υλικά που χρησιμοποιούνται κυρίως ως συντηρητικά, βελτιωτικά γεύσης, χρωστικές, γαλακτωματοποιητές ή γλυκαντικά. Κάποια Ε προέρχονται από φυτικές ή συνθετικές πηγές ενώ κάποια προέρχονται από ζώα.

Ορισμένα από αυτά τα συστατικά μπαίνουν και σε άλλα προϊόντα όπως σε καλλυντικά και χρώματα αλλά εκεί αναγράφονται συνήθως με την ονομασία τους (π.χ. καρμίνιο/carmine ή κερί μέλισσας/beeswax) και όχι ως Ε.

Κατάλογος με πρόσθετα Ε που δεν είναι vegan

Ποια από αυτά είναι ακατάλληλα για τους vegan καταναλωτές και σε ποια προϊόντα χρησιμοποιούνται συνήθως; Ας τα δούμε αναλυτικά για να μπορούμε να τα αποφεύγουμε.

Ε120 Καρμίνιο ή κοχενίλη (carmine/cochineal)

Χρωστική ουσία που προέρχεται από “εκχύλιση” των εντόμων Coccus cacti. Δίνει κόκκινο χρώμα και αποχρώσεις του κόκκινου σε τρόφιμα, καλλυντικά, κ.ά.

Ε542 Φώσφορος από οστά (bone phosphate)

Χρησιμοποιείται ως γαλακτωματοποιητής, ως πηγή φωσφόρου σε συμπληρώματα διατροφής και βιταμινών, και σε άλλα προϊόντα όπως οδοντόκρεμες.

Ε901 Κερί μέλισσας (beeswax)

Πρόκειται για το φυσικό κερί που φτιάχνουν οι μέλισσες και χρησιμοποιείται ως υλικό επικάλυψης σε καραμέλες, τσίχλες και σε ορισμένα φρούτα. Επίσης χρησιμοποιείται ως συστατικό σε καλλυντικά, σε κεριά, σε βερνίκια ξύλου και γενικά σε αρκετά προϊόντα.

Ε904 Σελάκ (shellac)

Φτιάχνεται από έντομα, κυρίως από το είδος Laccifer Lacca, και χρησιμοποιείται για την επικάλυψη κάποιων τροφίμων όπως σοκολατάκια, τρούφα σοκολάτας, και σε αποξηραμένα φρούτα. Χρησιμοποιείται επίσης σε φαρμακευτικά σκευάσματα, σε καλλυντικά, και ως βερνίκι ξύλου.

Ε913 Λανολίνη (lanolin)

Είναι ζωικό κερί το οποίο εκκρίνεται από το δέρμα του προβάτου και εξάγεται από το μαλλί τους. Σε τρόφιμα χρησιμοποιείται συνήθως ως επικάλυψη σε τσίχλες και μαλακές καραμέλες. Χρησιμοποιείται κυρίως σε καλλυντικές κρέμες.

E966 Λακτιτόλη (lactitol)

Παράγεται από σάκχαρα γάλακτος και πιο συγκεκριμένα από τον ορό γάλακτος. Χρησιμοποιείται σε αρκετά τρόφιμα, κυρίως σε προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.

E1105 Λυσοζύμη (lysozyme)

Ένζυμο που υπάρχει στο αίμα, στο γάλα, και στα αυγά.

Μερικά από τα Ε που σπανίως είναι vegan

Υπάρχουν επίσης αρκετά Ε σε τρόφιμα που μπορούν να προέρχονται είτε από φυτικές είτε από ζωικές ύλες. Κατά κόρον παράγονται από ζωικά παραπροϊόντα που είναι φθηνότερα. Αυτό όμως δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε από την ετικέτα του προϊόντος διότι αυτό δεν διευκρινίζεται. Έτσι, τα παρακάτω Ε δεν είναι vegan, εκτός αν το προϊόν είναι πιστοποιημένο vegan ή αν αναγράφεται στην ετικέτα του το Ε (τάδε) φυτικής προέλευσης.

Ε471 Μονο- και δι- γλυκερίδια των λιπαρών οξέων

Είναι συνθετικά λίπη και φυσικά λιπαρά οξέα που είναι φυτικής ή ζωικής προέλευσης. Χρησιμοποιούνται ως γαλακτωματοποιητές σε πολλά είδη τροφίμων, όπως σε αρτοσκευάσματα.

Ε570 Στεατικό/στεαρικό οξύ (stearic acid)

Προέρχεται από ζωικό ή φυτικό λίπος και χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα όπως σε τσίχλες, σε αρωματικές ύλες, σε αρτοσκευάσματα, σε απορρυπαντικά, σε καλλυντικά, σε φαρμακευτικά σκευάσματα, σε κεριά.

Ε630 Ινοσονικό οξύ

Προέρχεται κυρίως από τα ζώα (κρέας ή ψάρια), αλλά μπορεί να παραχθεί και από ζύμωση σακχάρων με βακτήρια. Χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό γεύσης σε τρόφιμα και καρυκεύματα.

Ε631 Ινοσινικό νάτριο (sodium inosinate), Ε632 ινοσινικό κάλιο, και Ε633 ινοσινικό ασβέστιο

Πρόκειται για άλατα του ινοσινικού νατρίου, καλίου και ασβεστίου αντίστοιχα, τα οποία προέρχονται κυρίως από ζώα και χρησιμοποιούνται και αυτά ως βελτιωτικά γεύσης.

Ε920 L-Κυστεΐνη (L-Cysteine)

Είναι ένα αμινοξύ που προέρχεται από πρωτεΐνες είτε ζωικής είτε φυτικής προέλευσης. Χρησιμοποιείται ως βελτιωτικό του ψωμιού σε προϊόντα αρτοποιίας και σε άλευρα. Η L-κυστεΐνη υπάρχει και ως συμπλήρωμα διατροφής. Στην αγορά υπάρχουν που μπορούμε να βρούμε και σε vegan σκευάσματα.

E921 L-Κυστίνη

Είναι ένα αμινοξύ που προέρχεται από πρωτεΐνες είτε ζωικής είτε φυτικής προέλευσης. Χρησιμοποιείται ως βελτιωτικό του ψωμιού σε προϊόντα αρτοποιίας με προζύμι.

Σημαντική σημείωση: Η παραπάνω είναι μια λίστα με τα συχνότερα Ε που συναντάμε στα τρόφιμα, χωρίς να είναι εξαντλητική. Γι’ αυτό είναι σημαντικό τα προϊόντα που αγοράζουμε να έχουν vegan πιστοποίηση.

Στo ευρετήριο του vegantimes.gr θα βρείτε μόνο προϊόντα με vegan πιστοποίηση.

Δημοσιεύτηκε: 24/07/2023
Ενημερώθηκε:
23/12/2023