Τί μενού θα δημιουργήσουμε για το γιορτινό vegan τραπέζι μας;

Ρεβεγιόν. Φίλοι και οικογένεια συγκεντρωμένοι γύρω από το τραπέζι, γέλια και εύθυμη διάθεση, μυρωδιές από μπαχαρικά και κανέλα. Στολίζουμε το σπίτι μας και προετοιμαζόμαστε για το γιορτινό μενού. Τί θα προσφέρουμε φέτος στο Χριστουγεννιάτικο και Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι; Τα εορταστικά τραπέζια είναι μια καλή αφορμή να γιορτάζουμε με βίγκαν τρόπο.

Vegan Life

23/12/2023

Τί περιλαμβάνει ένα vegan γιορτινό τραπέζι

Το μενού μας χρειάζεται ποικιλία σε υλικά, χρώματα, και γεύσεις. Λαχανικά, όσπρια, ζυμαρικά σε συνταγές πιο γιορτινές που δεν μαγειρεύουμε συνήθως. Δεν χρειάζεται να ετοιμάσουμε πάρα πολλά πιάτα. Δύο με τρία ορεκτικά, μία με δύο σαλάτες, ένα πρώτο πιάτο, ένα κυρίως, και είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός για να προσφέρουμε ποικιλία και επιλογές στους καλεσμένους μας. Φυσικά, δεν ξεχνάμε στο τέλος τα γλυκά. (Δεν θα μπορούσαμε, άλλωστε!)

Πρώτο πιάτο και ορεκτικά

Ένα γιορτινό μενού μπορεί να ξεκινήσει με μια ζεστή κρεμώδη σούπα, ειδικά τα Χριστούγεννα που το κρύο είναι στα φόρτε του. Μία σούπα με γλυκοπατάτα ή κολοκύθα, τζίντζερ και κάρυ, θα προσφέρει μια μοναδική γευστική εμπειρία στους καλεσμένους μας.

Σαν ορεκτικά ή συνοδευτικά μπορούμε να σερβίρουμε κάποια τάρτα ή πίτα, πιάτο αγαπημένο σε όλους. Μπορούμε να επιλέξουμε την galette μανιτάρια και σπανάκι ή την πρωτότυπη λαχταριστή φακόπιτα. Το ριζότο είναι επίσης μία επιλογή που θα εκτιμήσουν πολλοί από τους καλεσμένους μας. Προτείνουμε το vegan ριζότο μανιταριών εάν έχουμε λίγους καλεσμένους γιατί πρέπει να το μαγειρέψουμε τελευταία στιγμή, αλλιώς το ριζότο με ψητή κολοκύθα και μανιτάρια που ετοιμάζεται στον φούρνο σε μεγαλύτερη ποσότητα. Φυσικά οι πατάτες δεν μπορούν να λείπουν από το τραπέζι μας. Πουρές πατάτας που συνοδεύεται από σάλτσα μανιταριών με κόκκινο κρασί αποτελεί ένα πολύ εύγεστο γιορτινό πιάτο. Εάν έχουμε παιδιά στην παρέα μπορεί να προτιμήσουμε τις τραγανές ψητές πατάτες, οι οποίες θα είναι σίγουρη επιτυχία. Εάν πάλι δεν έχουμε συμπεριλάβει κάποιο όσπριο στο μενού μας μπορούμε να προσφέρουμε τα gourmet μαυρομάτικα με φαγόπυρο, σπανάκι και ξινή κρέμα κάσιους.

Κυρίως πιάτο

Ανάλογα με τι πιάτα θα ετοιμάσουμε ως ορεκτικά, θα επιλέξουμε το κυρίως πιάτο που θα προσφέρουμε, το οποίο θα συμπληρώνει το γεύμα μας με διαφορετικά είδη τροφίμων, υφές και χρώματα. Ως κυρίως πιάτο για τους λάτρεις των πιο γήινων γεύσεων μπορούμε να ετοιμάσουμε στιφάδο με μανιτάρια και κάστανα, ενώ εάν θέλουμε να προσφέρουμε ένα πιάτο που να θυμίζει κρέας, το κρασάτο jackfruit είναι ιδανικό. Βέβαια, το κυρίως πιάτο που όλοι προτιμούν είναι τα ζυμαρικά. Μπορούμε να μαγειρέψουμε λαζάνια με ψητή μελιτζάνα και μπεσαμέλ από κουνουπίδι ή vegan κανελόνια με ροζ φακές. Εάν πάλι θέλουμε να προσφέρουμε κάτι πιο ιδιαίτερο και ασυνήθιστο τότε θα ετοιμάσουμε την εορταστική γεμιστή κολοκύθα. Η αλήθεια είναι ότι θα χρειαστούμε παραπάνω χρόνο, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι πραγματικά εντυπωσιακό!

Μία με δύο σαλάτες με φρούτα και ξηρούς καρπούς που είναι τώρα της εποχής θα συνοδεύσουν υπέροχα τα γιορτινά μας πιάτα. Μπορούμε να φτιάξουμε σαλάτα σπανάκι όπου θα προσθέσουμε μήλα ή πορτοκάλια και καρύδια, την οποία θα συνοδεύσουμε με dressing μουστάρδας, ή να ανακατέψουμε iceberg, ραντίτσιο, σαλάτα σγουρή, και ρόκα, να γαρνίρουμε με σπόρους ροδιού και να περιχύσουμε με το δροσερό και κρεμώδες dressing "ράντσο" για σαλάτες.

Επιδόρπιο και γλυκά

Τα γλυκά δεν μπορούν να λείπουν από το γιορτινό τραπέζι. Μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα γλυκό-τούρτα, όπως το No bake cheesecake και να έχουμε ακόμα μία εναλλακτική με σοκολατένιες μπουκίτσες vegan για όσους θέλουν κάτι μικρό, για να αλλάξουν γεύση και να ολοκληρώσουν το γεύμα τους. Και φυσικά μπορούμε να προσφέρουμε έναν καφέ ή ένα χωνευτικό λικέρ. 

Εάν δεν είστε vegan και ψάχνετε να πάρετε ιδέες τι να μαγειρέψτε για κάποιους από τους καλεσμένους σας που είναι βίγκαν, μπορείτε να διαβάσετε τί θα συμβουλεύουμε να φροντίσετε για τους βίγκαν που θα παρευρεθούν στο γιορτινό σας τραπέζι.

Ό,τι κι αν ετοιμάσουμε το πιο σημαντικό είναι να βρεθούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να γιορτάσουμε παρέα και να μοιραστούμε όμορφες και ξέγνοιαστες στιγμές μαζί τους!

Δημοσιεύτηκε: 12/12/2022
Ενημερώθηκε:
23/12/2023

Πηγές:

Κύρια εικόνα: Pexels, Tim Douglas