Υλικά
3 κούπες |
γάλα σόγιας χωρίς ζάχαρη |
1⁄2 κούπα |
ζάχαρη |
4 κ.σ. |
άμυλο ταπιόκας |
1 κ.γ. |
κόμμι γκουάρ (guar gum) |
1 δόση |
βανιλίνης ή |
1 κ.γ. |
εκχύλισμα βανίλιας |
Προετοιμασία
Την προηγούμενη ημέρα καταψύχουμε τον δίσκο της παγωτομηχανής μέσα σε πλαστική σακούλα, για όσες ώρες γράφουν οι οδηγίες της παγωτομηχανής μας (συνήθως 18-24 ώρες).
Εκτέλεση
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε 1⁄4 κούπας από το γάλα σόγιας με το άμυλο ταπιόκας ώστε να γίνει πολτός.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το υπόλοιπο (2 3⁄4 κούπες) γάλα σόγιας μαζί με τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε σε μέτρια ένταση (π.χ. 4/9). Όταν αρχίζει να βράζει αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την εστία, προσθέτουμε τον πολτό με το άμυλο και το γκουάρ και ανακατεύουμε. Θα δούμε ότι το μείγμα θα πήξει αισθητά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη βανίλια και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Βάζουμε το μείγμα μας στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο, το τοποθετούμε στον κάδο της παγωτομηχανής και αφήνουμε την παγωτομηχανή να δουλέψει για 30'-40', ή όσο γράφουν οι οδηγίες του κατασκευαστή.
Εάν προτιμάμε το παγωτό μας σχετικά μαλακό μπορούμε να το σερβίρουμε απευθείας από την παγωτομηχανή. Διαφορετικά το μεταφέρουμε στην κατάψυξη για 2-3 ώρες και το σερβίρουμε όταν έχει στερεοποιηθεί.
Εναλλακτικά, γεμίζουμε με το μείγμα 10 θήκες παγωτού των 60-70ml και καταψύχουμε. Το παγωτό της φωτογραφίας είναι 60ml.
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Χτυπήσεις το μείγμα σου με ένα blender χειρός εάν έχει σβώλους, πριν το βάλεις στην παγωτομηχανή.
Μην ξεχάσεις...
Να αφήσεις το παγωτό σε θερμοκρασία δωματίου για 5 λεπτά πριν το σερβίρεις. Έτσι θα μπορέσεις να σχηματίσεις μπάλες παγωτού χρησιμοποιώντας το ειδικό εργαλείο ή ένα κουτάλι.
Ήξερες ότι...
Το κόμμι γκουάρ είναι ένας φυσικός πολυσακχαρίτης ο οποίος εξάγεται από τους σπόρους του φυτού Cyamopsis tetragonolobusο. Είναι άοσμο, χωρίς γεύση, και διαλύεται σε ζεστό και κρύο νερό. Το χρησιμοποιούμε στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική σαν πηκτικό μέσο, γιατί δίνει συνοχή, ομογενοποιεί, και σταθεροποιεί τα υλικά της συνταγής.
Μία δόση βανιλίνης είναι περίπου 1/16 κ.γ. (0,3125 ml).
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Με γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη αντί για γάλα σόγιας.
Με άμυλο καλαμποκιού αντί ταπιόκας για λιγότερο "λαστιχωτή" υφή.