Υλικά
Για τον κιμά |
|
1 |
κουνουπίδι μέτριο |
½ κούπα |
καρύδια |
½ κούπα |
αμύγδαλα |
2 κ.σ. |
ελαιόλαδο |
4 κ.σ. |
σόγια σως |
3 |
σκελίδες σκόρδο |
½ κ.γ. |
αλάτι |
½ κ.γ. |
πάπρικα καπνιστή ή γλυκιά |
Για την σάλτσα κιμά |
|
2 κ.σ. |
ελαιόλαδο |
1 |
κρεμμύδι μέτριο |
1 |
σκόρδο μέτριο |
2 |
καρότα |
1 |
κλωνάρι σέλινο μεγάλο |
1 κ.σ. |
πελτές ντομάτας |
2 |
μπαχάρια |
1 |
ακτίνα αστεροειδή γλυκάνισο (προαιρετικά) |
100 ml |
κόκκινο κρασί |
1 σακουλάκι |
κιμά από κουνουπίδι |
1 |
κονσέρβα ντοματάκια ή |
3 |
ντομάτες φρέσκιες |
1 |
ποτήρι νερό |
1 |
δάφνη |
1 κ.γ. |
αλάτι |
½ κ.γ. |
πιπέρι |
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τον κιμά:
Κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρά κομματάκια περίπου σε μέγεθος φασολιού και μια ιδέα μικρότερα. Προτιμούμε να το κόψουμε σε επιφάνεια κοπής, γιατί συνήθως το μπλέντερ το κόβει σε πάρα πολύ μικρά κομμάτια, σαν τρίματα, και το κουνουπίδι κολλάει στα τοιχώματά του.
Σπάμε τα καρύδια και τα αμύγδαλα στο γουδί ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε το μέγεθος. Πρέπει να είναι σε μέγεθος σπόρου καλαμποκιού.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C.
Τοποθετούμε το κουνουπίδι, τα καρύδια και τα αμύγδαλα σε ταψί πάνω σε μεμβράνη ψησίματος και τα ανακατεύουμε ώστε να αναμειχθούν. Τα κάνουμε βουναλάκι, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μείγμα μας, και ανακατεύουμε αρκετά ώστε να αναμειχθούν καλά μεταξύ τους. Στρώνουμε το μείγμα από άκρη σε άκρη στο ταψί ώστε να αφυγρανθεί πιο γρήγορα και ομοιόμορφα και το βάζουμε στον φούρνο για 60' περίπου, ανακατεύοντας κάθε 15'. Στόχος μας είναι να αφυγρανθεί το μείγμα και να σκουρύνει.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει και τον μοιράζουμε σε δύο ή τρία σακουλάκια τα οποία αποθηκεύουμε στην κατάψυξη. Κάθε σακούλι θα μας δώσει 3-4 μερίδες κιμά όταν μαγειρευτεί.
Ετοιμάζουμε την σάλτσα από κιμά:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Κόβουμε τα λαχανικά σε ροδέλες μέτριου μεγέθους γιατί δεν θέλουμε να εξαφανιστούν όταν μαγειρευτούν. Εάν χρησιμοποιήσουμε φρέσκιες ντομάτες τις κόβουμε κι αυτές σε κύβους.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά. Μόλις μαλακώσει λίγο, προσθέτουμε το σκόρδο και το περιμένουμε να μυρίσει. Στη συνέχεια και εφόσον το κρεμμύδι έχει γλασάρει, προσθέτουμε το καρότο και το σέλινο και σοτάρουμε 1' μέχρι να μας μυρίσει και το σέλινο. Προσθέτουμε στο σοτάρισμα τον κιμά μας, τον πελτέ ντομάτας, τα μπαχάρια, και τον αστεροειδή γλυκάνισο και ανακατεύουμε μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά μας. Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες, το νερό, τη δάφνη, το αλάτι και το πιπέρι.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να πάρει μία βράση, δυναμώνοντας την θερμοκρασία σε μέτρια προς υψηλή, ενώ ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Ο κιμάς μας θα είναι έτοιμος σε 30'-40' περίπου, όταν η σάλτσα δέσει, εξατμιστούν τα πολλά υγρά και μαλακώσουν οι ξηροί καρποί.
Σερβίρουμε πάνω στα μακαρόνια μας και απολαμβάνουμε!
Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...
Προτιμήσεις τις ντομάτες σε κονσέρβα τον χειμώνα διότι έχουν συλλεχθεί από την καλοκαιρινή σοδειά και έχουν περισσότερα αρώματα.

Μην ξεχάσεις...
Να είσαι γενναιόδωρος με το σέλινο διότι δίνει άρωμα στην σάλτσα. Με λίγα λόγια εάν δεν έχω σέλινο, κιμά δεν κάνω.
Να κάνεις παραπάνω ποσότητα την οποία θα φυλάξεις στην κατάψυξη για να χρησιμοποιήσεις σε άλλες συνταγές.

Ήξερες ότι...
Πρέπει να σοτάρεις το κρεμμύδι πάντα σε χαμηλή φωτιά για να βγάλει τα σάκχαρά του και να γλασάρει. Σε μέτρια ή υψηλή φωτιά τα λαχανικά και ιδιαίτερα το κρεμμύδι κλειδώνουν και σκληραίνουν, ή καίγονται στις άκρες με αποτέλεσμα να μην δίνουν τα αρώματά τους.

Δοκίμασέ το κι έτσι...
Σαν γέμιση σε κρέπες, τορτίγιες ή tacos, ή σαν συνοδευτικό για ρύζι και πατάτες.