Υλικά
8 |
μελιτζάνες |
8 |
κολοκυθάκια (προαιρετικά) |
6 |
πατάτες |
Για τον κιμά από φακές |
|
1 κ.γ. |
κύμινο σε σκόνη |
⅛ κ.γ. |
τσίλι σε σκόνη |
1 |
φύλλο δάφνης |
2 κ.σ. |
κανέλα σε σκόνη |
5 λοβοί |
μπαχάρι, αλεσμένοι |
1 κ.γ. |
αλάτι |
1⁄8 κ.γ. |
πιπέρι |
1 |
καρότο |
1 |
κρεμμύδι μεγάλο |
2 |
σκελίδες σκόρδο |
8 κούπες |
νερό |
500 γρ. |
φακές καφέ |
1 |
κονσέρβα ντοματάκια |
2 λτ |
από την πιο υγιεινή μπεσαμέλ του κόσμου |
Προετοιμασία
- Κόβουμε τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια σε ροδέλες.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και λιώνουμε το σκόρδο.
- Τρίβουμε το καρότο.
Εκτέλεση
Ψήνουμε ελαφρώς τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια στον φούρνο στους 200°C για 20'-25'. Τα κολοκυθάκια μπορεί να θέλουν λιγότερο, τα ελέγχουμε στα 10'. Θέλουμε τα λαχανικά μας να αποκτήσουν μια ελαφριά κρούστα. Για ακόμα πιο πλούσια γεύση, μπορούμε να τα αλείψουμε με λίγο σπιτικό ζωμό λαχανικών.
Όσο ψήνονται τα λαχανικά ετοιμάζουμε τον κιμά από φακές:
Σωτάρουμε με λίγο νερό τα μπαχαρικά μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο. Στην συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες τις φακές και το νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τέλος τα διαλύουμε με μια πρέσα πουρέ.
Ετοιμάζουμε την πιο υγιεινή μπεσαμέλ του κόσμου.
Σε ένα μεγάλο ταψί βάζουμε μία στρώση πατάτες, μετά μελιτζάνες, μετά κολοκύθια και μετά τον κιμά. Συνεχίζουμε με την ανάποδη σειρά: κολοκύθια, μελιτζάνες, πατάτες. Τέλος, απλώνουμε την μπεσαμέλ.
Ψήνουμε στους 190°C για 40'-60' ή μέχρι να ροδίσει ο μουσακάς μας. Τον βγάζουμε από τον φούρνο και τον αφήνουμε να σταθεί για 20'-30', ώστε να μην διαλυθεί κατά το κόψιμο.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!
Μικρά μυστικά
Ήξερες ότι...
Μπορείς να τον ψήσεις μέχρι πριν να ροδίσει και να τον καταψύξεις μαζί με το πυρέξ. Μία μέρα πριν τον σερβίρεις, τον μεταφέρεις από την κατάψυξη στο ψυγείο, και συνεχίζεις το ψήσιμο στον φούρνο μέχρι να ροδίσει.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Να παραλείψεις το ψήσιμο των λαχανικών και να τα βάλεις ωμά στο ταψί, τοποθετώντας κάτω
κάτω την πατάτα, η οποία θα γίνεται πολύ γλυκεια όσο ψήνεται.