Υλικά
200 γρ. |
φασόλια λευκά |
2-3 |
φύλλα nori για σούσι |
2 |
φέτες λευκό ψωμί, μπαγιάτικο |
1 κ.γ. |
πελτέ ντομάτας |
1 |
βολβός βρασμένου παντζαριού |
1⁄2 - 1 |
κρεμμύδι ή |
2 κ.γ. |
σκόνη κρεμμυδιού |
1 κ.σ. |
μίσο σόγιας |
1⁄2 |
λεμόνι, τον χυμό του |
2-3 κ.σ. |
νερό |
1 κ.σ. |
ελαιόλαδο, προαιρετικά |
αλάτι & πιπέρι |
Προετοιμασία
Βράζουμε τα φασόλια μέχρι να μαλακώσουν, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Εάν θέλουμε να βράσουν πιο γρήγορα μπορούμε να τα έχουμε μουλιάσει νωρίτερα για κάποιες ώρες.
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μπλέντερ τα φύκια μέχρι να γίνουν σχεδόν σκόνη.
Βάζουμε τις φέτες ψωμιού σε νερό να μουσκέψουν και τις σουρώνουμε καλά.
Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά και τα χτυπάμε μαζί με το νερό, μέχρι να γίνει μια ομοιογενής αλοιφή. Αν το μείγμα μας είναι πολύ πηχτό το αραιώνουμε με λίγο νερό, ενώ αν είναι αραιό προσθέτουμε λίγο ακόμα ψωμί.
Σερβίρουμε με ψωμί και καλή όρεξη!
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Το δοκιμάσεις πριν βάλεις αλάτι, γιατί το μίσο έχει αρκετό αλάτι από μόνο του.
Ήξερες ότι...
Το miso είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό καρύκευμα που παρασκευάζεται κυρίως από φασόλια σόγιας, θαλασσινό αλάτι, και ρύζι ή κριθάρι, τα οποία έχουν υποστεί μακροχρόνια ζύμωση με ειδικά ένζυμα.
Τα διατροφικά στοιχεία υπολογίστηκαν χωρίς ελαιόλαδο και αλάτι. Εάν χρησιμοποιήσεις ελαιόλαδο το λίπος θα αποτελεί το 16% των συνολικών θερμίδων του τροφίμου και η κούπα θα έχει 678 θερμίδες αντί για 598.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Με λινέλαιο αντί για ελαιόλαδο για ακόμα πιο θαλασσινή γεύση.