Υλικά
1 κ.σ. |
σπόροι chia ή αλεσμένοι σπόροι λιναριού |
3 κ.σ. |
νερό |
2 |
μεγάλες μπανάνες, πολύ ώριμες |
1 κ.γ. |
εκχύλισμα βανίλιας ή |
1 δόση |
βανιλίνης |
1⁄4 κ.γ. |
μοσχοκάρυδο |
1⁄2 κούπα |
γάλα σόγιας ή αμυγδάλου |
2 κ.σ. |
καστανή ζάχαρη |
1 κ.γ. |
baking powder |
1⁄4 κ.γ. |
μαγειρική σόδα |
1 + 2⁄3 κούπα |
αλεύρι ολικής αλέσεως |
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ |
|
3 κ.γ. |
καστανή ζάχαρη |
1 κ.γ. |
κανέλα |
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε μία μακρόστενη φόρμα κέικ 25 εκ.
Σε ένα μικρό μπωλ αναμειγνύουμε τους σπόρους chia ή τους λιναρόσπορους με το νερό κι ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα μεγάλο μπωλ κόβουμε τις μπανάνες σε κομμάτια και τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν ένας λείος πουρές. Προσθέτουμε τη βανίλια, το μοσχοκάρυδο, τη ζάχαρη και το μείγμα σπόρων & νερού, κι ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν. Στην συνέχεια, προσθέτουμε το γάλα, το baking powder, και τη μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε καλά. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ απαλά με ένα πιρούνι μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Σε ένα μικρό μπωλ, ανακατεύουμε τα επιπλέον 3 κ.γ. ζάχαρη και την κανέλα και πασπαλίζουμε με αυτό το μείγμα μας. Κατόπιν, το βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 30'-35'. Για να ελέγξουμε εάν έχει ψηθεί, βάζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κι αν βγει σχεδόν καθαρό τότε το μπανανόψωμο μας είναι έτοιμο.
Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε για 5' πριν το αφαιρέσουμε από την φόρμα για να κρυώσει. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Μην ανακατέψεις το μείγμα σου υπερβολικά όταν προσθέσεις και το αλεύρι, γιατί το μπανανόψωμο θα γίνει σκληρό.
Μην ξεχάσεις...
Να χρησιμοποιήσεις πολύ ώριμες μπανάνες για αυτήν τη συνταγή. Οι άγουρες μπανάνες δεν θα δώσουν στο μπανανόψωμο αρκετή γλυκύτητα.
Ήξερες ότι...
Ο λιναρόσπορος, όταν τον αναμείξεις με νερό και τον αφήσεις για 5'-10', αποκτά μια κολλώδη υφή και λειτουργεί ως συνδετικό υλικό. Για μία δόση (για να αντικαταστήσεις ένα αυγό σε κέικ ή μπιφτέκια) η αναλογία είναι 1 κ.σ. τριμμένος λιναρόσπορος σε 2-3 κ.σ. νερό.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Με γάλα αμυγδάλου αντί για γάλα σόγιας.
Με διπλάσια ή τριπλάσια ποσότητα ζάχαρης, για να μοιάζει περισσότερο με κέικ αντί για ψωμί.