Υλικά
500 γρ. |
αλεύρι για όλες τις χρήσεις |
500 γρ. |
αλεύρι κίτρινο |
2 κ.γ. |
ξηρή μαγιά |
1⁄2 κ.σ. |
ζάχαρη |
1⁄2 κ.γ. |
αλάτι |
2 κούπες |
νερό χλιαρό |
Εκτέλεση
Βάζεις σε ένα μπολ τη μαγιά, τη ζάχαρη, τη μία κούπα του νερού και δύο κουταλιές σούπας από το αλεύρι. Ανακατεύεις να διαλυθούν και τα αφήνεις 20' να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε μια λεκάνη κοσκινίζεις τα άλευρα, έπειτα ρίχνεις το αλάτι και ανακατεύεις. Κάνεις μία λακκούβα στη μέση και ρίχνεις το μείγμα με τη μαγιά, το υπόλοιπο χλιαρό νερό, και ζυμώνεις καλά. Το νερό το ρίχνεις λίγο-λίγο, παρατηρώντας τη ζύμη – μπορεί να βάλεις λίγο περισσότερο ή λιγότερο.
Πλάθεις δύο καρβέλια και τα τοποθετείς σε ταψί όπου έχεις στρώσει φύλλο σιλικόνης ή λαδόκολλα, αφήνοντας λίγο κενό χώρο μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν. Τα σκεπάζεις με μια πετσέτα και τα αφήνεις σε ζεστό χώρο για περίπου 2 ώρες. Μπορείς να τα τυλίξεις απαλά και με μια κουβέρτα.
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200°C.
Αφού περάσουν 2 ώρες και δείς ότι τα καρβέλια έχουν διπλασιαστεί σε όγκο, τα χαράζεις και τα ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις (στο κάτω μέρος) στους 200°C για 40′ και μετά στους 160°C για 20′.
Μικρά μυστικά

Ήξερες ότι...
Το ψωμί είναι από την αρχαιότητα ένα βασικό τρόφιμο με ιδιαίτερη θρεπτική και πολιτισμική αξία, που δεν λείπει ποτέ από το ελληνικό τραπέζι. Η παρασκευή του ψωμιού είναι μια τέχνη που έχει μεταφερθεί σχεδόν ανέπαφη μέσα στα χρόνια.

Δοκίμασέ το κι έτσι...
Μπορείς να δώσεις στο ψωμί όποιο σχήμα θέλεις, π.χ. μπαγκέτα ή ψωμάκι μπέργκερ.