Vegan παγωτό βανίλια με χαμηλά λιπαρά

Ένα κρεμώδες παγωτό με πολύ (μα πολύ) χαμηλά λιπαρά! Ιδανικό για όταν θες να φας κάτι γλυκό και δροσερό, αλλά ελαφρύ και με λίγες θερμίδες. Αν μπορείς να δανειστείς παγωτομηχανές από τους γείτονες, φτιάξε μεγαλύτερη ποσότητα, γιατί θα φαγωθεί αμέσως! Η συνταγή φτιάχνει 700ml παγωτού.

  • Δυσκολία 1
  • Εκτέλεση 6:00'
  • μερίδες 10

Υλικά

3 κούπες

γάλα σόγιας χωρίς ζάχαρη

1⁄2 κούπα

ζάχαρη

4 κ.σ.

άμυλο ταπιόκας

1 κ.γ.

κόμμι γκουάρ (guar gum)

1 δόση

βανιλίνης ή

1 κ.γ.

εκχύλισμα βανίλιας

Προετοιμασία

Την προηγούμενη ημέρα καταψύχεις τον δίσκο της παγωτομηχανής μέσα σε πλαστική σακούλα, για όσες ώρες γράφουν οι οδηγίες της παγωτομηχανής σου (συνήθως 18-24 ώρες).

Εκτέλεση

Σε ένα μπωλ ανακατεύεις 1⁄4 κούπας από το γάλα σόγιας με το άμυλο ταπιόκας ώστε να γίνει πολτός.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζεις το υπόλοιπο (2 3⁄4 κούπες) γάλα σόγιας μαζί με τη ζάχαρη και μαγειρεύεις σε μέτρια ένταση (π.χ. 4/9). Όταν αρχίζει να βράζει αποσύρεις το κατσαρολάκι από την εστία, προσθέτεις τον πολτό με το άμυλο και το γκουάρ και ανακατεύεις. Θα δεις ότι το μείγμα θα πήξει αισθητά. Στη συνέχεια προσθέτεις τη βανίλια και αφήνεις το μείγμα να κρυώσει.

Βάζεις το μείγμα σου στο ψυγείο για 3-4 ώρες.

Βγάζεις το μείγμα από το ψυγείο, το τοποθετείς στον κάδο της παγωτομηχανής και αφήνεις την παγωτομηχανή να δουλέψει για 30'-40', ή όσο γράφουν οι οδηγίες του κατασκευαστή.

Εάν προτιμάς το παγωτό σου σχετικά μαλακό μπορείς να το σερβίρεις απευθείας από την παγωτομηχανή. Διαφορετικά το μεταφέρεις στην κατάψυξη για 2-3 ώρες και το σερβίρεις όταν έχει στερεοποιηθεί.

Εναλλακτικά, γεμίζεις με το μείγμα 10 θήκες παγωτού των 60-70ml και καταψύχεις. Το παγωτό της φωτογραφίας είναι 60ml.

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Χτυπήσεις το μείγμα σου με ένα blender χειρός εάν έχει σβώλους, πριν το βάλεις στην παγωτομηχανή.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να αφήσεις το παγωτό σε θερμοκρασία δωματίου για 5 λεπτά πριν το σερβίρεις. Έτσι θα μπορέσεις να σχηματίσεις μπάλες παγωτού χρησιμοποιώντας το ειδικό εργαλείο ή ένα κουτάλι.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Το κόμμι γκουάρ είναι ένας φυσικός πολυσακχαρίτης ο οποίος εξάγεται από τους σπόρους του φυτού Cyamopsis tetragonolobusο. Είναι άοσμο, χωρίς γεύση και διαλύεται σε ζεστό και κρύο νερό. Το χρησιμοποιούμε στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική σαν πηκτικό μέσο, γιατί δίνει συνοχή, ομογενοποιεί, και σταθεροποιεί τα υλικά της συνταγής.

Μία δόση βανιλίνης είναι περίπου 1/16 κ.τ.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Με γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη αντί για γάλα σόγιας.

Με άμυλο καλαμποκιού αντί ταπιόκας για λιγότερο "λαστιχωτή" υφή.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

10g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

662mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

14%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

2%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

54%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

66

ανά μερίδα 60ml

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Vegan Mama

Vegan από το 2007, mama από το 2009, blogger από το 2010, whole food eater από το 2012, η Vegan Mama εξειδικεύεται στη δημιουργία υγιεινών vegan συνταγών με απλά υλικά. Είναι η πρώτη (από το 2016) ελληνίδα κάτοχος του Plant Based Nutrition Certificate, του προγράμματος που δημιούργησε το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies σε συνεργασία με το eCornell. Τις συνταγές της μπορείτε να τις βρείτε στο blog της veganmama.gr

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

 

Vegan Mama
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές