Μανιτάρια στον φούρνο με πράσα και κρεμμύδια

Μία πανδαισία μανιταριών. Μία εξαιρετικά υγιεινή συνταγή για το καθημερινό τραπέζι. Ένα πιάτο ιδανικό για να συνοδεύσει τσίπουρο, ή για να σερβιριστεί σαν ορεκτικό σε ένα γιορτινό τραπέζωμα. 

  • Δυσκολία 1
  • Εκτέλεση 1:15'
  • μερίδες 4

Υλικά

500 γρ.

μανιτάρια πλευρώτους

500 γρ.

μανιτάρια portobello

400 γρ.

μανιτάρια champignon

2-3

πράσα, το άσπρο κομμάτι τους

1

κρεμμύδι μεγάλο

½

λεμόνι, τον χυμό του

Για το μαρινάρισμα

2

σκελίδες σκόρδο

1 κ.σ.

μουστάρδα

½ κ.γ.

πάπρικα

½ κ.γ.

θυμάρι ξερό

½ κ.γ.

ρίγανη ξερή

¼ κ.γ.

αλάτι

1⁄8 κ.γ.

πιπέρι

2 κ.σ.

ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

μαϊντανό ψιλοκομμένο

2

πίτες για σουβλάκι ή αραβικές

1

κεσεδάκι γιαούρτι σόγιας

1

σκελίδα σκόρδο τριμμένη

Εκτέλεση

Αφαιρείς τα κοτσάνια από τα πλευρώτους, ξεφλουδίζεις τα πορτομπέλλο, καθαρίζεις τα champignon, και κόβεις όλα τα μανιτάρια σε λεπτές ομοιόμορφες φέτες. Τα βάζεις σε μια λεκάνη, προσθέτεις τα υλικά για το μαρινάρισμα και τα αφήνεις στην άκρη.

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C.

Κόβεις τα πράσα σε λεπτές ροδέλες και το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια.

Σε μια κατσρόλα σωτάρεις σε λίγο νερό το κρεμμύδι και τα πράσα για περίπου 5' μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Στη συνέχεια ρίχνεις τα μανιτάρια και μαγειρεύεις σε μέτρια φωτιά για άλλα 10'. Τέλος, σβήνεις με τον χυμό λεμονιού.

Μεταφέρεις τα σωταρισμένα μανιτάρια σε ένα ταψί και ψήνεις για 20'-30' στις αντιστάσεις. Εάν τα θες πιο ξεροψημένα τα αφήνεις στο γκριλ για 2-3΄ακόμη.

Σερβίρεις με ψιλοκομμένο μαϊντανό, γιαούρτι με σκόρδο, και πιτούλες. Καλή όρεξη!

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Αγοράσεις πίτες που δεν περιέχουν στα συστατικά λάδι, λίπος, και το αλάτι να είναι κάτω από 0,6 γρ. ανά 100 γρ. προϊόντος. Εναλλακτικά μπορείς να φτιάξεις δικές σου πίτες, με την σούπερ υγιεινή συνταγή μας για τορτίγιες.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Με λίγο περισσότερο χυμό λεμονιού, εάν σου αρέσουν οι πιο λεμονάτες γεύσεις.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

42g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

1.333mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

9%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

1%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα

Θερμίδες:

499

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Δήμητρα Μαγκλάρα

Η Δήμητρα Μαγκλάρα είναι vegan 20 χρόνια και επαγγελματίας chef. Σπούδασε ψυχολογία και το 2004, πιστεύοντας ότι η ανθρώπινη υγεία πρέπει να έχει ολιστικό χαρακτήρα και να περιλαμβάνει την διατροφή, άνοιξε ένα κατάστημα βιολογικών προϊόντων. Από το 2011 ασχολείται με την εστίαση και το 2016 δημιούργησε το Plan Vita, ένα εργαστήριο vegan γλυκών και φαγητού με έμφαση στο catering που αναλαμβάνει βίγκαν μενού για επιχειρήσεις εστίασης. Ως μαγείρισσα, εκπαιδεύτηκε απευθείας σε φυτοφαγική κουζίνα και προτιμά τις απλές, νόστιμες και θρεπτικές συνταγές που είναι προσιτές σε όλους.

Αυτήν την περίοδο εργάζεται στο Mystic Pizza Kallimarmaro, όπου έχει επιμεληθεί το vegan brunch και το vegan μενού και στο Mother Earth Mykonos, το πρώτο εστιατόριο του νησιού με πολλές βίγκαν επιλογές.

Δήμητρα Μαγκλάρα
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})