Χούμους σε 5 παραλλαγές

Μια γρήγορη και εύκολη εκδοχή αυτής της κλασικής συνταγής από τη Μέση Ανατολή, χωρίς επιπλέον λάδι για να είναι ακόμα πιο υγιεινή. Και τέσσερις ακόμα παραλλαγές για να μην βαρεθείς ποτέ να την φτιάχνεις!

  • Δυσκολία 1
  • Εκτέλεση 0:10'
  • κούπες 3

Υλικά

Απλό Χούμους

3 κούπες (425 γρ.)

ρεβίθια βρασμένα

2 σκελίδες

σκόρδο

4-5 κ.σ.

χυμό λεμονιού

4-5 κ.σ.

νερό ή ακουφάμπα

2 κ.σ.

ταχίνι (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και λιπαρά)

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΧΟΥΜΟΥΣ

ελαφρώς καρυκευμένο χούμους

1/4 κ.γ.

τσίλι σε σκόνη

1/4 κ.γ.

κύμινο

1/4 κ.γ.

πάπρικα

Χούμους με χαλαπένιος και καπνιστή πάπρικα

1⁄2 κ.γ.

καπνιστή πάπρικα

2 κ.σ.

πιπεριές χαλαπένιος

1/4 κούπας

κόλιανδρο φρέσκο

Χούμους με φρέσκα μυρωδικά

2 κ.σ.

μαϊντανό

1 κ.σ.

άνηθο

1 κ.σ.

σχοινόπρασο

Χούμους με ψητή κόκκινη πιπεριά

1

πιπεριά κόκκινη

Εκτέλεση

Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Μπορούμε, ανάλογα με την σύσταση που θέλουμε να έχει το χούμους μας, να προσθέσουμε ακόμα λίγο νερό ή ακουαφάμπα.

Χούμους ελαφρώς καρυκευμένο: Μαζί με όλα τα υλικά προσθέτουμε στο μπλέντερ το τσίλι, το κύμινο και την πάπρικα, και ακολουθούμε τα βήματα της εκτέλεσης.

Χούμους με χαλαπένιο και καπνιστή πάπρικα: Μετά την πολτοποίηση, μεταφέρουμε το χούμους σε ένα μπωλ, προσθέτουμε την καπνιστή πάπρικα, τις πιπεριές χαλαπένιος ψιλοκομμένες και τον κόλιανδρο ψιλοκομμένο, και ανακατεύουμε καλά.

Χούμους με φρέσκα μυρωδικά: Μετά την πολτοποίηση, μεταφέρουμε το χούμους σε ένα μπωλ, προσθέτουμε τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, και ανακατεύουμε καλά.

Χούμους με ψητή κόκκινη πιπεριά: Ψήνουμε μια ολόκληρη κόκκινη πιπεριά στον φούρνο στους 230°C για 10'-15' μέχρι να μαλακώσει. Όταν κρυώσει την τεμαχίζουμε και την προσθέτουμε στο μπλέντερ με τα υπόλοιπα υλικά.

Το σερβίρουμε σαν dip μαζί με ωμά λαχανικά ή πίτες ολικής άλεσης, ή το χρησιμοποιούμε σαν άλειμμα μέσα σε σάντουιτς ή σπιτικές τορτίγιες με ψητά λαχανικά.

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Μεταφέρεις το χούμους σε αεροστεγές δοχείο. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Όταν βράσεις τα ρεβίθια να κρατήσεις το νερό για το χούμους, αλλά και για σούπες και άλλες χρήσεις.

Να το αλείψεις σε τορτίγιες ή ψωμί και να το προσφέρεις ως σνακ για το σχολείο.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Το χούμους θα βγει πιο αφράτο εάν πολτοποιήσεις τα ρεβίθια όταν είναι ζεστά.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Χωρίς το ταχίνι, για ακόμα χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Σε κάθε παραλλαγή μπορείς να προσθέσεις 1 κ.γ. γκαράμ μασάλα (garam masala) και να αναβαθμίσεις το χούμους σου.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

81g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

120mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

25%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

3%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα

Θερμίδες:

64

ανά 2 κουταλιές σούπας

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Emma Roche

Η Emma Roche δημιουργεί συνταγές δίνοντας έμφαση στον συνδυασμό υγιεινών και προσιτών σε κόστος υλικών. Έχει δημιουργήσει το website PlantPlate.com και είναι συγγραφέας της σειράς βιβλίων "Whole Food Plant-Based on $5 a Day". Είναι πιστοποιημένη στην φυτική διατροφή από το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies, και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στο Food Over Medicine and Weight Loss μέσω του Wellness Forum Health. Η Emma είναι επίσης μέλος της ομάδας του McDougall Health & Medical Center.

Τα βιβλία της είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή από το Payhip και η εκτυπωμένη έκδοση του βιβλίου της "Whole Food Plant-Based on $5 a Day" είναι διαθέσιμη μέσω blurb.

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

Emma Roche
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές