Καλοκαιρινή σούπα αβοκάντο

Για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού έχουμε το πιο δροσιστικό πιάτο! Μια πρωτότυπη καλοκαιρινή σούπα με αβοκάντο που της χαρίζει την κρεμώδη υφή του. Εύκολη και χορταστική, αποτελεί το ιδανικό πιάτο για τις ζεστές μέρες που θέλεις να φας κάτι ελαφρύ αλλά και γκουρμέ.

  • Δυσκολία 1
  • Προετοιμασία 0:10'
  • Εκτέλεση 0:50'
  • μερίδες 2

Υλικά

2

πράσα, μόνο το λευκό μέρος τους

1

κρεμμύδι, μεγάλο

2 κ.σ.

νερό

1⁄4 κούπα

κρασί λευκό

1

πατάτα, μέτρια

4-6 κλωνάρια

κόλιανδο

1

φύλλο δάφνης

3 κούπες

σπιτικό ζωμό λαχανικών

1

αβοκάντο ώριμο, μεγάλο

1

λάιμ, τον χυμό του

1⁄2 κ.γ.

αλάτι

1⁄4 κ.γ.

πιπέρι

Προετοιμασία

Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τα πράσα και το κρεμμύδι λεπτές ροδέλες, και την πατάτα σε μικρούς κύβους.

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σωτάρουμε στο νερό τα πράσα και το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καραμελώσουν, για περίπου 5'. Προσθέτουμε επιπλέον νερό αν χρειαστεί.

Αυξάνουμε λίγο την θερμοκρασία, σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να πάρει βράση μέχρι το κρασί να μετατραπεί σε γλάσο.

Προσθέτουμε την πατάτα, τον κόλιανδρο, τη δάφνη και τον ζωμό λαχανικών, κι αφήνουμε την σούπα να βράσει μέχρι να μαλακώσει η πατάτα, περίπου 15'- 20'.

Κατεβάζουμε από την εστία κι αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει λγάκι. Εντωμεταξύ κόβουμε το αβοκάντο στη μέση, βγάζουμε το κουκούτσι και το ξεφλουδίζουμε.

Αφαιρούμε τη δάφνη. Προσθέτουμε την σάρκα του αβοκάντο στην κατσαρόλα και χτυπάμε με ένα ραβδομπλέντερ μέχρι η σούπα να αποκτήσει μια ομοιογενή υφή. Τέλος προσθέτουμε σταδιακά το λάιμ, δοκιμάζοντας και ρυθμίζοντας το αλατοπίπερο.

Αφήνουμε την σούπα να κρυώσει τελείως πριν την μεταφέρουμε σε ένα σκεύος αποθήκευσης και την βάλουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή από το προηγούμενο βράδυ. Σερβίρεται δροσερή.

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Αφήσεις την σούπα να κρυώσει λίγο πριν την χτυπήσεις με το ραβδομπλέντερ, για να μην καείς.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Εάν δεν θέλεις έντονη γεύση από τον κόλιανδρο, να τον αφαιρέσεις πριν χτυπήσεις την σούπα με το μπλέντερ.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Αν δεν έχεις πατάτα, μπορείς να βάλεις μία κούπα από βρασμένα ρεβίθια ή βρασμένα λευκά φασόλια.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Με μαϊντανό και λεμόνι αντί για κόλιανδρο και λάιμ, εάν θες μια πιο απαλή γεύση.

Γαρνιρισμένο με 1 κ.σ. vegan γιαούρτι σε κάθε πιάτο.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

66g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

237mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

38%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

5%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα

Θερμίδες:

330

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Γεωργία Μαλαβάζου

Η κυρία Γεωργία, περήφανη γιαγιά με 3 εγγονάκια, ανακάλυψε τον βιγκανισμό τα τελευταία χρόνια, όταν η κόρη της έγινε vegan και συμπαρέσυρε ολόκληρη την οικογένεια σε έναν πιο υγιεινό και ηθικό χάρτη διατροφής. Οι συνταγές της, εμπνευσμένες από την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και μαγειρεμένες με vegan υλικά, έχουν τη γνώριμη νόστιμη γεύση των πιάτων της «μαμάς».

Γεωργία Μαλαβάζου
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές