Μελιτζάνες σε κουρκούτι με σάλτσα μαρινάρα

Τραγανές, χρυσοψημένες μελιτζάνες που συνοδεύονται με μια πλούσια, γευστική σάλτσα μαρινάρα. Οι μελιτζάνες γίνονται εξαιρετικά ελαφριές αφού ψήνονται στο φούρνο και ταυτόχρονα τραγανές με το κουρκούτι, ενώ η σάρκα τους παραμένει μαλακή και κρεμώδης. Μια γευστική βίγκαν συνταγή που όταν την δοκιμάσεις θα γλείφεις τα δάχτυλά σου!

  • Δυσκολία 2
  • Εκτέλεση 2:00'
  • μερίδες 4

Υλικά

2

μελιτζάνες μεγάλες

3⁄4 κούπα

γάλα σόγιας ή αμυγδάλου

1 κ.γ.

ξύδι

3⁄4 κούπα

νερό ανθρακούχο

1 κούπα

αλεύρι ολικής άλεσης

1⁄4 κ.γ.

θυμάρι αποξηραμένο

1⁄4 κ.γ.

ρίγανη αποξηραμένη

1⁄4 κ.γ.

πιπέρι μαύρο

1 κούπα

τριμμένη φρυγανιά ολικής άλεσης

1⁄2 κούπα

διατροφική μαγιά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΡΙΝΑΡΑ

1

μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες

σκόρδο πολτοποιημένες

1⁄4 κούπα

σπιτικό ζωμό λαχανικών

1⁄2 κούπα

γλυκό κόκκινο κρασί ή ζωμό λαχανικών ή νερό

800 γρ.

ντοματάκια κονκασέ χωρίς αλάτι

2 κ.σ.

τοματοπολτός

1 φύλλο

δάφνη

1⁄4 κ.γ.

βασιλικό αποξηραμένο

1⁄4 κ.γ.

θυμάρι αποξηραμένο

1⁄2 κ.γ.

ρίγανη αποξηραμένη

1 1⁄2 κ.γ.

χυμό λεμονιού

2 κ.γ.

διατροφική μαγιά

μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Προετοιμάζουμε τις μελιτζάνες: Τις πλένουμε και τις τεμαχίζουμε σε στρογγυλές φέτες, πάχους 1 εκ. Τις αλατίζουμε να βγάλουν τα υγρά τους, και τις αφήνουμε για 45' πάνω σε μια καθαρή πετσέτα ή σε χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφηθεί η υγρασία τους.

Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα μαρινάρα: Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον ζωμό λαχανικών για 5'-6' σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε το κρασί και σωτάρουμε για άλλα 5'-6'. Μειώνουμε την θερμοκρασία, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, κι αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 20' μέχρι να δέσει.

Στην συνέχεια ετοιμάζουμε το κουρκούτι για τις μελιτζάνες: Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε ελαφρά το φυτικό γάλα με το ξύδι. Προσθέτουμε το ανθρακούχο νερό και ανακατεύουμε ξανά. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι, το θυμάρι, τη ρίγανη και το μαύρο πιπέρι και αναμειγνύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Σε ένα άλλο μπωλ ανακατεύουμε το τρίμμα της φρυγανιάς με τη διατροφική μαγιά. Μπορούμε επίσης αντί για φρυγανιά να χρησιμοποιήσουμε μπαγιάτικο ψωμί που θα έχουμε θρυμματίσει στο μπλέντερ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε 2 ταψιά με πατάκι σιλικόνης ή αντικολλητικό χαρτί.

Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες, τις στεγνώνουμε με μια καθαρή πετσέτα και τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Δίπλα τους τοποθετούμε το μπωλ με το κουρκούτι, μετά το μπωλ με το τρίμμα φρυγανιάς και τέλος τα ταψιά. Η γραμμή παραγωγής μας είναι έτοιμη!

Παίρνουμε κάθε φέτα μελιτζάνας, την βουτάμε στο κουρκούτι, την κρατάμε 1''-2'' μέχρι να φύγει το περίσσιο υγρό, την βυθίζουμε στο μπωλ με το τρίμμα για να καλυφθεί καλά η επιφάνειά της, και την τοποθετούμε στο ταψί, αφήνοντας 1-2 εκ. κενό μεταξύ κάθε φέτας.

Ψήνουμε στον φούρνο αρχικά για 15', γυρίζουμε τις μελιτζάνες από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για άλλα 10'-15', μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.

Τις σερβίρουμε ζεστές, μαζί με την σάλτσα μαρινάρα, και με μία φρέσκια πράσινη σαλάτα. Καλή απόλαυση!

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Έχεις ένα μπωλ με ζεστό νερό για να ξεπλένεις τα δάχτυλά σου, εάν λερωθούν πολύ όταν πανάρεις τις φέτες μελιτζάνας, και να τα στεγνώσεις καλά πριν ξεκινήσεις το πανάρισμα της επόμενης φέτας.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Σαν συνοδευτική σάλτσα για ζυμαρικά, ή σαν μπιφτέκι μελιτζάνας για ένα νόστιμο burger. 

Με φέτες από κολοκυθάκια, γλυκοπατάτα, πατάτα, ακόμα και καρότο, αντί για μελιτζάνα. Κι επειδή ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα με το λαχανικό, θα διαπιστώσεις ότι έχει ψηθεί εάν τσιμπώντας το με ένα πιρούνι έχει μαλακώσει.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

80g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

1.324mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

8%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

1%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

17%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

524

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Emma Roche

Η Emma Roche δημιουργεί συνταγές δίνοντας έμφαση στον συνδυασμό υγιεινών και προσιτών σε κόστος υλικών. Έχει δημιουργήσει το website PlantPlate.com και είναι συγγραφέας της σειράς βιβλίων "Whole Food Plant-Based on $5 a Day". Είναι πιστοποιημένη στην φυτική διατροφή από το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies, και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στο Food Over Medicine and Weight Loss μέσω του Wellness Forum Health. Η Emma είναι επίσης μέλος της ομάδας του McDougall Health & Medical Center.

Τα βιβλία της είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή από το Payhip και η εκτυπωμένη έκδοση του βιβλίου της "Whole Food Plant-Based on $5 a Day" είναι διαθέσιμη μέσω blurb.

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

Emma Roche
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})