Ρεβίθια κοκκινιστά με μελιτζάνα

Τα ρεβίθια αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή και είναι ένα από τα παλαιότερα όσπρια που καλλιεργήθηκαν από τον άνθρωπο. Στην αρχαία Ελλάδα τα ρεβίθια λέγονταν “ἐρέβινθοι” και η κατανάλωσή τους ήταν ευρέως διαδεδομένη, όπως και σε όλη τη Μεσόγειο. Σήμερα τα συναντάμε σε διάφορες συνταγές. Απόλαυσέ τα σε μια πολύχρωμη, υγιεινή και θρεπτική συνταγή.

  • Δυσκολία 2
  • Εκτέλεση 2:40'
  • μερίδες 8

Υλικά

500 γρ.

ρεβίθια χοντρά

2 μέτρια

κρεμμύδια ξερά

1

πιπεριά Φλωρίνης

1

πράσο

200 γρ.

ντομάτα ψιλοκομμένη σε κονσέρβα ή

1 μεγάλη

ντομάτα φρέσκια

2

καρότα χοντρά

2

μελιτζάνες φλάσκες (χοντρουλές)

3 κ.σ.

κόκκινο κρασί

150 ml + 50 ml

ελαφρώς συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας

2

κλωναράκια άνηθο

3

κλωναράκια μαϊντανό

3⁄4 κ.γ.

αλάτι

1⁄8 κ.γ.

πιπέρι

1⁄2 κ.γ.

πάπρικα

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε τα ρεβίθια και τα βάζουμε να βράσουν. Όταν έρθουν σε βράση αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα τον αφρό και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν. Μπορεί να χρειαστούν από 45′ έως 2 ώρες, αναλόγως του αν τα έχουμε μουλιάσει και αναλόγως του τύπου των ρεβιθιών. Όταν μαλακώσουν τα σουρώνουμε μέσα σε ένα δοχείο και κρατάμε σε άλλο δοχείο το ζουμί στο οποίο έβρασαν.

Ενώ βράζουν τα ρεβίθια, προετοιμάζουμε τα λαχανικά:

  • Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, την πιπεριά, το πράσο, και την ντομάτα.
  • Τρίβουμε τα καρότα σε χοντρά κομμάτα στον τρίφτη.
  • Ξεφλουδίζουμε τη μελιτζάνα και την κόβουμε σε μεγάλα καρέ.

Στην βασική μας κατσαρόλα, σωτάρουμε τα κρεμμύδια και την πιπεριά σε νερό σε μέτρια προς υψηλή ένταση (6/9). Αφού σωταριστούν καλά για περίπου 5′, προσθέτουμε το πράσο και συνεχίζουμε το σωτάρισμα. Προσθέτουμε την ντομάτα, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κόκκινο κρασί. Στη συνέχεια, προσθέτουμε 150 ml από τον χυμό ντομάτας και αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για 15'. Ρυθμίζουμε την ρευστότητα, αν χρειαστεί, χρησιμοποιώντας νερό από τα ρεβίθια.

Προσθέτουμε τα μαγειρεμένα ρεβίθια μέσα στα λαχανικά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5'-10′.

Τέλος προσθέτουμε τη μελιτζάνα στην κατσαρόλα μαζί με τον άνηθο, τον μαϊντανό, τα υπόλοιπα 50 ml χυμoύ ντομάτας, και την πάπρικα. Βάζουμε όσο νερό χρειάζεται από αυτό που κράτησαμε από τα ρεβίθια. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει η μελιτζάνα (περίπου 10').

Σερβίρουμε σε μεγάλα μπωλ και συνοδεύουμε με ζεστό σπιτικό ψωμί.

Μικρά μυστικά

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να κρατήσεις το ζουμί που έβρασαν τα ρεβίθια για ακουαφάμπα, ή για χρήση σε σωτάρισμα (αντί για νερό, ζωμό λαχανικών, ή λάδι), ή ως νερό σε σούπες και μαγειρευτά.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Αν μουλιάσεις τα ρεβίθια, μειώνεται ο χρόνος βρασμού. Κατά τα άλλα, το μούλιασμα δεν είναι απαραίτητο για λόγους υγείας (αντίθετα με τον διαδεδομένο μύθο).

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Με ψιλά ή μέτρια ρεβίθια.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

110g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

1.730mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

13%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

1%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

19%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

304

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Γεωργία Κουτή

Η κυρία Γεωργία κατάγεται από την Καρδίτσα και διατηρεί ζωντανές πολλές συνταγές από τη μητέρα της. Μαζί με τον σύζυγό της διατηρούν τα τελευταία 30 χρόνια την ταβέρνα Πανάγος στην Πάτμο, όπου μοιράζεται με τους πελάτες της τις γεύσεις με τις οποίες μεγάλωσε.

Γεωργία Κουτή
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές