Ριζότο με ψητή κολοκύθα και μανιτάρια

Ένα νόστιμο, υγιεινό, και πάνω από όλα εύκολο ριζότο. Μαγειρεμένο στο φούρνο, παίρνει την νοστιμιά του από την κρεμώδη κολοκύθα και τα γευστικά μανιτάρια. Ένα πρωτότυπο πιάτο γεμάτο γεύση που θα απολαύσει όλη η οικογένεια!

  • Δυσκολία 1
  • Προετοιμασία 0:10'
  • Εκτέλεση 1:05'
  • μερίδες 5

Υλικά

2 κούπες

καστανό ρύζι για ριζότο

4 κούπες

σπιτικό ζωμό λαχανικών

500 γρ.

κολοκύθα

250 γρ.

μανιτάρια λευκά

1 κ.γ.

θυμάρι αποξηραμένο

1⁄2 κ.γ.

μοσχοκάρυδο

1

σκελίδα σκόρδου

1⁄2 κ.γ.

ξύσμα λεμονιού

1⁄2 κ.γ.

μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

1⁄2 κούπα

μαϊντανό, φιλοκομμένο

3-4 κ.σ.

διατροφική μαγιά

Προετοιμασία

  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα σε μεγάλα κομμάτια.
  2. Κόβουμε τα μανιτάρια σε φετούλες.
  3. Περνάμε το σκόρδο από μία πρέσα, ή το ψιλοκόβουμε.

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Σε ένα μεγάλο ταψί τοποθετούμε το ρύζι, τον ζωμό λαχανικών, την κολοκύθα, τα μανιτάρια, και τα αρωματικά, εκτός από τον μαϊντανό και τη διατροφική μαγιά, και τα ανακατεύουμε καλά.

Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα.

Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε το ριζότο να σταθεί για 5'.

Αφαιρούμε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο, προσθέτουμε τον μαϊντανό και τη διατροφική μαγιά και σερβίρουμε αμέσως με μια γενναιόδωρη μερίδα λαχανικών στον ατμό, για επιπλέον θρεπτική αξία. 

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Χρησιμοποιήσεις ένα μεγάλο ταψί για να χωρέσουν όλα τα υλικά. Αλλιώς να μειώσεις τις ποσότητες στο μισό και τον χρόνο μαγειρέματος στα 40' για να μην στεγνώσει το ριζότο σου.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να χρησιμοποιήσεις ρύζι για ριζότο για να πετύχεις τη σωστή συνοχή του πιάτου. 

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Όπως όλα τα λαχανικά, η κολοκύθα είναι ένα απίστευτα θρεπτικό τρόφιμο. Περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμινών Α, C, Ε, K, B1, B3, B5, Β6, B9 καθώς και σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου. Παρά την πλούσια γεύση της περιέχει ελάχιστο λίπος.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Ρίχνοντας μερικές χούφτες baby σπανάκι στο τέλος μαζί με τον μαϊντανό.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

63g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

405mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

8%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

0%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα
>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Emma Roche

Η Emma Roche δημιουργεί συνταγές δίνοντας έμφαση στον συνδυασμό υγιεινών και προσιτών σε κόστος υλικών. Έχει δημιουργήσει το website PlantPlate.com και είναι συγγραφέας της σειράς βιβλίων "Whole Food Plant-Based on $5 a Day". Είναι πιστοποιημένη στην φυτική διατροφή από το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies, και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στο Food Over Medicine and Weight Loss μέσω του Wellness Forum Health. Η Emma είναι επίσης μέλος της ομάδας του McDougall Health & Medical Center.

Τα βιβλία της είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή από το Payhip και η εκτυπωμένη έκδοση του βιβλίου της "Whole Food Plant-Based on $5 a Day" είναι διαθέσιμη μέσω blurb.

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

Emma Roche
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})