Vegan burger με σνίτσελ από τόφου και σως κάσιους

Μία ιδανική υγιεινή vegan εκδοχή όταν έχεις όρεξη για junk food. Φτιαγμένο από τόφου, το σνίτσελ αυτό βγαίνει απίστευτα νόστιμο, ζουμερό από μέσα, με μία τραγανή κρούστα από έξω. Ο συνδυασμός του με τη σως από κάσιους το ανεβάζει πολλά γευστικά επίπεδα και το κάνει σούπερ λαχταριστό!

  • Δυσκολία 2
  • Προετοιμασία 6:00'
  • Εκτέλεση 1:15'
  • μερίδες 4

Υλικά

Για τα σνίτσελ

400 γρ.

τόφου απλό

4

ψωμάκια για μπέργκερ βίγκαν

4

φύλλα μαρουλιού

1

ντομάτα

για την μαριναδα

2

σκελίδες σκόρδο

1

ξερό κρεμμύδι

1 λίτρο

σπιτικό ζωμό λαχανικών

4 κ.σ.

σως σόγιας με χαμηλό νάτριο

Για τη σως κάσιους

1 ¼ κούπα

κάσιους μουλιασμένα για 6 ώρες

2 ½ κ.γ.

μουστάρδα

2

σκελίδες σκόρδο

2 ½ κ.σ.

διατροφική μαγιά

½ - 1 κούπα

νερό

1

λεμόνι το ξύσμα

¼ – ½ κ.γ.

καυτερό μπούκοβο

½

ματσάκι μαϊντανού, μόνο τα φύλλα

¼ κ.γ.

αλάτι

¼ κ.γ.

πιπέρι

μειγμα για παναρισμα

½ κούπα

νισεστέ ή κορν φλάουρ

½ κούπα

βρώμη αλεσμένη στο μούλτι

½ κούπα

φρυγανιά τριμμένη

1 ½ κ.σ.

μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο

5 κ.σ.

διατροφική μαγιά

1 κ.γ

κρεμμύδι σε σκόνη

1 κ.γ.

σκόρδο σε σκόνη

1 κ.γ.

κόκκινη γλυκιά πάπρικα

¾ κ.σ.

μαύρο πιπέρι

¼ κ.γ.

αλάτι

Προετοιμασία

Μουλιάζουμε τα κάσιους για 6 ώρες ή από την προηγούμενη ημέρα.

Εκτέλεση

Κόβουμε και τα δύο κομμάτια τόφου οριζόντια ώστε να δημιουργήσουμε 4 συνολικά πιο λεπτά “φιλέτα”. Στρώνουμε σε μια επιφάνεια πετσέτες, βάζουμε επάνω τα κομμάτια του τόφου και τα σκεπάζουμε με επιπλέον πετσέτες. Θέλουμε να είναι τυλιγμένα από όλες τις πλευρές τους για να απορροφηθούν τα υγρά τους. Τοποθούμε επάνω τους ένα βάρος, όπως μια κατσαρόλα γεμάτη με κρύο νερό, και τα αφήνουμε να στραγγίξουν για 30'.

Παράλληλα φτιάχνουμε τη μαρινάδα
Λιώνουμε το σκόρδο στην πρέσα, κόβουμε το κρεμμύδι σε μεσαία κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα σκεύος μαζί με τον ζωμό λαχανικών και την σόγια. Τα ανακατεύουμε καλά, τοποθετούμε μέσα τα κομμάτια του τόφου, και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 30'-60'.

Φτιάχνουμε τη σως κάσιους
Σουρώνουμε τα κάσιους, τα βάζουμε στο μούλτι, και τα χτυπάμε για 1', μέχρι να διαλυθούν τελείως. Προσθέτουμε την μουστάρδα, το σκόρδο, και τη διατροφική μαγιά μαζί με ½ κούπα νερό, και ξαναχτυπάμε για 1'. Αν το μείγμα εξακολουθεί να έχει κομματάκια προσθέτουμε κι άλλο νερό μέχρι να γίνει μια σως λεία και απαλή, αλλά όχι νερουλή. Προσθέτουμε το νερό σταδιακά ώστε να δούμε πόσο θα χρειαστεί και χτυπάμε σε δόσεις μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το μπούκοβο, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι. Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε το αλατοπίπερο αν χρειαστεί, και αφήνουμε την σως στην άκρη.

Φτιάχνουμε το μείγμα για το πανάρισμα
Σε ένα πιάτο βάζουμε τον νισεστέ ή κορν φλάουρ και σε ένα άλλο πιάτο όλα τα υπόλοιπα υλικά για το πανάρισμα και τα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.

Όταν θα έχει μαριναριστεί το τόφου, το βουτάμε από όλες τις πλευρές (και από τις πλαϊνές) διαδοχικά, στο νισεστέ, μετά στην μαρινάδα, και τέλος στο μείγμα για το πανάρισμα. Βάζουμε τα παναρισμένα τόφου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C και τα ψήνουμε για 15'-18' από την κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.

Στήνουμε τα μπέργκερ
Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και τα αλείφουμε και από τις δύο πλευρές με μια γενναία δόση από την σως κάσιους. Βάζουμε το τόφου, λίγα φύλλα iceberg, μερικές φέτες ντομάτας και σερβίρουμε αμέσως. Καλή απόλαυση!

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Προσθέτεις το νερό λίγο-λίγο, όταν φτιάχνεις την σως κάσιους, ώστε να πετύχεις την σωστή σύσταση.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να μουλιάσεις τα κάσιους από την προηγούμενη μέρα για πιο λείο αποτέλεσμα.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

39g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

1.839mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

12%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

1%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα

Θερμίδες:

997

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})