1/3 κούπας | φαγόπυρο |
2 κούπες | νερό |
1⁄2 κούπα | διατροφική μαγιά σε νιφάδες |
4 κ.σ. | ταχίνι |
1⁄4 κούπας | άμυλο καλαμποκιού (κορν φλάουρ) |
3–4 κ.σ. | χυμό λεμονιού |
1 | κρεμμύδι μέτριο ή |
1 κ.σ. | σκόνη κρεμμυδιού |
Χτυπάς το φαγύπυρο στο μπλέντερ μέχρι να γίνει αλεύρι. Στην συνέχεια προσθέτεις στο μπλέντερ κι όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Όταν το μείγμα γίνει λείο, το ρίχνεις σε μία κατσαρολίτσα και ανακατεύεις συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα, σε μέτρια φωτιά, μέχρι το μείγμα να γίνει πολύ πηχτό και ομοιογενές. Μπορείς να προσθέσεις λίγο φρεσκοτριμμένο ροζ πιπέρι. Το μείγμα είναι έτοιμο όταν είναι δύσκολο να πέσει από τη σπάτουλα από μόνο του και φαίνεται σαν ένα ενιαίο κομμάτι όταν το γυρνάς στην κατσαρόλα.
Λαδώνεις μία φόρμα χωρητικότητας τουλάχιστον 750 ml (3 κούπες). Στρώνεις το μείγμα στη λαδωμένη φόρμα και το βάζεις χωρίς να το σκεπάσεις στο ψυγείο. Όταν κρυώσει, τότε το σκεπάζεις και το αφήνεις πάλι στο ψυγείο, ιδανικά για 8 ώρες.
Για να σερβίρεις, το βγάζεις από τη φόρμα αναποδογυρίζοντάς την και περιμένοντας υπομονετικά να πέσει!

Πρόσεξε να...
Λαδώσεις το μαχαίρι για να γλιστράει εάν κατά το κόψιμο η vegan μοτσαρέλα κολλά στο μαχαίρι.

Μην ξεχάσεις...
Μπορείς να την διατηρήσεις (σκεπασμένη) στο ψυγείο περίπου 1 εβδομάδα.

Ήξερες ότι...
Για το φορμάρισμα μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κυπελλάκια σιλικόνης. Δεν θέλουν λάδωμα, και βοηθούν να κάνεις ωραία κυκλάκια φαγοπυρέλλας για σαλάτα στυλ caprese.

Δοκίμασέ το κι έτσι...
- Τρώγεται σκέτη
- Μπορεί να μπει σε σάντουιτς
- Σε πίτσα αντί για άλλο ζωικό τυρί
- Κομμένη σε κύβους μπαίνει σε μακαρονάδες