Vegan Μοτσαρέλα

Μια συνταγή με πολλαπλές χρήσεις, εμπνευσμένη από την συνταγή Buffalo Mostarella (The Ultimate Uncheese Cookbook, της Jo Stepaniak, σελ. 163).

εύκολο
10'
χρόνος προετοιμασίας
30'
χρόνος εκτέλεσης
15
φέτες
Υλικά
1/3 κούπας φαγόπυρο
2 κούπες νερό
1⁄2 κούπα διατροφική μαγιά σε νιφάδες
4 κ.σ. ταχίνι
1⁄4 κούπας άμυλο καλαμποκιού (κορν φλάουρ)
3–4 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κρεμμύδι μέτριο ή
1 κ.σ. σκόνη κρεμμυδιού
Εκτέλεση

Χτυπάς το φαγύπυρο στο μπλέντερ  μέχρι να γίνει αλεύρι. Στην συνέχεια προσθέτεις στο μπλέντερ κι όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Όταν το μείγμα γίνει λείο, το ρίχνεις σε μία κατσαρολίτσα και ανακατεύεις συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα, σε μέτρια φωτιά, μέχρι το μείγμα να γίνει πολύ πηχτό και ομοιογενές. Μπορείς να προσθέσεις λίγο φρεσκοτριμμένο ροζ πιπέρι. Το μείγμα είναι έτοιμο όταν είναι δύσκολο να πέσει από τη σπάτουλα από μόνο του και φαίνεται σαν ένα ενιαίο κομμάτι όταν το γυρνάς στην κατσαρόλα. 

Λαδώνεις μία φόρμα χωρητικότητας τουλάχιστον 750 ml (3 κούπες). Στρώνεις το μείγμα στη λαδωμένη φόρμα και το βάζεις χωρίς να το σκεπάσεις στο ψυγείο. Όταν κρυώσει, τότε το σκεπάζεις και το αφήνεις πάλι στο ψυγείο, ιδανικά για 8 ώρες.

Για να σερβίρεις, το βγάζεις από τη φόρμα αναποδογυρίζοντάς την και περιμένοντας υπομονετικά να πέσει! 

Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Λαδώσεις το μαχαίρι για να γλιστράει εάν κατά το κόψιμο η vegan μοτσαρέλα κολλά στο μαχαίρι.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Μπορείς να την διατηρήσεις (σκεπασμένη) στο ψυγείο περίπου 1 εβδομάδα.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Για το φορμάρισμα μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κυπελλάκια σιλικόνης. Δεν θέλουν λάδωμα, και βοηθούν να κάνεις ωραία κυκλάκια φαγοπυρέλλας για σαλάτα στυλ caprese.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

- Τρώγεται σκέτη

- Μπορεί να μπει σε σάντουιτς

- Σε πίτσα αντί για άλλο ζωικό τυρί

- Κομμένη σε κύβους μπαίνει σε μακαρονάδες

Διατροφικά χαρακτηριστικά:
Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση
Ίνες:
42g
ανά 2.000 θερμίδες
Νάτριο:
574mg
ανά 2.000 θερμίδες
Λίπος:
58%
των συνολικών θερμίδων του τροφίμου
Κορεσμένο Λίπος:
9%
των συνολικών θερμίδων του τροφίμου
Σάκχαρα:
0%
των συνολικών θερμίδων του τροφίμου
Θερμίδες:
228
ανά φέτα
>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Από την:Vegan Mama

Vegan από το 2007, mama από το 2009, blogger από το 2010, whole food eater από το 2012, η Vegan Mama εξειδικεύεται στη δημιουργία υγιεινών vegan συνταγών με απλά υλικά. Είναι η πρώτη (από το 2016) ελληνίδα κάτοχος του Plant Based Nutrition Certificate, του προγράμματος που δημιούργησε το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies σε συνεργασία με το eCornell. Τις συνταγές της μπορείτε να τις βρείτε στο blog της veganmama.gr

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

 

Vegan Mama