Η Mercedes–Benz αντικαθιστά το ζωικό δέρμα με vegan υλικά στo αυτοκίνητο EQXX

H εταιρεία Mercedes–Benz διαμορφώνει τον εσωτερικό διάκοσμο του ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου της, EQXX, με vegan υλικά.

Επιχειρηματικότητα + Καινοτομία

28/06/2022

Ο vegan τρόπος ζωής δεν αφορά μόνο την κατανάλωση vegan τροφών, αλλά και την υιοθέτηση καθημερινών συνηθειών και χρήσης αντικειμένων, τα οποία δεν προέρχονται από ζώα. Η εταιρεία Mercedes–Benz ακολουθώντας την τάση των καιρών, ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2022 πως θα χρησιμοποιήσει vegan υλικά για να διακοσμήσει το εσωτερικό του μοντέλου ΕQXX, το οποίο είναι το νέο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητό της.

Ποια είναι αυτά τα υλικά και πώς θα αξιοποιηθούν;

Δέρμα από μανιτάρι “Mylo”

Τα μανιτάρια που συναντάμε στα δάση παράγονται από το μυκήλιο ενός μύκητα. Τροφοδοτώντας μυκηλιακά κύτταρα με οργανικά υλικά σε μια κάθετη γεωργική εγκατάσταση, προκύπτει ένα αφρώδες υλικό, το οποίο μπορεί να συλλεχθεί σε μόλις δύο εβδομάδες. Στη συνέχεια, διαμορφώνεται σε φύλλα, και υπόκειται σε επεξεργασία χρησιμοποιώντας αρχές πράσινης χημείας. Ορισμένοι πλαστικοποιητές είναι αναγκαίοι για να εξασφαλίζουν ανθεκτικότητα, αλλά το “Mylo” είναι 50-85% βασισμένο σε βιοαποικοδομήσιμες πρώτες ύλες. Το συγκεκριμένο υλικό εμφανίζεται για πρώτη φορά στην αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes–Benz και στο μοντέλο EQXX, στα καθίσματα του αυτοκίνητου, δίνοντας στους καθήμενους μία πολυτελή αίσθηση.

Καθίσματα αυτοκινήτου από vegan δέρμα © MyloΤα καθίσματα στο εσωτερικού του αυτοκινήτου EQXX με vegan δέρμα από την εταιρεία Mylo. © Mylo.

Δέρμα από κάκτο

Η μεξικανική εταιρεία Adriano Di Marti έχει δημιουργήσει τις ταπετσαρίες αυτοκινήτων “Deserttex”, που κατασκευάζονται με τη συγκομιδή ώριμων φύλλων φραγκοσυκιών, τα οποία αναπτύσσονται με φυσικό τρόπο, και δεν απαιτούν άρδευση, χημικά ή φυτοφάρμακα. Αυτά τα φύλλα συνθλίβονται, ξηραίνονται χρησιμοποιώντας ηλιακό φως, αναμιγνύονται με άλλα μη τοξικά υλικά, και μεταποιούνται σε vegan δέρμα. Λέγεται ότι πληροί τα πρότυπα ανθεκτικότητας 10 ετών και είναι πολύ εύκαμπτο υλικό. Όμως, είναι λιγότερο βιοαποικοδομήσιμο σε σχέση με το Mylo. Το μεγαλύτερο μέρος του λευκού καθίσματος, της κονσόλας, και του τιμονιού του EQXX είναι από Deserttex.

© DessertexΤο μεγαλύτερο μέρος του λευκού καθίσματος, της κονσόλας, και του τιμονιού του EQXX είναι από Deserttex. © Adriano Di Marti.

AMSilk Biosteel Fiber

Μία ακόμη καινοτομία αποτελεί αυτή της γερμανικής εταιρίας AMSilk, η οποία παράγει βακτηριακό μετάξι από E. Coli. To συγκεκριμένο βακτήριο κατόπιν επεξεργασίας δημιουργεί μια λευκή σκόνη πρωτεΐνης. Η εταιρία AMSilk καλλιεργεί τα βακτήρια E. Coli ζυμώνοντας φυτικά απόβλητα από τη βιομηχανία τροφίμων. Το συγκεκριμένο βακτηριακό μετάξι είναι 100% βιοδιασπώμενο. Το μοντέλο EQXX της Mercedes–Benz διαθέτει χερούλια πόρτας με μετάξι της AMSilk. Να σημειωθεί ότι η AMSilk εμπορεύεται επίσης τα προϊόντα Silkbeads και Silkgel για χρήση σε ιατρικά εργαλεία και σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

Χερούλι πόρτας με vegan μετάξιΤο χερούλι της πόρτας του αυτοκινήτου EQXX με vegan μετάξι από την εταιρία AmSilk. © AmSilk.

Θερμοπλαστικό UBQ

Πρόκειται για ένα θερμοπλαστικό σφαιρίδιο κατάλληλο για εξώθηση, χύτευση και εκτύπωση 3-D, κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από σκουπίδια. Παράγεται από οποιαδήποτε αταξινόμητα οικιακά σκουπίδια, υπολείμματα από καταστροφείς εγγράφων, κ.λπ. Διασπάται σε λιγνίνη, κυτταρίνη, ίνες και σάκχαρα, και στη συνέχεια λιώνει με άλλα μικτά πλαστικά για να σχηματίσει σύνθετα θερμοπλαστικά σφαιρίδια UBQ. Η διαδικασία δεν απαιτεί νερό και χρειάζεται ελάχιστη εισροή ενέργειας, ενώ δεν παράγει απόβλητα. Οι γρίλιες των ηχείων στο προσκέφαλο του EQXX είναι από UBQ και η Mercedes διερευνά τη χρήση και σε άλλα μέρη.

Χαλιά από μπαμπού και δίχτυα αλιείας

Στο δάπεδο του αυτοκινήτου EQXX χρησιμοποιούνται μπλε πολυτελή χαλιά από ίνες μπαμπού 100%, καθώς και λευκά χαλιά από ανακυκλωμένα δίχτυα αλιείας και απορρίμματα χαλιών. Το τιμόνι και το πάνελ των θυρών έχουν επένδυση, η οποία κατασκευάζεται από ανακυκλωμένους πολυεστέρες (πλαστικά μπουκάλια) και πολυουρεθάνες.

Η γνώμη μας

Η υιοθέτηση του vegan τρόπου ζωής βλέπουμε πως γίνεται ολοένα και ευκολότερη. Παράλληλα, η διευκόλυνση του vegan τρόπου ζωής από τις επιχειρήσεις έχει το παράπλευρο όφελος ότι τα προϊόντα που δημιουργούνται έχουν κατά κανόνα μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα.

Μαθαίνουμε, επίσης, ότι η εταιρεία Mercedes–Benz στοχεύει μέχρι το 2039 να έχει δημιουργήσει κλιματικά ουδέτερα αυτοκίνητα. Εμείς το περιμένουμε και ελπίζουμε να το πράξουν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Ελπίζουμε, επίσης, να βρούμε τρόπους να μειώσουμε την εξάρτησή μας από μετακινήσεις με αυτοκίνητα, γιατί ένας αυξανόμενος πληθυσμός με αυξανόμενες ανάγκες για μετακινήσεις με αυτοκίνητα, απλώς θα αφαιρεί πόρους για τη λύση ενός προβλήματος που θα μπορούσε να μην υπάρχει εξαρχής. Ιδανικά, θα έπρεπε να μπορούμε να χρησιμοποιούμε όλοι με ασφάλεια τα ποδήλατά μας και τα ΜΜΜ, για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, ώστε να εκλείψει η χρήση αυτοκινήτων μέσα στις πόλεις. Πρόσφατα επισκεφθήκαμε την Κρακοβία, και είδαμε πόσο όμορφη είναι μία πόλη με απλά (μη ηλεκτροκίνητα) ποδήλατα, αντί για αυτοκίνητα.

© Vegan Times 28-06-2022

Δημοσιεύτηκε: 28/06/2022
Ενημερώθηκε:
28/06/2022