Λιναρόσπορος, ο ευεργετικός! 

Ο λιναρόσπορος είναι ένας θρεπτικός σπόρος και παράλληλα πολύ χρήσιμος σε αρκετές συνταγές – αλμυρές ή γλυκές – ως συνδετικό υλικό.

Προέρχεται από ένα ετήσιο φυτό με άνθη, το λινάρι, που καλλιεργείται από την αρχαιότητα τόσο για τρόφιμο όσο και για τις ίνες του που χρησιμοποιούνται για (λινά) υφάσματα. Οι αρχαίοι λαοί τον λιναρόσπορο εκτός από τρόφιμο τον χρησιμοποιούσαν και σαν φάρμακο.

Vegan Διατροφή + Υγεία

10/10/2022

Ο λιναρόσπορος είναι μία καλή πηγή Ω3 λιπαρών οξέων, τα οποία ανήκουν στα “καλά” λιπαρά που συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία και φαίνεται να μειώνουν την αρτηριακή πίεση, ενώ περιέχει και πολλά ακόμα θρεπτικά συστατικά, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, μέταλλα, και ιχνοστοιχεία. Επίσης, βοηθάει το πεπτικό σύστημα, λόγω των φυτικών ινών και του μαλακού ζελέ που παράγει όταν μουλιάζει σε υγρό. Υπάρχουν δύο είδη λιναρόσπορου (ο καφέ και ο χρυσός) που όμως δεν έχουν μεγάλη διαφορά στα συστατικά τους.

Πώς τον χρησιμοποιούμε;

Είναι νόστιμος σπόρος και καταναλώνεται είτε ωμός, είτε ψημένος. Επειδή δεν διαλύεται στο σώμα μας όταν τον καταναλώνουμε ολόκληρο, θα πρέπει να τον προσθέσουμε αλεσμένο στα γεύματά μας για να μπορέσουμε να λάβουμε τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει.

Μπορούμε να αγοράζουμε ολόκληρο λιναρόσπορο και να τον αλέθουμε σε μπλέντερ, μούλτι, ή σε μύλο του καφέ ή να τον αγοράζουμε τριμμένο. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να διατηρούμε τον τριμμένο λιναρόσπορο στο ψυγείο ή στην κατάψυξη σε ένα βάζο ή σακουλάκι που κλείνει αεροστεγώς, για να μην οξειδώνονται τα λιπαρά οξέα. Μπορούμε να αλέθουμε κάθε φορά μια μικρή ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε σχετικά σύντομα, ανάλογα με το πόσο χρειαζόμαστε.

Έχει ωραία γεύση και ταιριάζει ωμός σε μούσλι, σε μπάρες δημητριακών ή πάνω σε σαλάτες και φρουτοσαλάτες. Ταιριάζει και σε ψωμιά, μπισκότα, μπιφτέκια, κριτσίνια και γενικά νοστιμίζει τις ζύμες. Σε κάθε συνταγή ψωμιού μπορούμε να αντικαθιστούμε έως 10% του βάρους του αλεύρου με τριμμένο λιναρόσπορο.

Αν μουλιάσουμε τον ωμό λιναρόσπορο σε νερό ή άλλο υγρό, δημιουργείται ένα ζελέ που το χρησιμοποιούμε ως συνδετικό υλικό στις συνταγές μας. Χρειάζεται 5-10 λεπτά να βάλουμε π.χ. μια κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο σε 2 κουταλιές της σούπας νερό ή όσο μας λέει η συνταγή, και μετά να το ρίξουμε στο μείγμα που φτιάχνουμε. Μπορεί να αντικαταστήσει το αυγό σε συνταγές για κέικ, μπισκότα, τάρτες κ.λπ., ενώ χρησιμοποιείται για να “δέσει” μπιφτέκια ή κεφτεδάκια οσπρίων ή λαχανικών.

Καλλυντική χρήση

Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε το ζελέ μαζί με τον αλεσμένο λιναρόσπορο σε μάσκες για το πρόσωπο και για peeling για να ενυδατώσουμε και να καθαρίσουμε την επιδερμίδα μας.

Με τον λιναρόσπορο φτιάχνουμε και ζελέ για τα μαλλιά, το οποίο είναι εντελώς φυσικό και φροντίζει τα μαλλιά χωρίς να τα επιβαρύνει με χημικές ουσίες.

Συνταγή για ζελέ μαλλιών

  • ¼ της κούπας λιναρόσπορο (δεν χρειάζεται άλεση)
  • 2 κούπες νερό

Βάζουμε τον λιναρόσπορο στο νερό και θερμαίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει (περ. 6-10 λεπτά), ανακατεύοντας για να μην κολλήσει. Θέλουμε το μείγμα να μην γίνει πολύ πηχτό, ούτε να μείνει ρευστό. Αν γίνει πηχτό, προσθέτουμε νερό και θερμαίνουμε λίγο ακόμα.

Όταν είναι ακόμα ζεστό είναι πιο εύκολο να το σουρώσουμε σε ένα σουρωτήρι με ψιλή σήτα.

Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και ανακατεύουμε μερικές φορές μέχρι να κρυώσει. Σε αυτό το στάδιο θα πήξει περισσότερο.

Μπορούμε στο τέλος αν θέλουμε να προσθέσουμε 1-2 σταγόνες από κάποιο αιθέριο έλαιο.

Διατηρούμε το ζελέ στο ψυγείο για μία βδομάδα περίπου.

© Vegan Times 11-07-2022

Δημοσιεύτηκε: 11/07/2022
Ενημερώθηκε:
10/10/2022

Πηγές:

  1. Πηγή κύριας εικόνας: Vie Studio | Pexels.
  2. Britannica, The Editors of Encyclopaedia. "linseed". Encyclopedia Britannica. Accessed 10 October 2022.