Διαφημιση

Τί είναι το τόφου και πώς το μαγειρεύουμε;

Αν και το τόφου είναι γνωστό και αγαπημένο τρόφιμο συνήθως στους ανθρώπους που ακολουθούν μια φυτική διατροφή, όλο και περισσότεροι άνθρωποι το προτιμούν επειδή είναι υγιεινό και ευέλικτο και μπορούν με αυτό να αντικαταστήσουν ή να μειώσουν τα ζωικά τυριά και τα αλλαντικά στη διατροφή τους.

Υγεία + Ευεξία

18/11/2022
4' ανάγνωση

Τί είναι το τόφου;

Το τόφου (tofu) είναι ένα υγιεινό τρόφιμο με πολύ μικρή επεξεργασία, πολύ χαμηλό σε λιπαρά, πλούσιο σε πρωτεΐνη και σίδηρο, ενώ μπορεί να είναι πλούσιο και σε ασβέστιο ή μαγνήσιο (αναλόγως το πηκτικό που περιέχει).

Το τόφου που δεν έχει υποστεί κάποια περαιτέρω επεξεργασία είναι κατάλληλο για παιδιά και μωρά από την εισαγωγή στερεών τροφών, αφού δεν περιέχει ούτε αλάτι.

Το τόφου προέρχεται από την Κίνα και σημαίνει “πηγμένα φασόλια” ή “ζυμωμένα φασόλια” και είναι ευρέως γνωστό υλικό στις περισσότερες ασιατικές κουζίνες. Το βρίσκουμε σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα, και σε κάποια σουπερμάρκετ.

Πώς φτιάχνεται το τόφου;

Φτιάχνεται από φασόλια σόγιας. Πιο συγκεκριμένα από το “γάλα” σόγιας (δηλ. μουλιασμένα φασόλια σόγιας χτυπημένα στο μπλέντερ με νερό) στο οποίο προστίθεται κάποιο πηκτικό, συνήθως θειικό ή χλωριούχο ασβέστιο ή/και θειικό μαγνήσιο. Στη συνέχεια το πηγμένο γάλα συμπιέζεται σε ορθογώνια δοχεία όπου παίρνει το σχήμα του. Το τόφου έχει λευκό ή εκρού χρώμα.

Πώς χρησιμοποιούμε το τόφου;

Το τόφου έχει διακριτική γεύση – τόσο που μπορούμε να το πούμε άγευστο – άρα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με άπειρους τρόπους και ταιριάζει σχεδόν με όλα τα υλικά της κουζίνας μας. Καταναλώνεται και όπως είναι από τη συσκευασία “ωμό”, αλλά μαγειρεύεται με όλους τους τρόπους, δηλαδή ψητό, βραστό, ή στο τηγάνι. Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να το χρησιμοποιήσουμε:

  • Το μαρινάρουμε σε νερό ή ζωμό λαχανικών με σόγια σως ή μουστάρδα, ή και μυρωδικά, και το ψήνουμε ή το προσθέτουμε σε σαλάτες.
  • Όπως είναι από τη συσκευασία το κόβουμε μικρά κομματάκια ή το τρίβουμε μέσα σε σάλτσες και φαγητά με λαχανικά, φτιάχνουμε μαγιονέζα, βίγκαν τυριά, βίγκαν καγιανά, το χρησιμοποιούμε σε συνταγές scrambled eggs (αντί για αυγά, φυσικά), το βάζουμε σε ζυμαρικά ή πατάτες φούρνου και σε πολλά άλλα μαγειρευτά φαγητά. Σχεδόν όλες οι αγαπημένες μας συνταγές μπορούν να γίνουν βίγκαν αν χρησιμοποιήσουμε τόφου αντί για ζωικά προϊόντα.

Μυστικά για πριν το μαγείρεμα

Για να νοστιμίσει και να τραβήξει υγρά από τη μαρινάδα ή τη σάλτσα μας θα πρέπει πριν το χρησιμοποιήσουμε να το στραγγίξουμε από το νερό του. Για να γίνει αυτό, το τυλίγουμε σε μια πετσέτα και τοποθετούμε πάνω του μια ευθεία επιφάνεια (π.χ ένα ξύλο κοπής). Πάνω στην ευθεία επιφάνεια τοποθετούμε κάτι βαρύ π.χ. ένα δοχείο με όσπρια, ή ένα βαρύ βιβλίο) για μερικά λεπτά.

Αν το καταψύξουμε με τη συσκευασία του και το ξεπαγώσουμε πριν το πιέσουμε με βάρος, τότε θα απορροφήσει καλύτερα τα μυρωδικά ή τη σάλτσα στην οποία το μαγειρεύουμε. Διατηρεί επίσης το σχήμα του καλύτερα όταν ψήνεται σε μορφή σνίτσελ ή στικς στον φούρνο ή όταν το προσθέτουμε σε κομμάτια σε μαγειρευτά φαγητά (π.χ. σε καγιανά). Αποκτά επίσης πιο σταθερή υφή στο μάσημα.

Μπορούμε να το καταψύξουμε είτε μέσα στη συσκευασία του είτε κομμένο στο σχήμα που θέλουμε να το μαγειρέψουμε. Όπως και να έχει, διατηρείται στην κατάψυξη έως 12 μήνες.

Το σίλκεν τόφου

Εκτός από το απλό τόφου υπάρχει και το silken (μεταξωτό) tofu που έχει πιο απαλή υφή και χρησιμοποιείται κυρίως σε γλυκά (π.χ. κρέμες και μους) και σε σάλτσες όπως στη μαγιονέζα – δηλαδή σε οτιδήποτε θέλουμε να έχει πιο απαλή υφή στο αποτέλεσμα.

Η διαδικασία παραγωγής και των δύο ειδών είναι κατά βάση η ίδια. Η διαφορά είναι ότι το απλό τόφου συμπιέζεται σε δοχείο με τρύπες ώστε να αφαιρεθεί το νερό που περισσεύει μετά την πήξη του, ενώ το μεταξωτό καλουπώνεται σε δοχείο χωρίς τρύπες και έτσι διατηρεί το νερό του – γι’ αυτό είναι και πιο μαλακό.

Τί προϊόντα τόφου υπάρχουν στην αγορά;

Υπάρχουν τόφου με διάφορες γεύσεις: καπνιστό, με σάλτσα ντομάτας, με πέστο, κ.ά. Όλα αυτά μπορούμε να τα καταναλώνουμε όπως είναι σαν σνακ ή να τα βάζουμε σε σάντουιτς ή στο φαγητό μας. Από τόφου επίσης γίνονται και τα λουκάνικα τόφου που είναι πολύ γευστικά και θυμίζουν στο σχήμα λουκάνικα Φρανκφούρτης. Και αυτά μπορούν να καταναλωθούν σαν σνακ, “ωμά”, χωρίς περαιτέρω μαγείρεμα. Δες πού θα βρεις vegan πιστοποιημένα προϊόντα τόφου.

––

Αν δεν έχεις δοκιμάσει μέχρι τώρα τόφου ίσως είναι καιρός να πειραματιστείς με νέες ή γνώριμες συνταγές που θέλεις να τις απολαύσεις σε μια βίγκαν εκδοχή. Και με τόσες παραλλαγές που μπορείς να το μαγειρέψεις, θα ανακαλύψεις σίγουρα συνταγές και γεύσεις που σου ταιριάζουν.

© Vegan Times 18-11-2022

Από την: Vegan Times
Δημοσιεύτηκε: 18/11/2022
Ενημερώθηκε:
18/11/2022

Πηγές:

  1. Πηγή κύριας εικόνας: Polina Tankilevitch | Pexels.