Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και… το vegan μεζεδάκι μου

Το καλοκαίρι θέλει τον μεζέ του. Καλή παρέα, τσίπουρο ή ουζάκι και φυσικά τους κατάλληλους μεζέδες. Αυτούς που τσιμπάς και γεύεσαι το καλοκαίρι σε κάθε πιρουνιά. Συγκεντρώσαμε αγαπημένους παραδοσιακούς vegan μεζέδες, που μυρίζουν Ελλάδα, για να τους απολαύσουμε είτε στο σπίτι είτε δίπλα στη θάλασσα.

Vegan Διατροφή + Υγεία

04/10/2023

Αν μας έλεγαν να κάνουμε εικόνα το ελληνικό καλοκαίρι, αυτή θα ήταν ένα τραπέζι δίπλα στη θάλασσα, με φίλους ή/και οικογένεια, και να απολαμβάνουμε μεζέδες, υπό τον ήχο γέλιων και την αίσθηση του μελτεμιού. Δυστυχώς, όμως δεν είναι πάντα εφικτό να βρισκόμαστε πλάι στο κύμα. Λίγο οι υποχρεώσεις, λίγο η ζωή στην πόλη, η βόλτα στη θάλασσα δεν είναι συχνά δυνατή. Μπορούμε όμως να φέρουμε την αίσθηση στο σπίτι μας και να καλέσουμε φίλους για να απολαύσουμε παραδοσιακούς vegan μεζέδες.

Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι αυτοί, ποιους θα βρούμε σε ταβερνάκια αλλά και ποιους μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι μας.

Vegan χωριάτικη σαλάτα, η Ελληνική

Ένα παγκοσμίου φήμης πιάτο. Μπορούμε να το βρούμε σε κάθε εστιατόριο και ταβέρνα και αντί για ζωικό τυρί να ζητήσουμε vegan τυρί. Υπάρχει όμως και μία άλλη πρόταση. Πιο θρεπτική, πιο νόστιμη, και πολύ αγαπημένη. Αντί για φέτα, βρασμένα ρεβίθια.

Χωριάτικη σαλάτα με ρεβίθια

Προσθέτοντας ρεβίθια μεταμορφώνεις αυτή τη σαλάτα σε ένα πλήρες γεύμα που θα πρωταγωνιστήσει στο καλοκαιρινό τραπέζι. Δες στον σύνδεσμο πώς θα δημιουργήσεις τη δροσερή, αντιοξειδωτική και χωρίς πρόσθετα λίπη vegan χωριάτικη σαλάτα.

Πατάτες τηγανιτές… αλλιώτικες

Στο άκουσμά τους και μόνο παραληρούν μικροί και μεγάλοι. Ένα πιάτο που δεν λείπει από κανένα τραπέζι, πόσο μάλλον από το vegan τραπέζι. Τις απολαμβάνουμε και σε ταβέρνες (προσοχή! Πάντα να ρωτάμε σε κάθε εστιατόριο εάν τηγανίζονται ξεχωριστά από τυροπιτάκια, τυροκροκέτες, κεφτεδάκια και άλλα τρόφιμα που περιέχουν ζωικά συστατικά) αλλά μπορούμε να τις φτιάξουμε και στο σπίτι.

Εμείς επειδή αγαπάμε τις πατάτες αλλά και να μαγειρεύουμε χωρίς λάδι, τις κάνουμε τηγανιτές αλλά στον φούρνο. Τις κόβουμε σαν να τις ετοιμάζουμε για τηγάνι, τις βάζουμε στον φούρνο, ρίχνουμε διάφορα μυρωδικά (δενδρολίβανο ή ρίγανη ή θυμάρι) και τις ψήνουμε. Ορίστε και μία συνταγή για τραγανές ψητές πατάτες στον φούρνο.

Vegan τζατζίκι… σταθερή αξία

Το αγαπημένο σε όλους μας τζατζίκι στη vegan εκδοχή του, με γιαούρτι σόγιας και όλα τα αρωματικά που το συνοδεύουν. Μπορούμε να το φάμε σκέτο, ή να βουτήξουμε μέσα τηγανιτές πατάτες ή και ωμά λαχανικά (καρότα, πιπεριές, κ.ά.).

vegan τζατζίκι

Πώς το φτιάχνουμε; Εύκολα. Στον σύνδεσμο βρίσκεται η συνταγή για το vegan τζατζίκι.

Κεφτέδες για όλα τα γούστα

Τί να πει κανείς για τα vegan κεφτεδάκια; Μιλούν κατευθείαν στην καρδιά. Πλάθονται σε μίνι μέγεθος, ταιριάζουν υπέροχα δίπλα στο τζατζίκι με τις πατάτες, και τρώγονται δυο δυο. Ο απόλυτος συνοδευτικός μεζές για το τσίπουρο. Δύο επιλογές. Εάν προτιμάτε κεφτέδες λαχανικών με πιπεριές, σκόρδο, κρεμμύδι κ.ά. τότε θα αγαπήσετε τους πολύχρωμους κεφτέδες λαχανικών μας. Εάν πάλι σας ιντριγκάρει περισσότερο η γεμάτη γεύση των οσπρίων με αρωματικά, τότε τα αρωματικά παραδοσιακά κεφτεδάκια οσπρίων είναι αυτό που χρειάζεστε για να εμπλουτίσετε το καλοκαιρινό “μεζεδολόγιό” σας. Επίσης, το μπιφτέκι γλυκοπατάτας πλάθεται και σαν κεφτές.

Κολοκυθομπουκιές (batzina bites)

H παραδοσιακή θεσσαλική πίτα που τη συναντάμε στα περισσότερα χωριά της επαρχίας, συνοδεύει υπέροχα το τσίπουρο ή το ούζο μας. Κομμένη σε μικρά τετραγωνάκια ή ψημένη σαν patties.

Θα βρείτε στον σύνδεσμο τη συνταγή για vegan κολοκυθόπιτα (μπατζίνα).

Vegan τονοσαλάτα… η θαλασσινή

Vegan τονοσαλάτα

H γκουρμέ σαλάτα του καλοκαιριού είναι vegan, έχει άρωμα θάλασσας και δίνει μοναδική νότα στο καλοκαιρινό τραπέζι μας. Την vegan τονοσαλάτα που, σαν το τζατζίκι, μπορούμε να την αλείψουμε πάνω σε σπιτικό ψωμί ή να την φάμε σκέτη. Για να την φτιάξεις στο σπίτι ακολούθησε απλά τον σύνδεσμο για την vegan τονοσαλάτα.

Γεμιστές πιπεριές με φέτα αμυγδάλου

Γεμιστές πιπεριές με φέτα αμυγδάλου

Ένα πιάτο, ωδή στον vegan μεζέ, που συνοδεύει υπεύθυνα το ούζο ή το τσίπουρό μας. Δύσκολα να το βρει κανείς σε ταβέρνα ή εστιατόριο αν αυτό δεν είναι αποκλειστικά vegan. Μπορούμε όμως να το φτιάξουμε εύκολα στο σπίτι. Οι γεμιστές πιπεριές με vegan φέτα αμυγδάλου θα θέσουν νέους κανόνες στο καλοκαιρινό τραπέζι.

Νηστίσιμα πουγκιά Πάτμου με χόρτα

Άρτι αφιχθέν πιάτο από το νησί της Πάτμου. Τα μοναδικά παραδοσιακά αλμυρά πουγκιά Πάτμου που φτιάχνουν κάθε χρόνο στο νησί κατά την περίοδο της νηστείας, σε πιο light εκδοχή. Γεμιστά με θρεπτικά και μυρωδάτα χόρτα, γεύεσαι σε κάθε μπουκιά τη νησιωτική παράδοση. Δοκίμασε τα νηστίσιμα πουγκιά Πάτμου με χόρτα.

Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι και μυρωδικά

Εδώ πλέον μιλάμε για ένα γαστρονομικό ποίημα. Ανθοί κολοκυθιού γεμιστοί με ρύζι, λαχανικά και μυρωδικά. Σε κάθε μπουκιά νιώθεις την γεμάτη γεύση των λαχανικών, του ρυζιού, αλλά και του ανθού. Σίγουρα ένας μεζές που αν δεν έχεις φάει πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις. Φτιάξε τη συνταγή για κολοκυθοανθούς γεμιστούς με ρύζι και μυρωδικά.

Μελιτζάνες & κολοκυθάκια τηγανιτά… τα μερακλίδικα

Σταθερή αξία σε κάθε ταβέρνα αλλά και ένα πιάτο που δεν πρέπει να λείπει από το “μεζεδολόγιο” του vegan καλοκαιρινού τραπεζιού. Εμείς προτείνουμε να τα κόψετε σε πολύ λεπτές ροδέλες και να τα “τηγανίσετε” στον φούρνο, όπως τις πατάτες τηγανιτές φούρνου που αναφέρουμε παραπάνω, για πιο ελαφριά γεύση.

Τα vegan μεζεδάκια είναι τόσα πολλά, εμείς απλώς αναφέραμε αυτά που έχουμε ξεχωρίσει. Μπορούμε εύκολα να τα φτιάξουμε σπίτι μας και να τα απολαύσουμε μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Εάν έχετε κάποια δική σας πρόταση για vegan μεζέ, μη διστάσετε να μας τη στείλετε κι εμείς θα την εντάξουμε στο vegan “μεζεδολόγιό” μας.

Καλό καλοκαίρι!

© Vegan Times 07-07-2022

Δημοσιεύτηκε: 07/07/2022
Ενημερώθηκε:
04/10/2023

Πηγές:

  1. Πηγή κύριας εικόνας: dimitrisvetsikas1969 | Pixabay