Μαλακές τορτίγιες ημιολικής στην τοστιέρα

Με απλά υλικά και μέσα σε λίγο χρόνο μπορείς να ετοιμάσεις χειροποίητες τορτίγιες, σπιτικές, υγιεινές, και... γκοφρέ. Γέμισέ τις με τα υλικά που προτιμάς και χρησιμοποίησέ τες με πολλαπλούς τρόπους: για τυλιχτά ή πλακέ σάντουιτς που μπορείς να πάρεις στη δουλειά, για μεξικάνικο τραπέζι με φίλους, για να φτιάξεις νάτσος, ή σαν συνοδευτικό για dip. 

  • Δυσκολία 2
  • Προετοιμασία 0:30'
  • Εκτέλεση 0:30'
  • τορτίγιες 15

Υλικά

2 ½ κούπες

αλεύρι μαλακό

2 κούπες

αλεύρι ολικής άλεσης

2 κούπες

νερό

1 κ.γ.

μαγιά ξηρή

1 κ.γ.

ζάχαρη

1/2 κ.γ.

αλάτι

Εκτέλεση

Βάζεις σε μια λεκάνη τη μαγιά, τη ζάχαρη, και το αλάτι. Προσθέτεις το νερό, μία κούπα από το αλεύρι ολικής και μία από το μαλακό αλεύρι. Ανακατεύεις, σκεπάζεις, και αφήνεις σε σχετικά ζεστό μέρος για 10΄.

Προσθέτεις στη λεκάνη τα υπόλοιπα άλευρα και ζυμώνεις μέχρι να έχεις μια ελαστική ζύμη. Αν είναι υγρή προσθέτεις λίγο περισσότερο αλεύρι, αν είναι ξηρή υγραίνεις τα χέρια σου και ζυμώνεις. Κόβεις τη ζύμη σε 15 ίσα κομμάτια (βγαίνει 75 γρ. το κάθε κομμάτι).

Αλευρώνεις ελαφρά μια επιφάνεια και ανοίγεις ένα κομμάτι με τον πλάστη σε στρογγυλό ή ορθογώνιο σχήμα.

Βάζεις την πρώτη τορτίγια στην τοστιέρα μέχρι να ψηθεί ελαφρώς (για 1'-2'). Ενώ ψήνεται, πλάθεις την επόμενη.

Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία μέχρι να ετοιμαστούν και οι 15 τορτίγιες. Τις αποθηκεύεις σε πλαστική σακούλα στο ψυγείο και τις χρησιμοποιείς ως έχουν ή αφού τις ζεστάνεις στην τοστιέρα ή στον φούρνο μικροκυμάτων.

Αν δεν έχεις τοστιέρα, ζεσταίνεις σε δυνατή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 20 εκ. Δεν χρειάζεται λάδι. Τοποθετείς την πρώτη στρογγυλή πίτα, χαμηλώνεις λίγο την θερμοκρασία (6/9) και ψήνεις για 2'-3' μέχρι η επάνω επιφάνεια να αρχίσει να σχηματίζει φουσκάλες. Με μια ξύλινη σπάτουλα γυρνάς την τορτίγια από την άλλη πλευρά και ψήνεις για ακόμα 1'-2'.

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Μην τις ψήσεις πολύ γιατί θα σκληρύνουν. Είπαμε, φτιάχνουμε μαλακές τορτίγιες, και όχι νάτσος :)  Φυσικά, αν θέλεις νάτσος μπορείς να τις κόψεις σε τρίγωνα και να τις ξεροψήσεις.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να κάνεις διπλή δόση αν έχεις παιδιά κοντά σου.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Η λέξη τορτίγια (tortilla) σημαίνει «κεκάκι» ή «πιτούλα» στα ισπανικά.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Σαν συνοδευτικό με οποιοδήποτε dip, όπως την vegan τονοσαλάτα ή το χούμους.

Γεμιστή με τυρόκρεμα, διπλωμένη στα δύο, και τραγανά ψημένη στην τοστιέρα.

Ψήνοντάς τις λίγο ακόμα στην τοστιέρα ή στον φούρνο ώστε να γίνουν τραγανές.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

15g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

1.141mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

3%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

1%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

1%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

139

ανά τορτίγια

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Vegan Mama

Vegan από το 2007, mama από το 2009, blogger από το 2010, whole food eater από το 2012, η Vegan Mama εξειδικεύεται στη δημιουργία υγιεινών vegan συνταγών με απλά υλικά. Είναι η πρώτη (από το 2016) ελληνίδα κάτοχος του Plant Based Nutrition Certificate, του προγράμματος που δημιούργησε το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies σε συνεργασία με το eCornell. Τις συνταγές της μπορείτε να τις βρείτε στο blog της veganmama.gr

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

 

Vegan Mama
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές