2 ½ κούπες | αλεύρι μαλακό |
2 κούπες | αλεύρι ολικής άλεσης |
2 κούπες | νερό |
1 κ.γ. | μαγιά ξηρή |
1 κ.γ. | ζάχαρη |
1/2 κ.γ. | αλάτι |
Βάζεις σε μια λεκάνη τη μαγιά, τη ζάχαρη, και το αλάτι. Προσθέτεις το νερό, μία κούπα από το αλεύρι ολικής και μία από το μαλακό αλεύρι. Ανακατεύεις, σκεπάζεις, και αφήνεις σε σχετικά ζεστό μέρος για 10΄.
Προσθέτεις στη λεκάνη τα υπόλοιπα άλευρα και ζυμώνεις μέχρι να έχεις μια ελαστική ζύμη. Αν είναι υγρή προσθέτεις λίγο περισσότερο αλεύρι, αν είναι ξηρή υγραίνεις τα χέρια σου και ζυμώνεις. Κόβεις τη ζύμη σε 15 ίσα κομμάτια (βγαίνει 75 γρ. το κάθε κομμάτι).
Αλευρώνεις ελαφρά μια επιφάνεια και ανοίγεις ένα κομμάτι με τον πλάστη σε στρογγυλό ή ορθογώνιο σχήμα.
Βάζεις την πρώτη τορτίγια στην τοστιέρα μέχρι να ψηθεί ελαφρώς (για 1'-2'). Ενώ ψήνεται, πλάθεις την επόμενη.
Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία μέχρι να ετοιμαστούν και οι 15 τορτίγιες. Τις αποθηκεύεις σε πλαστική σακούλα στο ψυγείο και τις χρησιμοποιείς ως έχουν ή αφού τις ζεστάνεις στην τοστιέρα ή στον φούρνο μικροκυμάτων.
Αν δεν έχεις τοστιέρα, ζεσταίνεις σε δυνατή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 20 εκ. Δεν χρειάζεται λάδι. Τοποθετείς την πρώτη στρογγυλή πίτα, χαμηλώνεις λίγο την θερμοκρασία (6/9) και ψήνεις για 2'-3' μέχρι η επάνω επιφάνεια να αρχίσει να σχηματίζει φουσκάλες. Με μια ξύλινη σπάτουλα γυρνάς την τορτίγια από την άλλη πλευρά και ψήνεις για ακόμα 1'-2'.

Πρόσεξε να...
Μην τις ψήσεις πολύ γιατί θα σκληρύνουν. Είπαμε, φτιάχνουμε μαλακές τορτίγιες, και όχι νάτσος :) Φυσικά, αν θέλεις νάτσος μπορείς να τις κόψεις σε τρίγωνα και να τις ξεροψήσεις.

Μην ξεχάσεις...
Να κάνεις διπλή δόση αν έχεις παιδιά κοντά σου.

Ήξερες ότι...
Η λέξη τορτίγια (tortilla) σημαίνει «κεκάκι» ή «πιτούλα» στα ισπανικά.

Δοκίμασέ το κι έτσι...
Σαν συνοδευτικό με οποιοδήποτε dip, όπως την vegan τονοσαλάτα ή το χούμους.
Γεμιστή με τυρόκρεμα, διπλωμένη στα δύο, και τραγανά ψημένη στην τοστιέρα.
Ψήνοντάς τις λίγο ακόμα στην τοστιέρα ή στον φούρνο ώστε να γίνουν τραγανές.