Τραγανό μπανανόψωμο με κανέλα

Ένα μυρωδάτο γλυκό ψωμί γεμάτο βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, εντελώς light και γεμάτο απόλαυση! Μια τέλεια ιδέα για να μεταμορφώσεις τις μπανάνες που μαύρισαν! Υπέροχα μαλακό από μέσα και τραγανό από έξω, ιδανικό για πρωϊνό τις καθημερινές ή για brunch το Σαββατοκύριακο. Είναι σχετικά άγλυκο, και μπορείς να το σερβίρεις με κάποια μαρμελάδα ή με λίγο σιρόπι σφενδάμου.

  • Δυσκολία 1
  • Εκτέλεση 0:45'
  • κομμάτια 10

Υλικά

1 κ.σ.

σπόροι chia ή αλεσμένοι σπόροι λιναριού

3 κ.σ.

νερό

2

μεγάλες μπανάνες, πολύ ώριμες

1 κ.γ.

εκχύλισμα βανίλιας ή

1 δόση

βανιλίνης

1⁄4 κ.γ.

μοσχοκάρυδο

1⁄2 κούπα

γάλα σόγιας ή αμυγδάλου

2 κ.σ.

καστανή ζάχαρη

1 κ.γ.

baking powder

1⁄4 κ.γ.

μαγειρική σόδα

1 + 2⁄3 κούπα

αλεύρι ολικής αλέσεως

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ

3 κ.γ.

καστανή ζάχαρη

1 κ.γ.

κανέλα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε μία μακρόστενη φόρμα κέικ 25 εκ.

Σε ένα μικρό μπωλ αναμειγνύουμε τους σπόρους chia ή τους λιναρόσπορους με το νερό κι ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα μεγάλο μπωλ κόβουμε τις μπανάνες σε κομμάτια και τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν ένας λείος πουρές. Προσθέτουμε τη βανίλια, το μοσχοκάρυδο, τη ζάχαρη και το μείγμα σπόρων & νερού, κι ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν. Στην συνέχεια, προσθέτουμε το γάλα, το baking powder, και τη μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε καλά. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ απαλά με ένα πιρούνι μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Σε ένα μικρό μπωλ, ανακατεύουμε τα επιπλέον 3 κ.γ. ζάχαρη και την κανέλα και πασπαλίζουμε με αυτό το μείγμα μας. Κατόπιν, το βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 30'-35'. Για να ελέγξουμε εάν έχει ψηθεί, βάζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κι αν βγει σχεδόν καθαρό τότε το μπανανόψωμο μας είναι έτοιμο.

Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε για 5' πριν το αφαιρέσουμε από την φόρμα για να κρυώσει. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Μην ανακατέψεις το μείγμα σου υπερβολικά όταν προσθέσεις και το αλεύρι, γιατί το μπανανόψωμο θα γίνει σκληρό.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να χρησιμοποιήσεις πολύ ώριμες μπανάνες για αυτήν τη συνταγή. Οι άγουρες μπανάνες δεν θα δώσουν στο μπανανόψωμο αρκετή γλυκύτητα.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Ο λιναρόσπορος, όταν τον αναμείξεις με νερό και τον αφήσεις για 5'-10', αποκτά μια κολλώδη υφή και λειτουργεί ως συνδετικό υλικό. Για μία δόση (για να αντικαταστήσεις ένα αυγό σε κέικ ή μπιφτέκια) η αναλογία είναι 1 κ.σ. τριμμένος λιναρόσπορος σε 2-3 κ.σ. νερό.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Με γάλα αμυγδάλου αντί για γάλα σόγιας.

Με διπλάσια ή τριπλάσια ποσότητα ζάχαρης, για να μοιάζει περισσότερο με κέικ αντί για ψωμί.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

80g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

1.324mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

8%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

1%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

17%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

210

ανά κομμάτι

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Emma Roche

Η Emma Roche δημιουργεί συνταγές δίνοντας έμφαση στον συνδυασμό υγιεινών και προσιτών σε κόστος υλικών. Έχει δημιουργήσει το website PlantPlate.com και είναι συγγραφέας της σειράς βιβλίων "Whole Food Plant-Based on $5 a Day". Είναι πιστοποιημένη στην φυτική διατροφή από το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies, και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στο Food Over Medicine and Weight Loss μέσω του Wellness Forum Health. Η Emma είναι επίσης μέλος της ομάδας του McDougall Health & Medical Center.

Τα βιβλία της είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή από το Payhip και η εκτυπωμένη έκδοση του βιβλίου της "Whole Food Plant-Based on $5 a Day" είναι διαθέσιμη μέσω blurb.

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

Emma Roche
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές