Vegan ομελέτα

Μια εύκολη και θρεπτική συνταγή, σε μια ιδιαίτερη, ελαφρώς πικάντικη εκδοχή που όμως αρέσει στα παιδιά. Η vegan ομελέτα έχει ως κύριο συστατικό της το αλεύρι ρεθυβιού. Φτιάχνεται γρήγορα, είναι ιδιαίτερα χορταστική, και τα σκεύη καθαρίζονται πανεύκολα. Την συνοδεύεις με τα ωμά λαχανικά που προτιμάς και έχεις μια δροσερή και πρωτότυπη vegan συνταγή για το πρωινό σου. Ιδανικό σνακ και για το σχολείο.

  • Δυσκολία 1
  • Προετοιμασία 0:10'
  • Εκτέλεση 0:10'
  • ομελέτες 20 εκ. 3

Υλικά

1 κούπα

αλεύρι ρεβυθιού

1 κ.σ.

άμυλο ταπιόκας

1⁄4 κ.γ.

μαγειρική σόδα

1⁄3 κούπα

διατροφική μαγιά

1 κ.γ.

κρεμμύδι σε σκόνη

1⁄2 κ.γ.

σκόρδο σε σκόνη

1⁄8 κ.γ.

αλάτι ιωδιούχο

1⁄4 κ.γ.

κουρκουμά

1⁄4 κ.γ.

πιπέρι λευκό

1⁄8 κ.γ.

πιπέρι μαύρο

1⁄4 κ.γ.

καπνιστή πάπρικα

1 1⁄2 κούπα

νερό

1 κ.σ.

χυμό λεμονιού

Προαιρετικά

125 γρ.

μανιτάρια λευκά

3

φρέσκα κρεμμυδάκια

1

ντομάτα

1

πράσινη ή κόκκινη πιπεριά

Προετοιμασία

  1. Κόβουμε τα μανιτάρια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τις ντομάτες, και την πιπεριά σε ροδέλες.
  2. Σωτάρουμε ελαφρώς τα μανιτάρια.

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ομελέτας σε ένα μπωλ. Αν το μείγμα είναι πηκτό, προσθέτουμε επιπλέον νερό, περ. 1⁄4 της κούπας.

Τηγανίζουμε χωρίς λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι, όπως εάν τηγανίζαμε κρέπες.

Ενώ μαγειρεύεται η κάτω πλευρά, τοποθετούμε τα λαχανικά σου στην επάνω (μη μαγειρεμένη) πλευρά. Φυσικά μπορούμε να μην βάλουμε καθόλου λαχανικά σε αυτό το στάδιο και απλώς να την σερβίρουμε με αυτά.

Όταν η κάτω πλευρά μαγειρευτεί (θα έχει χρυσό χρώμα) γυρνάμε την ομελέτα και την μαγειρεύουμε και από την άλλη πλευρά για περίπου 1΄.

Σερβίρουμε με ροδέλες ντομάτας, ωμό σπανάκι, hot sauce, πράσινη σαλάτα, ή salsa (ψιλοκομμένη ντομάτα, κρεμμύδι, ρίγανη) και απολαμβάνουμε!

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Γυρίσεις την ομελέτα προσεκτικά με μία ξύλινη φαρδιά σπάτουλα για να μην διαλυθεί. Αν όμως διαλυθεί, διασκέδασέ το! Διάλυσέ την περισσότερο και φτιάξε vegan scrambled eggs!

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Μπορείς να ψήσεις την ομελέτα χωρίς λαχανικά, και να την σερβίρεις με τα λαχανικά ως συνοδευτικά.

Αν προσθέσεις 1,25 κούπα νερό αντί για 1,5 μπορείς να φτιάξεις δύο πιο χοντρές ομελέτες.

Όλες οι συνταγές με απλά φυτικά τρόφιμα είναι σούπερ θρεπτικές και προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών. Ενδεικτικά, η συγκεκριμένη συνταγή είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου, μαγνησίου, καλίου, βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, κ.ά.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Αντικαθιστώντας το μισό αλάτι με μαύρο αλάτι Ιμαλαίων (kala namak) που δίνει την χαρακτηριστική οσμή του αυγού και φυσικά αντικαθιστώντας το νερό με ακουφάμπα!

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

87g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

1.981mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

13%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

1%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα

Θερμίδες:

242

ανά ομελέτα 20 εκ.

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Vegan Mama

Vegan από το 2007, mama από το 2009, blogger από το 2010, whole food eater από το 2012, η Vegan Mama εξειδικεύεται στη δημιουργία υγιεινών vegan συνταγών με απλά υλικά. Είναι η πρώτη (από το 2016) ελληνίδα κάτοχος του Plant Based Nutrition Certificate, του προγράμματος που δημιούργησε το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies σε συνεργασία με το eCornell. Τις συνταγές της μπορείτε να τις βρείτε στο blog της veganmama.gr

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

 

Vegan Mama
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές