Vegan ριζότο μανιταριών

Ριζότο. Ένα πιάτο που έχει αγαπηθεί πολύ. Φτιάχνεται με απλά υλικά, τα οποία αποτελούν τη βάση του, και διανθίζεται με ό,τι υλικό υπάρχει στην κουζίνα μας. Η εκδοχή αυτή είναι για τους λάτρεις των μανιταριών και όχι μόνο! Αντί για βούτυρο χρησιμοποιείται αμυγδαλοβούτυρο, δίνοντάς στο ριζότο μία εκλεπτυσμένη γεύση.

  • Δυσκολία 2
  • Εκτέλεση 0:50'
  • μερίδες 2

Υλικά

80 γρ.

μανιτάρια πορτομπέλο

80 γρ.

μανιτάρια λευκά

2

σκελίδες σκόρδο

1

κρεμμύδι

125 γρ.

ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι

75 ml

κρασί λευκό

400 γρ.

σπιτικός ζωμός λαχανικών ζεστός

1

μικρό κλωναράκι θυμάρι φρέσκο ή

1⁄2 κ.γ.

ξερό θυμάρι

1⁄8 κ.γ.

αλάτι

1⁄8 κ.γ.

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κ.σ.

βίγκαν παρμεζάνα

1 κ.σ.

αμυγδαλοβούτυρο

μαϊντανός για το γαρνίρισμα

λίγες

σταγόνες λεμονιού

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε με ένα πανάκι τα μανιτάρια. Κόβουμε τα πορτομπέλο στα 6 και τα champignon στα 4. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και λιώνουμε το σκόρδο με την πρέσα.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και σωτάρουμε σε λίγο νερό το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2'-3' μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και λίγο αλάτι για να βγάλουν τα υγρά τους και τα σωτάρουμε για άλλα 2' ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμη μέχρι να γυαλίσει. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Στη συνέχεια αρχίζουμε να ρίχνουμε με μία κουτάλα το ζωμό, τον οποίο έχουμε ζεστάνει, σταδιακά ώστε όταν ρίξουμε την επόμενη κουταλιά να έχει απορροφηθεί η προηγούμενη. Η διαδικασία θέλει περίπου 20' λεπτά για να ολοκληρωθεί.

Το ριζότο μας είναι έτοιμο όταν είναι καλά χυλωμένο αλλά όχι υδαρό και οι κόκκοι ελαφρώς al dente. Το βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το αμυγδαλοβούτυρο, την βίγκαν παρμεζάνα, το θυμάρι, τις σταγόνες λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε, πασπαλίζοντας λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, και απολαμβάνουμε αμέσως!

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Προσθέτεις σταδιακά μία-μία κουτάλα ζωμού, να ανακατεύεις μέχρι να το πιει το ρύζι το υγρό, πριν προσθέσεις την επόμενη κουτάλα.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να έχεις ζεστάνει τον ζωμό σου, πριν αρχίζεις να τον προσθέτεις στο ριζότο.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Το ριζότο σερβίρεται και τρώγεται αμέσως μόλις ετοιμαστεί, γιατί διαφορετικά λασπώνει και σφίγγει.

Τρεις είναι οι ποικιλίες ρυζιού που κάνουν για το ριζότο: Carnaroli, Arborio και Vialone Νano, αφού όταν μαγειρεύονται δίνουν ένα χυλωμένο και al dente αποτέλεσμα.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Με 1-2 κ.σ. διατροφική μαγιά αντί για παρμεζάνα.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

31g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

1.297mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

14%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

3%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα

Θερμίδες:

410

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})