Είναι αφύσικο να μεγαλώνω το παιδί μου βίγκαν;

Οι βίγκαν γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά τους με τον βίγκαν τρόπο ζωής, όπως δηλαδή ζουν και οι ίδιοι.

  • Η καθημερινότητα ενός vegan
16/03/2022

Πώς είναι να μεγαλώνω το παιδί μου βίγκαν;

Οι vegan γονείς μαθαίνουν στα παιδιά τους να μην χρησιμοποιούν τα ζώα για καμία ανθρώπινη ανάγκη ή δραστηριότητα, όπως φαγητό, διασκέδαση, ντύσιμο, ή προσωπική περιποίηση (καλλυντικά), μέσα από την καθημερινότητα και τις επιλογές της οικογένειας. Αυτός ο τρόπος ζωής δεν αφορά μόνο στα ζώα αλλά επεκτείνεται και προς τους ανθρώπους: οι vegan γονείς μαθαίνουν στα παιδιά να σέβονται τις ανάγκες, την ελευθερία, και τα δικαιώματα των άλλων ανθρώπων.

Οι βίγκαν γονείς φροντίζουν να ενημερωθούν ακόμα περισσότερο για τα οφέλη της φυτοφαγικής διατροφής και τις εναλλακτικές που έχουν σε προϊόντα και υπηρεσίες για τα παιδιά, αλλά και για το πώς θα χειριστούν τις προκλήσεις αυτού του τρόπου ζωής. Κυρίως, το πώς θα το επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους και με το οικείο τους περιβάλλον.

Ευτυχώς, πλέον όλο και περισσότεροι γονείς δέχονται θετικά σχόλια από το περιβάλλον τους για αυτή τους την επιλογή, από φίλους και από την ευρύτερη οικογένεια. Κι αυτό επειδή ο βιγκανισμός στην Ελλάδα γίνεται ευρέως γνωστός τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι, αλλά και επαγγελματίες διατροφής και παιδίατροι, να είναι ενημερωμένοι για τα οφέλη που έχει η φυτοφαγία στα παιδιά σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης. Έτσι, ακόμα και αν κάποιοι δεν είναι ακόμα σε θέση να στηρίξουν μια τέτοια επιλογή, την αποδέχονται και αναγνωρίζουν τα οφέλη της. Επομένως, οι γονείς βρίσκουν πλέον την ασφάλεια και την σιγουριά τόσο από επίσημους και διεθνείς φορείς με προσωπική αναζήτηση, όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά και από τους όλο και αυξανόμενους επαγγελματίες γνώστες του θέματος. Για τα πρακτικά θέματα, π.χ. του τί ακριβώς τρώει ένα βίγκαν παιδί, ή πώς ενημερώνουμε το σχολείο, πώς πάμε στα πάρτυ, υπάρχει μέσα σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες μεγάλη υποστήριξη και ιδέες από ανθρώπους που είναι ήδη βίγκαν γονείς.

Η διατροφή είναι το κομμάτι του βιγκανισμού που προκαλεί την περισσότερη κριτική από τους μη βίγκαν, ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά. Υπάρχει δυστυχώς η εσφαλμένη εντύπωση σε αρκετούς, χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση, ότι τα ζωικά τρόφιμα είναι απαραίτητα στην διατροφή. Στην πραγματικότητα όμως, μια εντελώς φυτοφαγική διατροφή όχι μόνο είναι ασφαλής και φυσική, αλλά και μια πιο υγιεινή επιλογή που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά. Τα βίγκαν παιδιά που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή είναι υγιή και δραστήρια και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις σε σχέση με τα παμφάγα παιδιά.

Δεν είναι τυχαίο που αρκετοί άνθρωποι έκαναν την μετάβαση στον βιγκανισμό όταν έγιναν γονείς ή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Διότι, πρώτον, όλοι θέλουμε το καλύτερο για την υγεία των παιδιών μας και δεύτερον, διότι μερικές φορές γίνεται μια σύνδεση ή ταύτιση με τα ζώα που μας φέρνει πιο κοντά τους όταν οι γυναίκες είναι στην ευαίσθητη περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Η χορτοφαγία δεν είναι επικίνδυνη

Δεν χρειάζεται τα βίγκαν παιδιά να παρακολουθούνται από κάποιον ειδικό διατροφολόγο ή γιατρό για να είναι ασφαλής η διατροφή τους. Μια διατροφή με ποικιλία σε φρούτα, λαχανικά, χόρτα, όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, και μπαχαρικά εξασφαλίζει την πρόσληψη όλων των απαραίτητων συστατικών για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. Το μόνο απαραίτητο συμπλήρωμα είναι η β12 που είναι όμως απαραίτητο και στους μη βίγκαν, οι οποίοι το λαμβάνουν επίσης ως συμπλήρωμα μέσα από τα ζωικά προϊόντα και όχι επειδή περιέχεται φυσικά σε αυτά. Μια βασική ενημέρωση αρκεί για να μπορούν οι γονείς να φτιάχνουν μόνοι τους το διατροφικό πλάνο για όλη την οικογένεια εύκολα, οικονομικά, και χωρίς εξειδικευμένη γνώση. Αν πάλι κάποιοι γονείς χρειάζονται βοήθεια, ειδικά στο ξεκίνημα, υπάρχουν διατροφολόγοι και παιδίατροι που υποστηρίζουν την πλήρη φυτοφαγία και μπορούν να τους καθοδηγήσουν στο πώς να δημιουργήσουν μόνοι τους ένα διατροφικό πλάνο που ταιριάζει στην οικογένειά τους και στον τρόπο ζωής τους.

Είναι ευχάριστο για τα παιδιά να συμμετέχουν στην μαγειρική

Το μαγείρεμα μαζί με τα παιδιά είναι μια διασκεδαστική και δημιουργική δραστηριότητα. Όταν όλα τα υλικά είναι φυτικά είναι πιο ασφαλή για να τα χειρίζονται τα παιδιά σε όλες τις ηλικίες, ακόμα και να καταναλωθούν ωμά. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για σαλμονέλα και άλλα μικρόβια που υπάρχουν στο κρέας ή στα αυγά. Για παράδειγμα ένα βίγκαν κέικ μπορεί να φαγωθεί ωμό χωρίς κίνδυνο για ζωονόσους. Επίσης είναι ευχάριστο και ωφέλιμο για τα παιδιά να μαθαίνουν τα οφέλη που έχουν στην υγεία μας τα υλικά που βάζουμε στο φαγητό μας.

children cookingΠηγή εικόνας: Annie Spratt | Unsplash

Ένα επιπλέον όφελος

Εκτός όμως από το θέμα της υγείας, πολύ σημαντική είναι και η ηθική προσέγγιση του βιγκανισμού προς τα ζώα, τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν με ενσυναίσθηση και σεβασμό προς όλους τους άλλους. Γιατί όχι και προς τα ζώα; Η στάση μας προς τα (άλλα) ζώα και γενικά προς τους πιο αδύναμους, αλλά και η υπευθυνότητα που έχουμε για το περιβάλλον δείχνει το επίπεδο του πολιτισμού μας και μπορεί να βελτιώσει τον κόσμο και την διαβίωση σε αυτόν σε πολλά επίπεδα.

Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν με ενσυναίσθηση και σεβασμό προς όλους τους άλλους.

Άλλωστε, είναι πολλοί οι γονείς που ενθαρρύνουν τη σχέση των παιδιών τους με τα ζώα επιλέγοντας να μεγαλώνουν μαζί με κατοικίδια για να μάθουν να τα αγαπούν και να τα φροντίζουν.

girl playing with dogsΠηγή εικόνας: Helena Lopes | Pexels

Αν οι γονείς είναι βίγκαν το πιο λογικό είναι να είναι και τα παιδιά τους

Οι γονείς περνάμε τις πεποιθήσεις μας, τις γνώσεις μας, και τις αρχές μας στα παιδιά μας. Τα παιδιά τα καθοδηγούμε και τους μεταδίδουμε τις αξίες και τις ιδέες μας για τις βασικές αξίες της ζωής, όπως είναι η ελευθερία, η ισότητα μεταξύ όλων των ανθρώπων και η αξία της ίδιας της ζωής. Φροντίζουμε ως γονείς να γίνουν συνειδητοποιημένοι ενήλικες με συναισθήματα προς όλους τους υπόλοιπους που μοιραζόμαστε αυτόν τον κόσμο, όποιες κι αν είναι οι πεποιθήσεις μας και οι επιλογές μας, είτε είμαστε βίγκαν, είτε δεν είμαστε.

Όπως οι παμφάγοι κάνουν τα παιδιά τους παμφάγα, όπως οι χριστιανοί τα κάνουν χριστιανούς, έτσι οι βίγκαν τα κάνουν βίγκαν.

Οι ενήλικες βάζουν κάποια όρια στα παιδιά κυρίως για την ασφάλειά τους και την υγεία τους, αλλά και όρια που έχουν σχέση με τις ηθικές αξίες της οικογένειας. Όπως δεν θα επιτρέψουμε σε ένα παιδί να χτυπήσει ένα άλλο παιδί, να κλοτσήσει ένα γατάκι, να καταναλώσει αλκοόλ ή να διασχίσει έναν δρόμο μόνο του, έτσι ένας βίγκαν γονέας δεν θα του δώσει κάτι που δεν είναι καλό για την υγεία του ή είναι ενάντια στις δικές του ηθικές αξίες. Ο βιγκανισμός δεν είναι απαγόρευση της ελευθερίας του παιδιού. Είναι σεβασμός της ελευθερίας των ζώων. Είναι ένας δρόμος προς την μη βία, για έναν κόσμο ειρηνικό και χωρίς εκμετάλλευση των διαφορετικών και των αδυνάτων.

© Vegan Times 09-07-2021


Πηγές

Main picture credits to studionone | Pixabay


 

Δημοσιεύτηκε: 09/07/2021
Ενημερώθηκε:
16/03/2022

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να εναρμονίσουν την καθημερινότητά τους με τις αξίες τους. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι τα ζώα αποτελούν πρόσωπα και όχι πράγματα, ότι η αξία κάθε ενός από αυτά είναι ηθική και όχι χρηματική. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πλέον το μέλλον των ζώων να προδιαγράφεται από τις συνήθειες, την γεύση, την ευκολία, την παράδοση.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να προστατεύσουν τα ζώα, όλα τα ζώα, στα αλήθεια και για πάντα.