Ζω vegan

Η vegan ζωή είναι εύκολη, απλή, και κυρίως όμορφη.

Ζω vegan
Ζω vegan
Ζω vegan
Ζω vegan

Τι να φας

Οι vegan δεν τρώνε ζώα, ούτε τρόφιμα που προέρχονται από ζώα, ούτε τρόφιμα που περιέχουν συστατικά ζωικής προέλευσης.

Υπάρχει τεράστια ποικιλία από τρόφιμα και νόστιμα πιάτα που δεν περιέχουν ζωικά συστατικά ούτε προέρχονται από ζώα. Θα ανακαλύψεις αυτόν τον τεράστιο πλούτο επιλογών και μέσα σε λίγο καιρό θα δημιουργήσεις ένα νέο σετ αγαπημένων συνταγών με γνώριμες ή νέες γεύσεις.

Υπάρχουν κάποια προϊόντα ή συστατικά που θέλουν περισσότερη προσοχή ώστε να μην περιέχουν ζωικά συστατικά. Για παράδειγμα, η ζελατίνη που χρησιμοποιείται στην διαύγαση κρασιού, η κυστείνη που περιέχεται σε άλευρα και προϊόντα αρτοποιίας, ο ζωάνθρακας που χρησιμοποιείται στην επεξεργασία της ζάχαρης είναι όλα παραδείγματα συστατικών που θα ξέρεις πώς να αποφεύγεις σε λίγο καιρό.  

Όπως και με κάθε διατροφή, θα φροντίσεις ώστε η διατροφή σου να είναι συνολικά ισορροπημένη. Μια απλή ισορροπημένη vegan διατροφή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σου σε σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, πρωτεΐνη, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Η δημιουργία μιας υγιεινής διατροφικής ρουτίνας είναι πλέον πολύ εύκολη, δεδομένης της πληροφόρησης και των συνταγών που υπάρχουν δωρεάν στις ιστοσελίδες έγκυρων επιστημονικών οργανισμών (π.χ. T Colin Campbell Center for Nutrition Studies, Nutrition Facts), ιατρών και άλλων επιστημόνων υγείας, αλλά και ιστοσελίδων υποστήριξης του vegan τρόπου ζωής (π.χ. How Do I Go Vegan).

Τίποτε άψυχο – ένα γεύμα, ένα ρόφημα, ένα παλτό, μία κουβέρτα, ένα κερί – δεν μπορεί να αξίζει όσο η ζωή ενός ζώου

Τι να φορέσεις

Οι vegan δεν φορούν ρούχα, παπούτσια ή αξεσουάρ που περιέχουν δέρμα ζώου (είτε με τη γούνα του, είτε χωρίς τη γούνα του), μετάξι, μαλλί, πέρλες, πούπουλα ή οποιοδήποτε άλλο υλικό ζωικής προέλευσης.

Τα vegan υλικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι ήδη πολλά αλλά και αυξάνονται συνεχώς. Εκτός από τα γνωστά υλικά όπως βαμβάκι, λινό, μοντάλ, βισκόζη, κ.ά., συνεχώς εμφανίζονται στην αγορά νέα υλικά π.χ. «δέρμα» από ανανά, «δέρμα» από φλούδες εσπεριδοειδών, «δέρμα» από μανιτάρια, «μετάξι» από μύκητες ή από λωτούς, «μαλλί» από φυτά, και πολλά άλλα.

Ζω vegan

Πώς να περιποιηθείς το σώμα σου και το σπίτι σου

Όπως και με το φαγητό και την ένδυση, οι vegan δεν χρησιμοποιούν προϊόντα που περιέχουν συστατικά ζωικής προέλευσης.

Από τα έπιπλα έως τα σεντόνια και τα μαξιλάρια, τα κεριά, και τα διακοσμητικά, υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για να καλύψουν τις ανάγκες σου για άνετη ζωή.

Το ίδιο ισχύει για τα καλλυντικά, τα προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος, και τα προϊόντα για το σπίτι. Με την ποικιλία που υπάρχει, δεν θα σου λείψει τίποτα στη ζωή σου ως vegan.

Πώς να διασκεδάσεις

Οι vegan δεν χρησιμοποιούν ζώα για διασκέδαση, εκπαίδευση, ή αναψυχή. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρησιμοποιείς ζώα για ιππασία, δεν θα επισκέπτεσαι χώρους όπου κρατούνται ζώα μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον για λόγους «εκπαιδευτικούς».

Η ιππασία, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις σε ζωολογικούς κήπους και πάρκα, η φωτογράφιση με αιχμάλωτα δελφίνια σε πισίνες, η εκτροφή ζώων «για να δουν τα παιδιά από πού έρχεται το φαγητό τους» ανήκουν στο παρελθόν.

Το μέλλον είναι vegan. Καλώς ήρθες!

 

© Vegan Times, 20 Nοε 2020

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να εναρμονίσουν την καθημερινότητά τους με τις αξίες τους. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι τα ζώα αποτελούν πρόσωπα και όχι πράγματα, ότι η αξία κάθε ενός από αυτά είναι ηθική και όχι χρηματική. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πλέον το μέλλον των ζώων να προδιαγράφεται από τις συνήθειες, την γεύση, την ευκολία, την παράδοση.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να προστατεύσουν τα ζώα, όλα τα ζώα, στα αλήθεια και για πάντα.