Αλόη: Το φυτό που μας βοηθάει να περιποιηθούμε το δέρμα μας το καλοκαίρι

Όλοι θα εκτεθούμε λίγο παραπάνω στον καλοκαιρινό ήλιο στην παραλία είτε κάνοντας ηλιοθεραπεία, είτε κολυμπώντας στη θάλασσα. Πέρα από το νερό όμως, και τα φρούτα που μας κρατούν χορτάτους και ενυδατωμένους, υπάρχει ακόμα ένα δώρο της φύσης που μας φροντίζει και ενυδατώνει. Η αλόη.

Vegan Διατροφή + Υγεία

30/05/2023

Τί είναι η αλόη;

H αλόη είναι ένα φυσικό προϊόν που χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμετολογία. Το όνομά της στη βοτανολογία είναι Aloe barbadensis miller και πρόκειται για ένα θαμνώδες φυτό πράσινου χρώματος. Έχει παχιά, σαρκώδη φύλλα με οδοντωτά άκρα, σαν μικρά αγκάθια. Τα φύλλα της αλόης είναι γεμάτα με νερό, αμινοξέα, λιπίδια και βιταμίνες.

Πιο συγκεκριμένα, περιέχει πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών (μεταξύ αυτών βιταμίνες Α, C, Ε). Περιέχει επίσης ένζυμα και μέταλλα όπως ασβέστιο, σελήνιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο.

Πού χρησιμοποιείται η αλόη;

H αλόη έχει ευρύ φάσμα χρήσεων. Οι πιο διαδεδομένες της χρήσεις είναι σε καλλυντικά και φαρμακευτικές κρέμες. Το ζελέ που περιέχουν τα φύλλα της θεωρείται ότι έχει ενυδατική, καταπραϋντική και επουλωτική επίδραση στο δέρμα.

Η αλόη χρησιμοποιείται ως συστατικό σε διάφορα καλλυντικά και είδη περιποίησης: αντηλιακά, σαπούνια, σαμπουάν και ενυδατικές κρέμες. Το ζελέ της αλόης πωλείται ακόμα και σε σχεδόν ακατέργαστη μορφή, ως ζελέ. Φαίνεται ότι τα σαπούνια που περιέχουν αλόη έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν προκαλούν ερεθισμό και δεν αφήνουν ξηρό το δέρμα.

Η χρήση της αλόης είναι αρκετά γνωστή για εγκαύματα. Η σύστασή της, που αποτελείται στο μεγαλύτερό της μέρος από νερό και διάφορα ένζυμα, κάνει δυνατή την βαθιά ενυδάτωση της επιδερμίδας, καθιστώντας την αλόη κατάλληλη για την αποκατάσταση ηλιακών εγκαυμάτων, αντιμετώπιση φλεγμονών και επούλωση ουλών.

Σε πολλά δερματικά προβλήματα όπως τα ηλιακά εγκαύματα, η ξηροδερμία, η ψωρίαση και η ακμή χρησιμοποιούνται προϊόντα (λοσιόν, κρέμες) με βάση την αλόη, η οποία ενυδατώνει το δέρμα χωρίς όμως να δίνει λιπαρή αίσθηση.

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω την αλόη;

Η αλόη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ποικίλους τρόπους. Παραθέτουμε μερικές συμβουλές για το πώς να εφαρμόσετε την αλόη σε περίπτωση εγκαύματος από τον ήλιο:

  • Εάν έχετε φυτό αλόη στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας, κόψτε με μαχαίρι ένα φύλλο από τη βάση του. Μετά κόψτε τις άκρες με τα αγκάθια, και ύστερα κόψτε το φύλλο κατά μήκος, ώστε να φανεί το τζελ. Έτσι θα έχετε δύο κομμάτια, με το μέγεθος του φύλλου και θα μπορείτε να τα ακουμπήσετε στο δέρμα σας με την πλευρά του ζελέ. Τοποθετήστε το στην ερεθισμένη περιοχή. Αφήστε το εκεί για αρκετή ώρα μέχρι να αισθανθείτε πως το δέρμα έχει απορροφήσει το ζελέ.
  • Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε με ένα κουτάλι το ζελέ που έχει μέσα του το φύλλο, προσέχοντας να μην ξύσετε το φύλλο. Τοποθετήστε το ζελέ σε ένα γυάλινο βαζάκι και στη συνέχεια διατηρήστε το στο ψυγείο για 6 ώρες. Το τοποθετείτε στην ερεθισμένη περιοχή για περισσότερη δροσιά ή μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και ως ενυδατική κρέμα προσώπου. Το ζελέ μπορεί να διατηρηθεί για 5 - 6 ημέρες στο ψυγείο.
  • Λοσιόν αλόης: Χρησιμοποιήστε 2 μεγάλα ή 3 μεσαία φύλλα αλόης εγκάρσια και πάρτε το ζελέ όπως περιγράφεται παραπάνω. Τοποθετήστε το ζελέ σε ένα γυάλινο μπουκάλι. Προσθέστε 70ml ροδόνερο και λίγες σταγόνες (εάν το επιθυμείτε) από βίγκαν αιθέριο έλαιο λεβάντας. Η λοσιόν αυτή λειτουργεί καταπραϋντικά και ενυδατικά. Διατηρείται στο ψυγείο για 5-6 ημέρες.
  • Το ζελέ ή η λοσιόν μπορούν να χρησιμοποιηθούν καταπραϋντικά μετά το ξύρισμα του προσώπου ή του σώματος.

Σε κάθε περίπτωση πριν την χρήση των παραπάνω καλό είναι να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας (δερματολόγο, αλλεργιολόγο) για πιθανές μη επιθυμητές αντιδράσεις.

Και λίγη ιστορία…

Η αλόη χρησιμοποιείτο ως φάρμακο στην αρχαία Ελλάδα, στην Αίγυπτο, στην Ινδία, στο Μεξικό, στην Ιαπωνία, και στην Κίνα. Από πλάκες των Σουμερίων που χρονολογούνται στο 2.100 π.Χ. πληροφορούμαστε για την φαρμακευτική χρήση της αλόης. Οι βασίλισσες Νεφερτίτη και Κλεοπάτρα της Αιγύπτου χρησιμοποιούσαν την αλόη για τις καθημερινές τους προσωπικές περιποιήσεις ομορφιάς, ενώ οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Χριστόφορου Κολόμβου χρησιμοποιούσαν την αλόη για να θεραπεύσουν τις πληγές τους.

© Vegan Times 02-08-2021

Δημοσιεύτηκε: 02/08/2021
Ενημερώθηκε:
30/05/2023

Πηγές:

  1. Πηγή κύριας εικόνας: Madison Inouye | Pexels.
  2. Surjushe, A., Vasani, R. and Saple, D. (2008) ‘Aloe vera: A short review’, Indian Journal of Dermatology, 53(4), p. 163. doi: 10.4103/0019-5154.44785.
  3. Maan, A. A. et al. (2018) ‘The therapeutic properties and applications of Aloe vera : A review’, Journal of Herbal Medicine, 12, pp. 1–10. doi: 10.1016/j.hermed.2018.01.002.
  4. Mehta, I. (2017) ‘History of Aloe Vera – (A magical plant)’, IOSR Journal of Humanities and Social Science, 22(8), pp. 21-24 (ver 17). doi: 10.9790/0837-2208162124.
  5. Sánchez, M. et al. (2020) ‘Pharmacological Update Properties of Aloe Vera and its Major Active Constituents’, Molecules (Basel, Switzerland), 25(6), p. E1324. doi: 10.3390/molecules25061324.
  6. Hekmatpou, D. et al. (2019) ‘The Effect of Aloe Vera Clinical Trials on Prevention and Healing of Skin Wound: A Systematic Review’, Iranian Journal of Medical Sciences, 44(1), pp. 1–9.
  7. Pazyar, N. et al. (2014) ‘Skin wound healing and phytomedicine: a review’, Skin Pharmacology and Physiology, 27(6), pp. 303–310. doi: 10.1159/000357477.