Τα φρέσκα φρούτα & λαχανικά του Ιουλίου είναι πολλά!

Είμαστε ακριβώς στη μέση του καλοκαιριού και απολαμβάνουμε τα δροσερά καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά. Δες ποια είναι τα φρέσκα καλούδια του Ιουλίου και μαζί ιδέες για συνταγές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Vegan Διατροφή + Υγεία

27/04/2023

Ο Ιούλιος ο πιο ζεστός μήνας του καλοκαιριού έφτασε. Ο μήνας Ιούλιος πήρε το όνομά του από τον Ιούλιο Καίσαρα. Λέγεται και Αλωνιστής ή Αλωνάρης γιατί είναι ο μήνας που αλώνιζαν τα δημητριακά. Έχει όμως κι άλλα ονόματα, όπως Αηλιάς, από την γιορτή του Προφήτη Ηλία, ενώ στη Ρόδο τον λένε και Φουσκομηνά, επειδή φουσκώνουν τα σύκα.

Φρούτα – και ποιους μήνες τα βρίσκουμε

Ακτινίδια από Ιούλιο μέχρι Δεκέμβριο

Αχλάδια από Ιούνιο μέχρι Δεκέμβριο

  • Βρίσκουμε τις καλοκαιρινές ποικιλίες που είναι αρκετές. Κάποιες ποικιλίες ωριμάζουν από τον Ιούνιο, όπως οι Κοντούλες, ενώ άλλες, όπως οι ποικιλίες Κρυστάλλι και William, τον Αύγουστο.

Βανίλιες από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο

Βερίκοκα από Μάιο μέχρι Ιούλιο

Βύσσινα από Ιούνιο μέχρι Αύγουστο

  • Αν και τα βύσσινα έχουμε μάθει να τα τρώμε περισσότερο σε γλυκές παρασκευές επειδή έχουν ελαφρώς ξινότερη γεύση από τα κεράσια, αξίζει να τους δώσουμε την ευκαιρία να τα καταναλώνουμε φρέσκα και ωμά, όπως τρώμε και πολλά άλλα φρούτα, για να λαμβάνουμε στο έπακρο τις βιταμίνες τους και την θρεπτική τους αξία. Επίσης, μπορούμε να τα προσθέσουμε και στις φρουτοσαλάτες μας (κατά προτίμηση χωρίς γιαούρτι, για ελαφρύ αποτέλεσμα).

Δαμάσκηνα από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο

  • Τα δαμάσκηνα τα γνωρίζουμε και τα καταναλώνουμε και αποξηραμένα, αλλά φρέσκα είναι ακόμα νοστιμότερα.

Καρπούζια από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο

  • Στην αρχαιότητα το καρπούζι λεγόταν “ο μηλοπέπων”.
  • Κόψε σε τριγωνικά κομμάτια το καρπούζι, βάλε στη μία πλευρά ένα ξυλάκι, βάλτα στην κατάψυξη και θα έχεις πανεύκολες, υπέροχες γρανίτες! Μπορείς και να πολτοποιήσεις ελαφρά στο μπλέντερ το καρπούζι και να το βάλεις σε φορμάκια.

Κεράσια από μέσα Μαΐου μέχρι Ιούλιο

Μήλα από μέσα Ιουλίου μέχρι Δεκέμβριο

  • Τον Ιούλιο θα βρεις τις εγχώριες καλοκαιρινές ποικιλίες.

Νεκταρίνια από μέσα Ιουνίου μέχρι Σεπτέμβριο

Πεπόνια από Μάιο μέχρι Οκτώβριο

Ροδάκινα από Μάιο μέχρι Οκτώβριο

Σταφύλια από μέσα Ιουλίου μέχρι Νοέμβριο

  • Οι περισσότερες ποικιλίες ωριμάζουν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, βρίσκουμε ωστόσο κάποιες ποικιλίες νωρίτερα.

Σύκα από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο

  • Αν και οι περισσότερες ποικιλίες ωριμάζουν τον Αύγουστο, αν είμαστε τυχεροί βρίσκουμε κάποιες ποικιλίες από τον Ιούλιο.

Φράουλες από Απρίλιο μέχρι Ιούλιο (Μία συνταγή για δροσερό vegan παγωτό με φράουλες)

  • Φτιάξε δροσερή vegan γρανίτα χτυπώντας στο μπλέντερ 1 ώριμη μπανάνα με 1 κούπα φράουλες φρέσκιες ή κατεψυγμένες. Βάλε το μείγμα σε φορμάκια παγωτού και έπειτα στην κατάψυξη για 2-3 ώρες. Αν χρησιμοποιήσεις κατεψυγμένες φράουλες σερβίρεται και αμέσως σαν γρανίτα.

Λαχανικά - και ποιους μήνες τα βρίσκουμε

Αγγούρια από Μάιο μέχρι Οκτώβριο

Αλμύρα από Μάιο μέχρι Αύγουστο

Αμπελοφάσουλα από Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο

Αρακάς από Ιούνιο μέχρι Ιούλιο (δοκίμασε τη συνταγή μας για αρακά με πράσα)

  • Για να μαγειρέψουμε και τον φλοιό από τον φρέσκο αρακά (και όχι μόνο τα μπαλάκια), αφαιρούμε με μαχαίρι τις πλαϊνές ίνες και την σκληρή φλούδα στην εσωτερική πλευρά του φλοιού. Αυτό που μένει από τον φλοιό το μαγειρεύουμε μαζί με τον αρακά.

Βλήτα από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο/αρχές Οκτωβρίου

Κολοκύθα από Ιούλιο μέχρι Νοέμβριο (Φτιάξε τα λαχταριστά γλυκά μπουγατσάκια)

Κολοκυθάκια από Μάιο μέχρι Οκτώβριο

  • Αν έχουμε κήπο και φυτεύουμε κολοκυθάκια, αξίζει να μαζεύουμε και τους κολοκυθοανθούς, μια απίστευτη λιχουδιά. Θα πρέπει να τους μαζεύουμε όταν είναι φρέσκοι, πριν αρχίσουν να μαραίνονται και πάντα πρωί που είναι ανοιχτοί. Γίνονται νόστιμα ντολμαδάκια με ρύζι όπως τα αμπελόφυλλα, ενώ υπάρχουν και άλλες νόστιμες συνταγές. Δοκίμασε τη συνταγή μας για κολοκυθοανθούς γεμιστούς με ρύζι και μυρωδικά.

Κρεμμύδια ξερά από Απρίλιο μέχρι Σεπτέμβριο

Μελιτζάνες από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο (μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τη συνταγή μας με ρεβίθια κοκκινιστά με μελιτζάνα ή/και τις καλοκαιρινές φαρφάλε με μελιτζάνες.

  • Δοκίμασε να βάλεις μελιτζάνες σε απλή κόκκινη σάλτσα για ζυμαρικά ή ρύζι.

Ντομάτες από Μάιο μέχρι Οκτώβριο

Παντζάρια όλον τον χρόνο

Πιπεριές από Μάιο μέχρι Δεκέμβριο

Ραπανάκια από Μάρτιο μέχρι Νοέμβριο

Σκόρδα από Μάιο μέχρι Αύγουστο

  • Φτιάξε δροσερό kid friendly τζατζίκι ανακατεύοντας τριμμένο (και στραγγισμένο) αγγούρι με γιαούρτι σόγιας ή αμυγδάλου.

Φασολάκια πράσινα από Μάιο μέχρι Οκτώβριο

  • Αν θέλεις μεγαλύτερη ποικιλία μπορείς να φτιάξεις φασολάκια και να προσθέσεις, εκτός από πατάτες, κολοκυθάκια και μελιτζάνες.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε τα μυρωδικά. Η εποχικότητα των περισσότερων μυρωδικών διαρκεί όλο τον χρόνο κι έτσι μπορούμε να τα βρίσκουμε πάντα και να είναι και νόστιμα. Αυτά είναι ο άνηθος, το σέλινο, ο μαϊντανός, ο βασιλικός, ο δυόσμος.

Καλή όρεξη!

© Vegan Times 01-07-2022

Δημοσιεύτηκε: 01/07/2022
Ενημερώθηκε:
27/04/2023

Πηγές:

  1. Πηγή κύριας εικόνας: Elena Mozhvilo | Unsplash.