Υλικά
για τα κρακεράκια |
|
100 γρ. |
αλεύρι ολικής άλεσης |
100 γρ. |
αλεύρι καλαμποκιού |
½ κούπα |
νερό |
1 κ.σ. |
ελαιόλαδο |
1 κ.σ. |
λιναρόσπορο τριμμένο |
¼ κ.γ. |
πάπρικα |
¼ κ.γ. |
κρεμμύδι σκόνη |
2 κ.σ. |
διατροφική μαγιά |
½ κ.γ. |
αλάτι |
μία πρέζα |
πιπέρι |
¼ κ.γ. |
θυμάρι |
1 κ.σ. |
σιρόπι σφενδάμου ή ζάχαρη ή καστανή ζάχαρη |
½ κ.γ. |
ξύδι |
1 κ.γ. |
σουσάμι |
½ κ.γ. |
δενδρολίβανο |
Για την τυροσώς πατάτας γλυκοπατάτας & καρότου |
|
2 |
γλυκοπατάτες μέτριες |
1 |
πατάτα μέτρια |
1 |
κρεμμύδι μέτριο |
2 |
καρότα |
1 |
σκελίδα σκόρδο |
¼ κ.γ. |
πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή |
¼ κ.γ. |
κουρκουμά |
4 κ.σ. |
διατροφική μαγιά |
1 κ.γ. |
μουστάρδα |
1 κ.γ. |
χυμό λεμονιού |
1 κ.γ. |
ζάχαρη ή σιρόπι σφενδάμου |
1⁄3 κ.γ. |
αλάτι |
Εκτέλεση
Ετοιμάζεις τα κρακεράκια:
Ζεσταίνεις τον φούρνο στους 200°C.
Κοσκινίζεις τα άλευρα και προσθέτεις το ελαιόλαδο, τον λιναρόσπορο, την πάπρικα, τη σκόνη κρεμμυδιού, τη διατροφική μαγιά, το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι, και ανακατεύεις.
Διαλύεις τη γλυκαντική ουσία και το ξύδι στο νερό. Ρίχνεις σταδιακά τα υγρά στα στερεά και ανακατεύεις μέχρι να γίνει μια ζύμη. Αν δεις ότι χρειάζεται λίγο νερό ακόμη, το προσθέτεις.
Απλώνεις ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος, βάζεις επάνω το ζυμάρι σου, το πασπαλίζεις με λίγο αλεύρι και το ανοίγεις σε σχήμα ορθογώνιο. Για μεγαλύτερη ευκολία μπορείς να το καλύψεις με άλλο ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος από πάνω και μετά να το ανοίξεις με τον πλάστη. Θέλεις η ζύμη να είναι αρκετά λεπτή, ώστε τα κρακεράκια σου να βγουν λεπτά.
Τέλος, χαράζεις τη ζύμη σε τετραγωνάκια, είτε με το εργαλείο που κόβεις την πίτσα, είτε με ένα μαχαίρι, ώστε όταν ψηθούν να σπάνε εύκολα. Πασπαλίζεις από πάνω με το σουσάμι και το δενδρολίβανο και πιέζεις ελαφρά ώστε να “βυθιστούν” στη ζύμη.
Ψήνεις για 10'-15', σβήνεις τον φούρνο και αφήνεις τα κρακεράκια για άλλα 10' μέσα για να γίνουν τραγανά. Θα βγουν περίπου 20 κρακεράκια.
Ετοιμάζεις την τυροσώς:
Ξεφλουδίζεις τις γλυκοπατάτες, την πατάτα, το κρεμμύδι, και τα καρότα. Τα κόβεις σε κομμάτια και τα βάζεις σε ένα κατσαρολάκι με νερό ίσα-ίσα να τα σκεπάζει. Τα αφήνεις να πάρουν βράση, χαμηλώνεις τη φωτιά, και βράζεις για 8'-10' μέχρι να μαλακώσουν. Κρατάς ένα φλυτζάνι νερό από τα λαχανικά και τα στραγγίζεις.
Βάζεις τα βρασμένα λαχανικά στο μπλέντερ, προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά και σταδιακά το νερό από τα λαχανικά που έχεις κρατήσει στην άκρη. Τα χτυπάς στο μπλέντερ μέχρι να αποκτήσουν μία κρεμώδη και πηχτή υφή, σαν λιωμένο τυρί.
Δοκιμάζεις και προσαρμόζεις την γεύση με τα καρυκεύματα ανάλογα με το γούστο σου. Σερβίρεις με τα κρακεράκια καλαμποκιού.
Μικρά μυστικά

Μην ξεχάσεις...
Να κρατήσεις μία κούπα νερό από τα βρασμένα λαχανικά πριν τα στραγγίξεις, την οποία θα χρησιμοποιήσεις για να πολτοποιήσεις τα λαχανικά σου.

Δοκίμασέ το κι έτσι...
Με περισσότερο σκόρδο, εάν θέλεις η σως σου να έχει πιο σκορδάτη γεύση.