Κρακεράκια καλαμποκιού με τυροσώς πατάτας, γλυκοπατάτας & καρότου

Σπιτικά κρακεράκια, τραγανά, χωρίς συντηρητικά με άρωμα από δεντρολίβανο και σουσάμι. Συνοδεύονται τέλεια με ένα νόστιμο ντιπ λαχανικών που έχει την κρεμώδη υφή του λιωμένου τυριού. Ένα τέλειο συνοδευτικό για movie nights και parties! 

  • Δυσκολία 2
  • Εκτέλεση 0:50'
  • μερίδες 2

Υλικά

για τα κρακεράκια

100 γρ.

αλεύρι ολικής άλεσης

100 γρ.

αλεύρι καλαμποκιού

½ κούπα

νερό

1 κ.σ.

ελαιόλαδο

1 κ.σ.

λιναρόσπορο τριμμένο

¼ κ.γ.

πάπρικα

¼ κ.γ.

κρεμμύδι σκόνη

2 κ.σ.

διατροφική μαγιά

½ κ.γ.

αλάτι

μία πρέζα

πιπέρι

¼ κ.γ.

θυμάρι

1 κ.σ.

σιρόπι σφενδάμου ή ζάχαρη ή καστανή ζάχαρη

½ κ.γ.

ξύδι

1 κ.γ.

σουσάμι

½ κ.γ.

δενδρολίβανο

Για την τυροσώς πατάτας γλυκοπατάτας & καρότου

2

γλυκοπατάτες μέτριες

1

πατάτα μέτρια

1

κρεμμύδι μέτριο

2

καρότα

1

σκελίδα σκόρδο

¼ κ.γ.

πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή

¼ κ.γ.

κουρκουμά

4 κ.σ.

διατροφική μαγιά

1 κ.γ.

μουστάρδα

1 κ.γ.

χυμό λεμονιού

1 κ.γ.

ζάχαρη ή σιρόπι σφενδάμου

1⁄3 κ.γ.

αλάτι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τα κρακεράκια:
Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Κοσκινίζουμε τα άλευρα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον λιναρόσπορο, την πάπρικα, τη σκόνη κρεμμυδιού, τη διατροφική μαγιά, το αλάτι, το πιπέρι, και το θυμάρι και ανακατεύουμε.

Διαλύουμε τη γλυκαντική ουσία και το ξύδι στο νερό. Ρίχνουμε σταδιακά τα υγρά στα στερεά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη. Αν δούμε ότι χρειάζεται λίγο νερό ακόμη, το προσθέτουμε.

Απλώνουμε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος, βάζουμε επάνω το ζυμάρι μας, το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και το ανοίγουμε σε σχήμα ορθογώνιο. Για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να το καλύψουμε με άλλο ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος από πάνω και μετά να το ανοίξουμε με τον πλάστη. Θέλουμε η ζύμη να είναι αρκετά λεπτή, ώστε τα κρακεράκια μας να βγουν λεπτά.

Τέλος, χαράζουμε τη ζύμη σε τετραγωνάκια, είτε με το εργαλείο που κόβουμε την πίτσα, είτε με ένα μαχαίρι, ώστε όταν ψηθούν να σπάνε εύκολα. Πασπαλίζουμε από πάνω με το σουσάμι και το δενδρολίβανο και πιέζουμε ελαφρά ώστε να “βυθιστούν” στη ζύμη.

Ψήνουμε για 10'-15', σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε τα κρακεράκια για άλλα 10' μέσα για να γίνουν τραγανά. Θα βγουν περίπου 20 κρακεράκια.

Ετοιμάζουμε την τυροσώς:
Ξεφλουδίζουμε τις γλυκοπατάτες, την πατάτα, το κρεμμύδι, και τα καρότα. Τα κόβουμε σε κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με νερό ίσα-ίσα να τα σκεπάζει. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 8'-10' μέχρι να μαλακώσουν. Κρατάμε ένα φλυτζάνι νερό από τα λαχανικά και τα στραγγίζουμε. 

Βάζουμε τα βρασμένα λαχανικά στο μπλέντερ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σταδιακά το νερό από τα λαχανικά που έχουμε κρατήσει στην άκρη. Τα χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να αποκτήσουν μία κρεμώδη και πηχτή υφή, σαν λιωμένο τυρί.

Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε τη γεύση με τα καρυκεύματα ανάλογα με το γούστο μας. Σερβίρουμε με τα κρακεράκια καλαμποκιού.

Μικρά μυστικά

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να κρατήσεις μία κούπα νερό από τα βρασμένα λαχανικά πριν τα στραγγίξεις, την οποία θα χρησιμοποιήσεις για να πολτοποιήσεις τα λαχανικά σου.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Με περισσότερο σκόρδο, εάν θέλεις η σως σου να έχει πιο σκορδάτη γεύση.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

36g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

893mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

8%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

1%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

4%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

251

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές