Τραγανή vegan λαγάνα με ταχίνι

Μία συνταγή για να φτιάξεις λαγάνα σπιτική, τραγανή και ευωδιαστή. Αντί για λάδι χρησιμοποιείς ταχίνι που θα δώσει στη λαγάνα σου μια πιο γήινη γεύση και θα αναδείξει τη γεύση του σουσαμιού. Δοκίμασέ την. Θα σου αρέσει τόσο πολύ, που δεν θα την φτιάχνεις μόνο για την Καθαρά Δευτέρα.

  • Δυσκολία 2
  • Εκτέλεση 3:00'
  • λαγάνες 2

Υλικά

280 ml

χλιαρό νερό

1 κ.σ.

ζάχαρη

2 φακελάκια

μαγιά

250 γρ.

αλεύρι για όλες τις χρήσεις

250 γρ.

αλεύρι ολικής άλεσης

1 κ.γ.

αλάτι

3 κ.σ.

ταχίνι

5-6 κ.σ.

σουσάμι

για την επάλειψη

100 ml

νερό χλιαρό

1 κ.σ.

ζάχαρη

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το νερό να είναι απλά χλιαρό και διαλύεις τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα φακελάκια μαγιάς, ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν, κι αφήνουμε στην άκρη 5' να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε τα 2 άλευρα και προσθέτουμε το αλάτι. Κάνουμε μια τρύπα στη μέση, προσθέτουμε το χλιαρό νερό με τη ζάχαρη, κι αρχίζουμε να ανακατεύεις με κυκλικές κινήσεις μέχρι να ενωθεί το αλεύρι με το νερό. Τέλος, προσθέτουμε το ταχίνι, ανακατεύουμε ξανά, και μεταφέρουμε σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, όπου αρχίζουμε να ζυμώνουμε για 5'-6' δημιουργώντας μια στρογγυλή μπάλα από ζυμάρι.

Βάζουμε το ζυμάρι μας σε ένα μεγάλο μπωλ, το σκεπάζουμε με μία πετσέτα, και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου μία ώρα.

Όταν φουσκώσει το ζυμώνουμε για λίγο ακόμη, και το χωρίζουμε σε 2 μεγάλα ή 4 μικρότερα κομμάτια. Απλώνουμε το κάθε κομμάτι σε επαναχρησιμοποιούμενη επιφάνεια σιλικόνης ή λαδόκολλα και το ανοίγουμε με τα χέρια μας στο οβάλ σχήμα της λαγάνας. Αφήνουμε τις λαγάνες σκεπασμένες να ξεκουραστούν πάλι, περίπου 30' για να φουσκώσουν ξανά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Ετοιμάζουμε το ζαχαρόνερο νερό για την επάλειψη διαλύοντας τα 100 ml χλιαρό νερό με τη ζάχαρη.

Με το δάχτυλό μας πιέζουμε τις λαγάνες δημιουργώντας βαθουλώματα σε όλη την επιφάνεια. Με ένα πινέλο αλείφουμε καλά τις λαγάνες με το ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.

Τις μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνεις για 35' περίπου. Αν θέλουμε 5' πριν το τέλος του ψησίματος περνάμε λίγο ακόμη ζαχαρόνερο με το πινέλο. 

Σερβίρουμε με ταραμοσαλάτα και άλλα παραδοσιακά εδέσματα, καλούμε τους φίλους μας, και απολαμβάνουμε όλοι μαζί μία vegan Καθαρά Δευτέρα!

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Αφήσεις το ζυμάρι σου σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Τα βαθουλώματα βοηθάνε τη λαγάνα να μην φουσκώσει σαν μπάλα καθώς ψήνεται.

Αυτή η λαγάνα είναι πολύ πλούσια σε Β1, Β2, Β3 & φυλλικό οξύ, καθώς και σίδηρο, μαγνήσιο, και (φυσικά) πρωτεΐνη.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Πασπαλίζοντας και με μαύρο σουσάμι.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

40g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

1.980mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

22%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

3%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

2%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

1.211

ανά λαγάνα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Δήμητρα Μαγκλάρα

Η Δήμητρα Μαγκλάρα είναι vegan 20 χρόνια και επαγγελματίας chef. Σπούδασε ψυχολογία και το 2004, πιστεύοντας ότι η ανθρώπινη υγεία πρέπει να έχει ολιστικό χαρακτήρα και να περιλαμβάνει την διατροφή, άνοιξε ένα κατάστημα βιολογικών προϊόντων. Από το 2011 ασχολείται με την εστίαση και το 2016 δημιούργησε το Plan Vita, ένα εργαστήριο vegan γλυκών και φαγητού με έμφαση στο catering που αναλαμβάνει βίγκαν μενού για επιχειρήσεις εστίασης. Ως μαγείρισσα, εκπαιδεύτηκε απευθείας σε φυτοφαγική κουζίνα και προτιμά τις απλές, νόστιμες και θρεπτικές συνταγές που είναι προσιτές σε όλους.

Αυτήν την περίοδο εργάζεται στο Mystic Pizza Kallimarmaro, όπου έχει επιμεληθεί το vegan brunch και το vegan μενού και στο Mother Earth Mykonos, το πρώτο εστιατόριο του νησιού με πολλές βίγκαν επιλογές.

Δήμητρα Μαγκλάρα
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές